PDA

Zobacz pełną wersję : Banalne pytanie o ostrzenie

freemanek
20-07-2013, 17:23
Jak w temacie - mam banalne pytanie o ustawianie ostrości w Nikkor 35 mm 1.8G, bo nie mogę dojść do porozumienia ze znajomą.

Które z tych stwierdzeń są prawdziwe??

Jeżeli w D90 mam ustawione AF to mając w obiektywie ustawione M/A nie powinienem ustawiać ostrości ręcznie, bo spsuje silnik.

Jeżeli w D90 mam ustawione AF to mając w obiektywie ustawione M mogę ustawiać ostrość ręcznie.

Jeżeli mam ustawione w D90 M to mając ustawione w obiektywie M/A albo M mogę ustawiać ostrość ręcznie i nie ma to znaczenia.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

TOP67
20-07-2013, 18:01
W tym obiektywie zawsze można ostrzyć ręcznie. Dlatego przełącznik ma oznaczenie M/A a nie A. Jak tylko ruszysz pierścień ostrości, to silnik się wyłącza.

Wysłane z telefonu.

GonzoG
20-07-2013, 18:09
W tym obiektywie zawsze można ostrzyć ręcznie. Dlatego przełącznik ma oznaczenie M/A a nie A. Jak tylko ruszysz pierścień ostrości, to silnik się wyłącza.

Nie można zawsze ostrzyć ręcznie - a przynajmniej wg. instrukcji nikona.

Obiektywy z napędem pierścieniowym (jak 35/1.8G) pozwalają na ostrzenie ręczne, ale tylko gdy nie pracuje silnik obiektywu.

Tak więc jak tylko obiektyw przestanie ostrzyć można do woli kręcić ostrością i nie ma to żadnego negatywnego wpływu na obiektyw.

Natomiast gdy próbujesz kręcić w czasie gdy obiektyw ostawia ostrość, to teoretycznie można spalić napęd, jednak obiektyw powinien być zabezpieczony przed taką możliwością.

TOP67
20-07-2013, 18:38
Akurat 35/1.8 ma micro SWM. Napęd na soczewkę jest przenoszony przez specjalne sprzęgło, które zapobiega takim sytuacjami. Dodatkowo pierścień ma czujnik ruchu, który powoduje odcięcie prądu od silnika.

Natomiast w silnikach pierścieniowych rotor jest na stałe połączony z soczewką. Kręcimy nim ostrząc ręcznie.

Wysłane z telefonu.

freemanek
22-07-2013, 12:46
Dzięki bardzo za odpowiedzi.