Zobacz pełną wersję : fotografowanie przy uzyciu 2 lamp sb800
mam problem, uzywajac 2 lamp sb 800 w trybie preselekcji przyslony zdaza sie, ze druga lampa "odpala" pelna moca zupelnie bez uzasadnienia; tzn; jedna fota jest ok a kolejna w tej samej sytuacji zdjeciowej biala, bo 2 sb 800 odpalila z pelnej rury. kazde kolejne zdjecie powoduje odpalenie 2 lampy z pelna moca (trzeba wylaczyc i wlaczyc ponownie). poniewaz zabawe z 2 lampami zaczalem od wczoraj pewnie blad lezy po mojej stronie. wielokrotnie fotografowalem canonem przy uzyciu 2 lamp i nigdy nie mialem tego typu problemow. czy ktos z Was wie co moze byc przyczyna?
jesli drugą lampę ustawiasz jako Remote, to nie masz wpływu na moc jej błysku.
Jeśli jednak ustawisz jedną lampę SB800 jako master, to z niej możesz kontrolowac moc drugiej lampy SB800, którą ustawiasz jako slave - wybranym symbolem A.B.C .
Wprawdzie ja zawsze uzywałem opcji Remote .. ale w teorii MAster-Slave powinno dać możliwość sterowania mocą błysku
jesli drugą lampę ustawiasz jako Remote, to nie masz wpływu na moc jej błysku.
Jeśli jednak ustawisz jedną lampę SB800 jako master, to z niej możesz kontrolowac moc drugiej lampy SB800, którą ustawiasz jako slave - wybranym symbolem A.B.C .
Wprawdzie ja zawsze uzywałem opcji Remote .. ale w teorii MAster-Slave powinno dać możliwość sterowania mocą błysku
oczywiscie lampy mam ustawione zgodnie z instrukcja. problem jest taki, ze lampa podporzadkowana raz blyska prawidlowo, a raz pelna moca. mnie nie chodzi o sterowanie moca blysku ale chcialbym wiedziec, czy zdaza sie Wam, ze 2 lampa ni z tego ni z owego odpala pelna moca?
Hm...prawdę mówiać...cieżko mi powiedzieć. Przeprowadzilem jeszcze kilka prób na swoim sprzęcie, i nigdy nie zauwazyłem podobnego objawu. Jeśli tak jak piszesz, ustawiles lampy prawidlowo,(nie bede zatem pisał wykladu o konfigurowaniu lamp w trybie wireless) pozostaje domniemać że coś zakłóca sygnal sterujacy lampy (przedblysk) Byc moze lampy stoją zbyt daleko, badz tez jakis czynnik zewnętrzny (swiatlo) powoduje zaklocenia blyskow pilotujących.
probowalem roznych ustawien i zawsze bylo tak samo. druga lampa po 1 prawidlowym blysku blyskala pelna moca a czasami wysylala blysk modelujacy (!). test lamp (wyzwolony z master) potwierdzal, ze lampy sie widza (druga potwierdzala blyskiem). po 10 minutach testowania wk....em sie i odstawilem nikona i foty zrobilem canonem. jutro wymienie lampy (master na slave i odwrotnie) i zobaczymy co sie bedzie dzialo.
pozdrawiam
Opisz dokladnie jak skonfigurowales lampy. Nigdy wczesniej nie slyszalem o czyms takim, ale pokombinujemy. Byc moze cos nie tak z lampą.....
Kanal 1 grupa A (lub odwrotnie, zgodnie z instrukcja) bez korekty
Sterujaca w master, a lampa slave w remote ? Hm..dziwne dziwne....no nic, jutro sie jeszcze pobawie...moze uda mi sie uzyskac twoj efekt. Jak pisalem wczesniej, nigdy sie z czyms takim w CLS nie spotkalem.
....no nic, jutro sie jeszcze pobawie...
Ciekawi jesteśmy efektu tej zabawy :wink: