PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d80 i analogowe obiektywy

dominix5
19-07-2013, 17:34
Mam zestaw Nikon D80 i obiektywy, których używałam z analogowym Nikonem F801x - Sigma 28-70 f/ 1:2.8 i Nikkor 70-210 f/1:4-5.6. Zauważyłam, że system pomiaru światła nie działa precyzyjnie (zdjęcia są najczęściej niedoświetlone) - czy powodem może być niepełna kompatybilność tych obiektywów z cyfrowym body? I czy jest na to jakaś rada? Dziękuję za odpowiedź.

dominix5

Cosnek
19-07-2013, 17:38
A mozesz pokazac jakies sample? Niedoswietlenie moze byc czysto subiektywne.

dominix5
20-07-2013, 13:57
Dziękuję! To raczej niestety nie jest subiektywne - niedoświetlenie bywa znaczne, próbuję wtedy różnych programów i kombinacji przysłona-czas, ale nie zawsze jest przecież na to czas. Aparat najtrudniej radzi sobie przy zachmurzonym niebie, gdy nie ma bezpośredniego słońca. Najgorsze zdjęcia usuwam, ale znalazłam kilka troszkę lepszych, chociaż problem widać... Niestety zdjęć nie zamieszczam na żadnej stronie internetowej, mogłabym przesłać mailem (za ok. tydzień, po powrocie z wyjazdu), jeśli to nie kłopot.

GonzoG
20-07-2013, 14:05
Są 3 możliwości:
1) źle działa pomiar światła w aparacie
2) wszystko działa dobrze, masz coś źle ustawione
3) oba obiektywy są uszkodzone.

Nie ma czegoś takiego, jak złe działanie ze starymi szkłami - pomiar światła w nikonie nie zmienił się od dziesiątek lat. Albo działa dobrze ze wszystkimi z cpu, albo ze wszystkimi źle.

dominix5
20-07-2013, 14:12
Dzięki za odpowiedź - w takim razie sprawdzę ustawienia i działanie z innym obiektywem.