PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 16/ 2.8 Warto?

dejote
19-07-2013, 16:58
Szukałem na forum, ale o tym obiektywie jest mało informacji. Potrzebuję kupić fisha na zlecenie. Używałem Zenitara i Samyanga, ale brakuje mi af jednak (muszę pamiętać, aby ostrzyć ręcznie przy odległości minimalnej). Obiektyw oczywiście pod pełną klatkę (d700). Czy warto dołożyć do Nikkora?

deep
19-07-2013, 17:39
To zależy od ciebie. Ja swojego lubię i się nie pozbędę mimo że rzadko go używam. Bawiłem się zenitarem i był zdecydowanie słabszy od nikkora. Nikkor jest bardzo ostry w centrum na f/2.8 i po przymknięciu do f/5.6 również na brzegach.

Davit
23-07-2013, 20:48
wiele lepszym i pewniejszym wyborem jest sigma 15 2,8. Jest ostrzejsza od nikkora .Miałem oba.

deep
23-07-2013, 20:51
W centrum? Niemożliwe, miałem bardzo dużo szkieł a fish jest jednym z ostrzejszych. Może trafiłeś na słabą sztukę, ja miałem 3 (jedną mam nadal) i wszystkie były jednakowo ostre. Nie twierdzę, że sigma jest gorsza, tylko że trudno mi sobie wyobrazić że może być szkło ostrzejsze niż 16 nikkora w centrum.

23-07-2013, 21:10
nikkor na 2,8 był akceptowalny i w pełni używalny zaś sigma ostra. tyle w temacie. W sklepie podczas zakupu badałem więcej sztuk.

karolt
30-07-2013, 09:01
Do niedawna miałem Nikkorka. Rzeczywiście, w porównani z Samyangiem wyraźnie ostrzejszy. Ale i tak bez szału. To co robił 16/2.8 przejął na swoje barki 14-24.
Awaryjnie zamierzam kupić Zenitara. AF moim zdaniem jest zbędny w tym szkle. Piszę to jako wieloletni użytkownik tego Nikkora i prawie nigdy nie używałem AF. Mimo że sam twierdziłem czasem, że AF się przydaje.
Ale uczciwe podsumowanie odkryło nagę prawdę - AF nie jest konieczny.