Zobacz pełną wersję : Nikkor 16/ 2.8 Warto?
Szukałem na forum, ale o tym obiektywie jest mało informacji. Potrzebuję kupić fisha na zlecenie. Używałem Zenitara i Samyanga, ale brakuje mi af jednak (muszę pamiętać, aby ostrzyć ręcznie przy odległości minimalnej). Obiektyw oczywiście pod pełną klatkę (d700). Czy warto dołożyć do Nikkora?
To zależy od ciebie. Ja swojego lubię i się nie pozbędę mimo że rzadko go używam. Bawiłem się zenitarem i był zdecydowanie słabszy od nikkora. Nikkor jest bardzo ostry w centrum na f/2.8 i po przymknięciu do f/5.6 również na brzegach.
wiele lepszym i pewniejszym wyborem jest sigma 15 2,8. Jest ostrzejsza od nikkora .Miałem oba.
W centrum? Niemożliwe, miałem bardzo dużo szkieł a fish jest jednym z ostrzejszych. Może trafiłeś na słabą sztukę, ja miałem 3 (jedną mam nadal) i wszystkie były jednakowo ostre. Nie twierdzę, że sigma jest gorsza, tylko że trudno mi sobie wyobrazić że może być szkło ostrzejsze niż 16 nikkora w centrum.
nikkor na 2,8 był akceptowalny i w pełni używalny zaś sigma ostra. tyle w temacie. W sklepie podczas zakupu badałem więcej sztuk.
Do niedawna miałem Nikkorka. Rzeczywiście, w porównani z Samyangiem wyraźnie ostrzejszy. Ale i tak bez szału. To co robił 16/2.8 przejął na swoje barki 14-24.
Awaryjnie zamierzam kupić Zenitara. AF moim zdaniem jest zbędny w tym szkle. Piszę to jako wieloletni użytkownik tego Nikkora i prawie nigdy nie używałem AF. Mimo że sam twierdziłem czasem, że AF się przydaje.
Ale uczciwe podsumowanie odkryło nagę prawdę - AF nie jest konieczny.