PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia ogrodu, kiedy ?

cycus14
18-07-2013, 17:30
Witam

znajomy poprosił mnie o sfotografowanie ogrodu, miałem już kilka podejść i wychodzi to tragicznie. Słońce jest teraz ostre więc w dzień odpada, pod wieczór zaś jest już jest za ciemno by uzyskać fajny ciepły klimat i ładne tła.

To też pytanie, jaka pogoda i pora dania jest najlepsza na "plener" ?

~lxs
18-07-2013, 17:40
Złota godzina + statyw?

Seś@
18-07-2013, 17:47
Rano. Teraz między 07:00 a 10:00

Franeq
18-07-2013, 19:25
5-6 rano
20-21 wieczorem, wczoraj było piękne światełko między 19:45-20:15 idealnie do tego nadające się, jeszcze dużo zależy od tego jak jest usytuowany ogórd, część możesz sfotografować rano, drugą część wieczorem :)

cycus14
19-07-2013, 01:02
bez przesady z tą 5 :P niedźwiedź spi ;]

a czy jeszcze jakieś porady / sugestie dla niedoświadczonego ?

mOSAd
20-07-2013, 00:11
Przy fotografii zieleni w słońcu można użyć filtra polaryzacyjnego. Dzięki niemu daje się wyregulować siłę błysku liści, a co za tym idzie ich fakturę, barwę i kontrast. Jednak to taki dodatek, niekonieczny zwykle, czasem może pomóc trochę. Aktualnie rzeczywiście pewnie by trzeba było robić zdjęcia przed 7-mą, chyba że trafisz jakieś fajne zachmurzenie nieba ciut później. Ale z tłem już słabiej pewnie. No ale to tylko ogród, więc można kombinować z kilkoma klatkami o różnych godzinach i potem je łączyć. Mimo wszystko całkiem trudny temat wbrew pozorom.

cycus14
20-07-2013, 09:42
no nie jest łatwe, qrde polara nie mam, nie pomyślałem ;/

ogólnie chodziłem koło 8 i słońce nie było ostre ale była bardzo nie fajna rozpiętość tonalna.

12jelonkow
20-07-2013, 09:56
Może pokaż co udało Ci się do tej pory zrobić.

mOSAd
20-07-2013, 17:45
Rano nie chodzi o ostrość słońca, tylko właśnie o jasność nieba, chmurki i przejrzystość powietrza. O ósmej jest już bardzo jasno i cienie są prawdopodobnie zbyt głębokie co rozumiem potwierdzasz. Potrzebujesz mniejszego naświetlenia lub bardziej pochmurnego dnia. Jakbyś do tego chciał niebo fotografować to już sytuacja się jednak komplikuje. Bo najlepsze do takich zdjęć będzie pewnie niebo mleczne, szarobure, nudne. I znów, być może z filtrem połówkowym szarym lub polarkiem można je delikatnie wzmocnić. Albo połączyć dwie klatki, więc warto robić zdjęcia z podobnej jak nie tej samej pozycji. Tu łatwo akurat też o bracketing bo nie ma elementów ruchomych. Więc zawsze pozostaje opcja połączenia przez HDR dwóch ekspozycji - na cienie i światła.

Pawel Pawlak
20-07-2013, 18:32
O tej porze roku, to chyba najlepiej przed wschodem słońca w pogodny dzień - kontrasty są wtedy delikatne a świat rozproszone.
Po wschodzie słońca jest kiepsko możesz robić detale w cieniach - tak gdzie nie będzie bezpośrednich promieni słońca, ale tam gdzie je wykorzystasz "kreatywnie" ;)
Można także po zachodzie słońca wykorzystać kolorowe niebo po wschodniej stroni i znów światło odbite, miękkie i rozproszone.
Oczywiście to trwa bardzo krótko, więc warto kadry przygotować wczesniej, albo załatwić sprawę w kilku podejściach.

katia77
30-07-2013, 18:15
Z racji zawodu pozwolę sobie podpowiedzieć, że wieczorem niektóre rośliny wyglądają gorzej, mogą być zmęczone np. upałem. Wieczorem też niektóre kwiaty zamykają się, więc przestają być atrakcyjne. Rano jak jest rosa też można ją wykorzystać. Rano otwierają się nowe kwiaty.
Wiele zależy co konkretnie chcesz fotografować, jaki masz pomysł, w jakim stylu jest ogród? Ciekawe zdjęcie można zrobić gdy ogród jest nocą podświetlony.

cycus14
31-07-2013, 23:01
Pogoda się popsuła, zrobiło się pochmurnie więc wyskoczyłem i zrobiłem co się dało. Robiłem z BKT i na rożnych ustaniach takie same kadry więc mam sporo fotek do przebrania.

Mam nadzieje że coś z tego będzie bo deszcze popsuły to co ładnie kwitło ;/

Narazie mam zdjęcia ogólne, nie mam zbytnio optyki by porobić fajne zoomy, musi wystarczyć, jak się poprawi pogoda i zacznie drugi etap kwitnień to będę próbował rano (martwi mnie tylko brak koncepcji na większość zdjęć).

dzięki za sugestie.

Seś@
01-08-2013, 05:07
Pogoda się popsuła, zrobiło się pochmurnie więc wyskoczyłem i zrobiłem co się dało. Robiłem z BKT i na rożnych ustaniach takie same kadry więc mam sporo fotek do przebrania.

Mam nadzieje że coś z tego będzie bo deszcze popsuły to co ładnie kwitło ;/

Narazie mam zdjęcia ogólne, nie mam zbytnio optyki by porobić fajne zoomy, musi wystarczyć, jak się poprawi pogoda i zacznie drugi etap kwitnień to będę próbował rano (martwi mnie tylko brak koncepcji na większość zdjęć).

dzięki za sugestie.

Zapodaj jakiś fot :-)

katia77
10-08-2013, 09:11
Właśnie, pokaż co "ustrzeliłeś" bom ciekawa.

Ogród w deszczu też może być piękny ;)