Zobacz pełną wersję : 300/600 ppi - wywoływanie z LR
Witam,
mam pytanie, może trochę głupie... Wywołuję w LR zdjęcie w 300 ppi. Przy oglądaniu wywołanego zdjęcia na ekranie komputera mam widoczną pikselozę przy powiększeniu.
Przy 600 ppi tego efektu nie ma.
Wywołane zdjęcia chcę przesłać do fotolabu. Przy 300 ppi i pikselozie na monitorze zdjęcie wywołane w labie wyjdzie gładkie?
Dzięki,
Michał
do labu 300. istotna jest wielkosc zdjecia w pix.
De Camtrois
18-07-2013, 09:41
najlepiej zapytaj w labie w jakiej rozdzielczosci oni drukują. Niektóre drukarnie robią w 300, niektóre w 240, a inne nawet w 640...
najlepiej pojsc do labu i sprawdzic jakosc. wiekszosc labow powinna wykonac taka odbitke od reki i wszystko bedzie jasne. papier wiele "wybacza". zdjecie raczej zawsze wyglada lepiej na papierze niz na monitorze.
Przecież to nie ma żadnego znaczenia. Ważny jest rozmiar pliku w pixelach.
Przecież to nie ma żadnego znaczenia. Ważny jest rozmiar pliku w pixelach.
dokladnie tak ;)
Witam,
mam pytanie, może trochę głupie... Wywołuję w LR zdjęcie w 300 ppi. Przy oglądaniu wywołanego zdjęcia na ekranie komputera mam widoczną pikselozę przy powiększeniu.
Przy 600 ppi tego efektu nie ma.
Wywołane zdjęcia chcę przesłać do fotolabu. Przy 300 ppi i pikselozie na monitorze zdjęcie wywołane w labie wyjdzie gładkie?
Dzięki,
Michał
A co ma dpi do wyświetlania tego na monitorze ??
(nie ppi, bo to fizyczna gęstość punktów świetlnych na ekranach)
Przecież na monitorze masz wyświetlane zawsze z gęstością danego monitora i jak przekroczysz powiększenie 1:1 (piksel zdjęcia na piksel monitora), to zawsze będzie się pojawiać pikseloza.
Co do labów - raczej nie ważne jest u nich dpi, a maksymalne rozdzielczości dla danych rozmiarów zdjęć, więc musisz się ich spytać.
Jak dasz więcej, to przeskalują do mniejszego, gdzie zapewne straci zdjęcie trochę na wyrazistości.
Jak dasz więcej, to przeskalują do mniejszego, gdzie zapewne straci zdjęcie trochę na wyrazistości.
pod lab najlepiej przeskalowac pod zadany format. powiedzmy dla 10x15 tj 102x152mm lub odpowiednia wartosc w pix przy wartosci dpi dla danego laba. wtedy maszyna nic nie bedzie skalowac sama.