Zobacz pełną wersję : Nowy obiektyw
smigaacz
17-07-2013, 20:39
Noszę się z zamiarem zmiany obiektywu Nikkor 18-105 VR fajny dobry ale ciemny
pomyślałem więc o Tamronie 17-50 2,8 bo jasne stałe światło i zakres ogniskowych wystarczający.
Pytanie do Was czy warto, czy ta zmiana dużo da, Jeśli Ktoś z Was miał podobny dylemat i też jak ja sie zastanawiał bardzo prosze o opinie z uwagi na to iż jestem lekko zaawansownym amatorem
Dodam że moje body to Nikon D50 na razie z którwego jestem bardzo zadowolony, ale w przyszłości planuję zmianę na D300
Pozdrawiam
Sławek
Ps. Jeśli temat pojawił się juz wcześniej na forum z góry przepraszam ale od krótkiego czasu jestem na forum
na chwile obecna to lepszym rozwiązaniem bedzie sigma 17-50/2.8 OS, cena nieco wyższa (chyba że masz na mysli tamrona 17-50VC, to wtedy zblizona), ostrzejsza, z pewniejszym AF-em, solidniej wykonana. co tu dużo mówić wygrwa w zasadzie na każdym polu z tamronem ;)
smigaacz
17-07-2013, 20:50
o nie miałem pojęcia o tym szkiełku ale WIELKIE DZIEKI ZA PODPOWIEDŹ
a Tamron bez stabilizacji
Witam. Pomyśl nad stałką Nikkor 50 1/8D. Z twoim D50 będzie smigał aż miło, a obrazek ... to jest naprawdę coś dobrego i kosztuje 400zł (używka).
smigaacz
17-07-2013, 21:33
Witam. Pomyśl nad stałką Nikkor 50 1/8D. Z twoim D50 będzie smigał aż miło, a obrazek ... to jest naprawdę coś dobrego i kosztuje 400zł (używka).
Wiesz mam juz 35 1/8 i jest bardzo ślicznie ale stałka
Czy dobrze myślę w kierunku 17-50 2,8 bo jest zmiennogniskowa
Wiesz mam juz 35 1/8 i jest bardzo ślicznie ale stałka
Czy dobrze myślę w kierunku 17-50 2,8 bo jest zmiennogniskowa
To czy dobrze myślisz, to zależy tylko od Ciebie.
Jedni wolą stałki, inni zoomy, a jeszcze inni mają i to i to.
smigaacz
17-07-2013, 21:46
Jedni wolą stałki, inni zoomy, a jeszcze inni mają i to i to.[/QUOTE]
Masz 100 % racji ale zmiennoagnisowa moim zdaniem się przydaje w weilu wypadkach
Jeżeli chcesz jasnego zoom-a za względnie małe pieniądze to ta Sigma chyba jest O.K.
stanseba
17-07-2013, 21:58
Sigma 17-50 2.8 chyba najlepsze szkło w odpowiedniej cenie.
smigaacz
19-07-2013, 14:10
Dziękuję za Wasze spostrzeżenia
Nikt nie zauważył różnicy w cenei Sigmy i Tamrona? Tamrona bez stabilizacji można mieć za grosze. A Sigmy raczej tylko nowe za 1600zł.
cz4rnuch
19-07-2013, 15:30
To akurat nieprawda. Teraz akurat nic nie ma, ale widziałem ostatnio sporo używek w canach ok 1100 PLNów.
To akurat nieprawda. Teraz akurat nic nie ma, ale widziałem ostatnio sporo używek w canach ok 1100 PLNów.
Sigma 18-50 f/2.8 HSM spadła teraz mocno w cenie.
smigaacz
11-08-2013, 15:08
Witajcie Ponownie
Podejmuje temat na nowo gdyż zmieniłem body na D300 i dlatego pytam Was czy ma Ktoś z Was Tamrona albo Sigmę o których wspominałem wcześniej przypięte do Nikona D300 ?
Podzielcie się wrażeniami gdyż stoję przed kupnem nowego obiektywu oczywiście jednego z dwóch wspomnianych.
Pozdrawiam i z góry dziekuje za informacje
Witajcie Ponownie
Podejmuje temat na nowo gdyż zmieniłem body na D300 i dlatego pytam Was czy ma Ktoś z Was Tamrona albo Sigmę o których wspominałem wcześniej przypięte do Nikona D300 ?
Podzielcie się wrażeniami gdyż stoję przed kupnem nowego obiektywu oczywiście jednego z dwóch wspomnianych.
Pozdrawiam i z góry dziekuje za informacje
A to zmiana body ma wpływ na to jaki obiektyw jest lepszy ??
Miło wiedzieć... muszę teraz uważnie sprawdzić, czy te co mam do D7000 będą się nadawały do D60...
Nie ma znaczenia, jaki masz aparat. Znaczenie ma wielkość jego matrycy - czyli czy jest to DX, czy FX (pełna klatka).
Skoro nie zmieniasz typu matrycy, to z obiektywami się nic nie zmienia.
A jak chcesz wiedzieć, jaki obiektyw - zacznij czytanie wątku od postu nr.2.
smigaacz
11-08-2013, 15:30
Nie zawsze dobrze współpracują stąd moja adnotacja o zmianie body - trochę czytałem i takie opinie sie pojawiły
smigaacz
11-08-2013, 16:26
Szukam jasnego zmiennoogniskowego obiektywu do D300
znam juz sugestię że Sigma 17-50 będzie dobra
ale może sa jeszcze inne alternatywy w obiektywach za rozsądne pieniądze
Proszę tylko o Wasze pomocne opinie które ułatwią mi podjęcie decyzji z racji ze jestem tylko amatorem który cały czas się uczy
ale może sa jeszcze inne alternatywy w obiektywach za rozsądne pieniądze
Proszę tylko o Wasze pomocne opinie które ułatwią mi podjęcie decyzji z racji ze jestem tylko amatorem który cały czas się uczy
Wszystko już chyba w tym wątku wymienione:
Sigma: 17-50, 18-50, 17-70,
Tamron: 17-50, 17-50VC.
Jak chcesz tanio - bierz używanego Tamron 17-50 bez VC, tylko później nie narzekaj, że mydło, że powoli ostrzy i że nie trafia.
Chcesz dobrze - to masz Sigmę 17-50.
smigaacz
11-08-2013, 16:38
A Nikkor AF-S 28-70 mm f/2.8D ???
Zasadniczo moze byc, w koncu to starszy brat 24-70
Ale sa + i - :
sa drogie
zakres 42-105mm jakis taki malo zyciowy, ale mowie za siebie
sa stare
Nikon ich nie serwisuje
A Nikkor AF-S 28-70 mm f/2.8D ???
To raczej będzie krótkie tele, a nie standardowy zoom.
marekawo
11-08-2013, 19:11
Nikkor 28-70 2.8D - Nikon na pewno je serwisuje.
No to juz masz szczescie :^)
A pozostale punkty ?
W sumie powinienem dodac punkt, ze jest duzy i ciezki.
A taki Tamron 28-75/2.8 jest ogolnie lubiany, mniejszy, niezly i duuzo tanszy.
I w sumie, jako nikoniarz od 30 lat powinienem sie wstydzic co napisalem.
Co gorsza N 24-70/2.8 do DX tez mi nie pasuje.
Przychowalem sobie 12-24 i tak jakos zyjemy ...
Archibald6803
12-08-2013, 23:20
ale może sa jeszcze inne alternatywy w obiektywach za rozsądne pieniądze ........
Nikkor 18-70
Nie jest wprawdzie taki bardzo jasny ale daje niezły obrazek i kosztuje marne grosze.
Z d300 działa wyśmienicie.
no jak już jest d-czysta to może nikkor 17-55 2.8.. hm.. dlaczego nikt go nie wymienił? ;P
Archibald6803
16-08-2013, 18:05
no jak już jest d-czysta to może nikkor 17-55 2.8.. hm.. dlaczego nikt go nie wymienił? ;P
bo gadają "na mieście" że go Sigma 17-50 zjada na śniadanie ........
cz4rnuch
16-08-2013, 20:12
To dobry obiektyw, ale nikt go nie wymienił bo proszono o propozycje w rozsądnej cenie.
no właśnie.. Jedynie odpowiedź użytkownika @cz4rnuch wydaje się poprawna na zadane przeze mnie pytanie (choć było takie troszkę retoryczne). Póki Sigma nie spadła do ceny 1700zł to aż takich zachwytów nie było.. Z tego co pamiętam to Sigma była troszkę gorsza optycznie (jak nowa kosztowała 2500zł) ale każdy o tym obecnie 'zapomniał' [po obniżce] :)
@Archibald6803 - na pewno ceną ;) z tym się zgadzam w 100%. Czy jakością obrazka/wykonania - niestety nie mam pojęcia bo owa Sigma nie wpadła mi jeszcze w ręce..
cz4rnuch
16-08-2013, 21:25
To, że cena czyni cuda nie ulega wątpliwości ale jakości optycznej sigmie nie można odmówić. Sam kupowałem ją ze 3 lata temu(dokładnie nie pamiętam ale za około 2,5k) właśnie z tego powodu, że optycznie niczym nie ustępowała nikkorowi. Oczywiście to tylko moja opinia. Jeśli chodzi o budowę to nikkor wygrywa.
smigaacz
09-12-2013, 16:13
A może aby dopełnić wątek
WŁAŚCICIELE NIKONA D300 / D300s może podzielicie się, pochwalicie jakie macie obiektywy podpięte pod w/w body i dlaczego.
Jestem głodny Waszej wiedzy :) gdyż cały czas poszukuję coś dla Siebie i nadal mam zamęt informacji.
Temat ten ( czyli jakie obiektywy do D300 ) chyba nie był na forum stricte podejmowany. Zachęcam i czekam
Z góry dziękuję za posty wszystkim Darczyńcom.
Ja do D300 podpinam wszystko co mam w stopce i jest fajnie.
Temat ten ( czyli jakie obiektywy do D300 ) chyba nie był na forum stricte podejmowany.
Bo taki temat jest bez sensu. Chcesz się bawić w statystykę? Proszę. http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=774 i podziwiaj
smigaacz
10-12-2013, 13:33
temat nie jest bez sensu gdyż różne body Nikona w kombinacji z różnymi obiektywami dają inny obraz.
NIe rozumiem uszczypliwości niektórych członków forum.
Nie jestem zawodowcem lecz amatorem któremu wpadła dobra puszka do ręki i chce prosić o doświadczenia innych osób.
Jeśli inni mogą coś powiedzieć z góry dziękuję
temat nie jest bez sensu gdyż różne body Nikona w kombinacji z różnymi obiektywami dają inny obraz.
NIe rozumiem uszczypliwości niektórych członków forum.
Nie jestem zawodowcem lecz amatorem któremu wpadła dobra puszka do ręki i chce prosić o doświadczenia innych osób.
Jeśli inni mogą coś powiedzieć z góry dziękuję
Jeśli ktoś napisze, że używa i jest zadowolony z 400mm f/2.8 to też sobie kupisz?
Napisz chociaż jakie najczęściej robisz zdjęcia i czego Ci brakuje w obecnych 18-70mm i 35mm.
...Jestem głodny Waszej wiedzy :) gdyż cały czas poszukuję coś dla Siebie i nadal mam zamęt informacji...
D300 już nie mam, ale bardzo miło wspominam to body. Miałem do niego N12-24/4,0 - cudne szkło. Ostre, ze stałym światłem, bardzo dobrze zbudowane. Jako tzw. standard pracował 24-70/2,8G. Szkła nie trzeba chyba przedstawiać. Całe wątki o nim były. Góra to 70-200/2,8VRI. Tu winieta z tego obiektywu mi nie przeszkadzała. (wymieniony na VRII po przejściu na FF). Uzupełniałem to TC1,7II. Do tego miałem również 35/2,0 +50/1,4D i G, 105/2,8AISmicro z pierścieniem pk... Wszystkie używałem i byłem zadowolony. Polecam.
smigaacz
10-12-2013, 16:17
Jeśli ktoś napisze, że używa i jest zadowolony z 400mm f/2.8 to też sobie kupisz?
Napisz chociaż jakie najczęściej robisz zdjęcia i czego Ci brakuje w obecnych 18-70mm i 35mm.
brakuję mi chyba jasnego szkła żeby dawało ostre zdjęcie
Lubie fotografię ale chyba nie potrafię robić tym aparatem / nie panuję nad nim Matryca CCD w Nikonie D50 dawała mi lepszy obraz bardziej ostry w połączeniu z 35 i nawet 18-105 Vr
zamieniłem obiektyw na 18-70 mm bo starsza i sprawdzona konstrukcja a 35 mi polecono kiedy będzie mało światła.
NIE WIEM nie mam się kogo zapytać co robię źle czy aparat jest do kitu Jego ustawienia ale to z pewnością moja wina
Dlatego myślałem że to kwestia jasnego obiektywu
Wszyscy zachwalają D300 mnie się udało kupić z niskim przebiegiem i uznałem że będę go miał już bardzo długo - może mnie on przerósł trzeba było wybrać ewentualnie D70 D80 D90 robię w jpg to też może błąd
Chętnię z kimś bym porozmawiał to by mi pomogło
Damiankck
10-12-2013, 16:28
albo masz walnięta puszkę albo kompletnie nie masz wiedzy na temat fotografii.
D300 + 35 1.8 daje zadowalający obrazek osobom, które są bardziej wybredne niż Ty, jako fotoamator.
Może pokaż jakieś przykładowe zdjęcia (nie wywalaj exifu). Powiedz, co Twoim zdaniem jest nie tak, a jakbyś chciał żeby było. Teraz to wróżenie z fusów. Może czas (poruszone zdjęcie), może WB?
D300 to naprawdę super body. Z 35/1,8 musi być ok, podobnie jak z 18-70.
Mam D300s i podpinałem już do niego dość pokaźne stado szkieł. I z żadnym z nich nie było najmniejszego problemu (no może poza Sigmą 170-500, ale to szkło samo w sobie jest raczej problemem i akurat kwestia małego zadowolenia z efektów nie była spowodowana puszką ;) )
Obecnie mam T17-50 2.8 bez VC, S70-200 2.8 (wersja II bez OS), N35 1.8, N50 1.8 i fotki są po prostu ostre, z kolorami i "plastyką" jak należy - zero zastrzeżeń.
Najlepsze jest jednak to, że żaden z obiektywów nie wymagał mikro regulacji - po prostu działały/działają OK.
Zgadzam się z przedmówcami - pokaż jakieś sample i powiedz, co Ci nie pasuje
smigaacz
11-12-2013, 21:48
Chyba to mój brak doświadczenia.
Chciałbym wstawić zdjęcie ale nie wiem jak
Wybrałem kilka
Wstawianie zdjęć na forum. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358)