Zobacz pełną wersję : Lampa w euro rtv agd do 969 pln?
Witam,
do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem lampy nissin di866 mk2 która niestety miała nieprzyjemny kontakt z ziemią. Na szczęście lampa była ubezpieczona i właśnie dostałem wiadomość, że ubezpieczyciel wymieni mi ją na nową dowolną ze sklepu euro rtv agd do kwoty 969 pln.
Niestety nissin jest aktualnie niedostępny... pozostaje więc...
Voeloon V600
Sigma EF-610 DG Super
Metz 52 AF-1
Yongnuo Speedlite YN-568EX
...i nie wiem zupełnie w co się teraz ładować?
Zagłębiam się w specyfikacje techniczną ale to raczej w wyborze mi nie pomoże. Najbardziej zależy mi na CLSie...
Mam Metza, zdecydowanie polecam.
Metz 52 AF-1 lub Voeloon V-600.
Metz trochę pewniejszy, ale bardziej uciążliwy w obsłudze.
Voeloon prostsza w obsłudze, ale też mniej dopracowana.
Różnice:
Metz ma autoFP i funkcję błysku modelującego
Voeloon ma tryb stroboskopowy i gniazdo zewnętrznego zasilania.
A co z CLSem Panowie? W internetach krucho o info...
Pogadaj z nimi może ściągną Ci nissina. Jeśli nie to chyba najlepiej metz'a lub dołożyć kilka złotych i wziąć sb-700.
Na pewno? A tu: http://www.metz.de/en/flash-units/product-ranges/system-flash-units/mecablitz-52-af-1-digital/product-information.html? Możesz też pobrać instrukcję (http://www.metz.de/index.php?eID=tx_nawsecuredl&u=0&file=fileadmin/fm-dam/Download/Photo_Electronic/Bedienungsanleitung/mecablitz/mecablitz_48_bis_76/mecablitz_52_AF_1_digital_Nikon_D_F_NL_GB_I_E.pdf&t=1374176905&hash=f78dbf8853eb13c6537ed21d5e05d09964472c75). Jest w kilku językach. W szkołach teraz uczą każdego przynajmniej dwóch, więc jakiś sobie dobierzesz.
W zasadzie pierwsza linijka mi wystarczy... "for Nikon-Digitalkameras incl. CLS-System".
Dziwne tylko, że to jedyne miejsce gdzie występuje nazwa CLS.
Myślę, że postawię na tego metza choć jeżeli będę mógł dopłacić to zastanowię również nad sb700...
Dzięki wszystkim za pomoc!
A co z CLSem Panowie? W internetach krucho o info...
Obie mają. Zarówno slave i master.
Z resztą jest to w opisach lamp w euro:
Metz:
W nowej lampie zintegrowano funkcje master, slave i servo .
Voeloon:
W przypadku aparatów Nikon obsługujących CLS, możliwe jest zdalne kontrolowanie ustawień lampy z poziomu menu aparatu. V600 może być też sterowana zdalnie przez inną V600, SB-600/700/800/900. Do pełnego wsparcia iTTL oraz możliwości kontroli zaawansowanych funkcji, dochodzi możliwość kontroli kilku lamp w systemie z dostosowaniem mocy błysków dla poszczególnych lamp.
Jeśli CLS ma działać bezproblemowo, to tylko lampa systemowa. W niezależnych, nawet w Metzu, mogą zdarzyć sie niespodzianki. Przerabiałem to zagadnienie na własnej skórze. Tylko lampa systemowa!
Jeśli CLS ma działać bezproblemowo, to tylko lampa systemowa. W niezależnych, nawet w Metzu, mogą zdarzyć sie niespodzianki. Przerabiałem to zagadnienie na własnej skórze. Tylko lampa systemowa!
Akurat, co do CLS, to nie mogę powiedzieć złego słowa ani o Metzach (tych nowszych), ani o Yongnuo (560EX, 565EX).
Działają równie poprawnie co SB-600, SB-700 czy SB-900.
Jedyne co można powiedzieć, to zasięg CLS - Zarówno Metz, jak i YN reagują tylko i wyłącznie na podczerwień, to wiąże się z krótszym zasięgiem, ale np. nie w dzień - gdzie to sabiny potrafią już nie reagować, a YN jeszcze działała.
Ale i tak ten zasięg CLS w słoneczny dzień jest porażką - 1-3 metry.
Nie wiedziałem, że Metz reaguje tylko na podczerwień, ale nie dam złego słowa powiedzieć o współpracy w CLS. Chociaż jeśli miałbym mieć lampę master, to wolałbym, żeby to była systemowa i sterowała niesystemowymi. Wtedy zero problemów z kompatybilnością a także świetną ergonomią obsługi systemówek.
Nie mogę się z tym zgodzić. Posiadam nissina 866 mkll i przez jakiś czas używałem jednocześnie sb-700. W moim przypadku nissin spisywał sie lepiej (zdjęcia przy silnym oświetleniu). W innych warunkach może być inaczej.
Pisałem z perspektywy mojego doświadczenia z lampami SB800/900, Meike mk900, YN 565ex i Metz 48/50, przy czym 3 ostatnie nie są sterownikami. Nissina nie używałem, więc nie wypowiem się. Z pewnością warunki mają dużo do powiedzenia, przy ostrym słońcu nie testowałem, ale mogę też powiedzieć, że nwet z systemowymi czasem może coś nie zagrać, albo losowo źle się zachowywać, o czym pisał nawet sam Joe Mc Nally. Mimo w sumie dobrych wrażeń związanych ze współpracą niezależnych producentów lamp z systemem N to jakoś większe zaufanie mam do systemowych i ich ergonomii obsługi, chociaż inne lampy bardzo kuszą dużymi możliwościami i ceną;) Na koniec chciałbym powiedzieć, że był czas, kiedy miałem wszystkie wymienione lampy naraz, ale zdecydowałem się na pewne uproszczenie, aby mieć pewną spójność w akcesoriach dodatkowych. Na początku nie odczuwa się tego i łapie okazje kupując różne lampy, ale rozbudowując CLS o kolejne lampy, to myślę, że warto sobie ustandaryzować dodatki typu stoffen, strapy czy strumienice i inne ficzery.
Jedyne co można powiedzieć, to zasięg CLS - Zarówno Metz, jak i YN reagują tylko i wyłącznie na podczerwień, to wiąże się z krótszym zasięgiem, ale np. nie w dzień - gdzie to sabiny potrafią już nie reagować, a YN jeszcze działała.
Ale i tak ten zasięg CLS w słoneczny dzień jest porażką - 1-3 metry.
Mam Metza 58 AF-1 i SB-800. Zanim kupiłem wyzwalacze radiowe, używałem CLS. Raz jedna lampa, raz druga jako master. Nigdy żadnych problemów. Jamnik, jak już coś piszesz, to popieraj to jakimiś argumentami i szczegółami, bo stwierdenie "Tylko lampa systemowa" jest tak ogólne, że aż nieprawdziwe.
GonzoG - w SB-XXX CLS też działa na podczerwień. Dowód tutaj Nikon SG-3IR IR (http://www.fotoplus.pl/lampy-blyskowe/akcesoria/SG3-IR). Wystarczy zasłonić tym wbudowaną lampę błyskową, działającą w trybie master, żeby się przekonać.
Co do zasięgu, to McNally robił test w odkrytym terenie, w słoneczny dzień i wcale zasięg nie wynosił 3 metry. Nie mogę teraz namierzyć tego filmu, ale pewnie uda Ci się go znaleźć.
Co do zasięgu, to McNally robił test w odkrytym terenie, w słoneczny dzień i wcale zasięg nie wynosił 3 metry. Nie mogę teraz namierzyć tego filmu, ale pewnie uda Ci się go znaleźć.
Nie pisałem, że nie działają na podczerwień. Ale jak to ma miejsce w przypadku SB-800 - działa również na pasmo widzialne, przez co w dzień zasięg z którego można ją zdalnie wyzwolić drastycznie spada.
adolfik9501
19-07-2013, 09:53
Co powiecie na http://www.youtube.com/watch?v=nS_YS_0cA2I ;)
Co powiecie na http://www.youtube.com/watch?v=nS_YS_0cA2I ;)
WOW... ale coś w to nie wierzę. Sam robiłem testy zasięgu CLS z SB-910 jako master i SB-600 jako slave.
Nocą przy błyskaniu prosto w zdalną - jakieś 25-30. W dzień do 2-15m w zależności od ilości słońca i tego jak padało na sensor zdalnej.
Przy czym korzystając z CLS nie błyska się prosto w lampę zdalną, więc trzeba te zasięgi jeszcze skrócić.
adolfik9501
19-07-2013, 23:32
Wydaje mi się, że na większy zasięg wpływ miał śnieg, z tym że słońce padało pod kątem, ale jednak na czujnik. Generalnie z CLS/AWL nie jest tak źle jak czasami się przedstawia. W pomieszczeniu wyzwala nawet lampa schowana w softboksie.
@Jarkod
Zgadza się, moje stwierdzenie było ogólnikowe.
A Twoje? Sądzisz, że nie było? Na moje stwierdzenie, że "zdarzają się niespodzianki", Ty podajesz "argument", że nie zdarzają się. Jaka to polemika? Dlaczego próbujesz mnie ustawiać? Pozwalam sobie mieć swoje zdanie i nie ma potrzeby, żebyś mnie prostował. Najnormalniej w świecie uważam (i na razie nie zamierzam zmieniać zdania), że zarówno szkła jak i lampy systemowe gwarantują bezproblemowa pracę. Dlaczego tak sądzę? Podpowiada mi WIELOLETNIE doświadczenie. Jakich jeszcze chcesz argumentów? Mam wymyślac problemy, których nie ma i mam zajmować się ich rozwiązywaniem? Nie jestem socjalistą, naprawdę! :-)
Wydaje mi się, że na większy zasięg wpływ miał śnieg, z tym że słońce padało pod kątem, ale jednak na czujnik. Generalnie z CLS/AWL nie jest tak źle jak czasami się przedstawia. W pomieszczeniu wyzwala nawet lampa schowana w softboksie.
Możliwe, że to śnieg. Nigdy nie miałem okazji sprawdzać sabin na śniegu, ale to by tylko potwierdzało, że sabiny reagują również na pasmo widzialne, bo śnieg nie wpływa na zasięg podczerwieni, a przynajmniej zasięg lamp działających tylko w podczerwieni czy pilotów IR.
Tak samo, jak zasięg SB-910 w dzień był niemal identyczny jak SU-800, ale z tym miałem tyko raz do czynienia.
Co działania CLS - sam byłem zaskoczony - SB-600, jak i Metz 50 AF-1 wyzwalały się bez żadnych problemów z ponad 10m i do tego nie "widząc" się nawzajem. Wyzwalane były za pomocą SB-910. Przy wyzwalaniu lampą wbudowaną w D7k - już tak ładnie nie było, ale różnica w mocy jest znaczna.
Nie pisałem, że nie działają na podczerwień. Ale jak to ma miejsce w przypadku SB-800 - działa również na pasmo widzialne, przez co w dzień zasięg z którego można ją zdalnie wyzwolić drastycznie spada.
Skąd informacja, że CLS/AWL działa w paśmie widzialnym? Starałem się to zweryfikować, ale wszędzie piszą o IR. Możesz podać źródło?
@Jarkod
Zgadza się, moje stwierdzenie było ogólnikowe.
A Twoje? Sądzisz, że nie było? Na moje stwierdzenie, że "zdarzają się niespodzianki", Ty podajesz "argument", że nie zdarzają się. Jaka to polemika? Dlaczego próbujesz mnie ustawiać? Pozwalam sobie mieć swoje zdanie i nie ma potrzeby, żebyś mnie prostował. Najnormalniej w świecie uważam (i na razie nie zamierzam zmieniać zdania), że zarówno szkła jak i lampy systemowe gwarantują bezproblemowa pracę. Dlaczego tak sądzę? Podpowiada mi WIELOLETNIE doświadczenie. Jakich jeszcze chcesz argumentów? Mam wymyślac problemy, których nie ma i mam zajmować się ich rozwiązywaniem? Nie jestem socjalistą, naprawdę! :-)
Oczywiście możesz mieć swoje zdanie. Możesz też uważać, że Słońce krąży wokół Ziemi. Twoje prawo.
Och, Jarkodzie, zbytek łaski!
Czuję się wyjątkowo przez Ciebie obdarowany prawem do wlasnego zdania!
P.S. Jak ja, nędzny robaszek, kocham wszystkich takich wielkodusznych miłośników tolerancji, którzy łaskawie pozwalają swoim bliźnim sądzić inaczej niż oni, mimo że oni i tak wiedzą lepiej... Wprost uwielbiam!
Bez odbioru. ;-)
Skąd informacja, że CLS/AWL działa w paśmie widzialnym? Starałem się to zweryfikować, ale wszędzie piszą o IR. Możesz podać źródło?
CLS wykorzystuje IR, jak główny nośnik. Natomiast lampy Nikona reagują również na pasmo widzialne. A skąd taka informacja - z używania lamp.
marksanna
24-07-2013, 22:05
To może lepiej zainwestować używką nikona? SB800 można już tanio kupić