PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem 55-200 VRII

reliable
16-07-2013, 22:22
Witam wszystkich.

Całkiem niedawno nabyłam nowego Nikona D7000, w zestawie był z obiektywami 18-55 oraz 55-200 (VR II). O ile 18-55 działa bez zarzutów, tak zastanawia mnie działanie 55-200.

Chwilę temu byłam z obiektywem na zewnątrz, zrobiłam dość wyraźne i dobre zdjęcie księżyca, jednak gorzej było ze zrobieniem jakiegoś normalnego zdjęcia. Autofokus na kilkanaście prób, złapał może 4-5 razy, w innych wypadkach w ogóle nie działał. Nie wiem gdzie leży przyczyna, wróciłam z aparatem do domu i wszystko śmiga tak jak powinno. Dodam też, że zdjęcia próbowałam robić na każdym trybie, i nic, złapało parę razy i tyle. Nie jestem jakimś ekstra specem fotografii, i chciałabym się dowiedzieć, czy to jakiś błąd obiektywu, czy moja nieumiejętność w obsłudze sprzętu?

GonzoG
16-07-2013, 23:59
Ano problem w tym, że nie wiesz co można, a czego nie można.

55-200 to ciemne szkło - AF potrzebuje dość dużo światła aby z tym obiektywem zadziałać. Ja światła za mało, to nie zadziała.

reliable
17-07-2013, 00:05
Zdjęcie robiłam w trybie manualnym, i wszystkie warunki dobrej ekspozycji były zachowane, a AF i tak świrował. Obok mnie, była koleżanka, również z D7000 i obiektywem 55-300. U niej nie pojawiały się problemy...

GonzoG
17-07-2013, 00:08
Zdjęcie robiłam w trybie manualnym, i wszystkie warunki dobrej ekspozycji były zachowane, a AF i tak świrował. Obok mnie, była koleżanka, również z D7000 i obiektywem 55-300. U niej nie pojawiały się problemy...

A co mają parametry ekspozycji do ilości światła jak wpada przez obiektyw ??

Ok... to tłumaczenie dla tych, co nie czytali lub nie potrafią zrozumieć instrukcji:

Do sprawnego działania AF potrzebne jest światło. Jak jest jego za mało, to aparat nie będzie w stanie ustawić ostrości.
Przy ustawianiu ostrości nie ma najmniejszego znaczenia jakie ustawisz parametry ekspozycji - one mają wpływ tylko na zdjęcie.

A że u koleżanki działało - trzeba było kupić 55-300, też by działało.

Mekano
17-07-2013, 00:09
Moglyscie sie zamienic obiektywami i zobaczyc czy u kolezanki wystapil podobny efekt, przy okazji wiedzialabys wowczas jak dziala Ci z 55-300.

reliable
17-07-2013, 00:11
Zastanawia mnie tylko to, dlaczego koleżanka na takich samych ustawieniach, takiej samej ogniskowej, zrobiła zdjęcie, a mój obiektyw ostrzył 'w cały świat' albo w ogóle nie ostrzył...

reliable
17-07-2013, 00:12
Moglyscie sie zamienic obiektywami i zobaczyc czy u kolezanki wystapil podobny efekt, przy okazji wiedzialabys wowczas jak dziala Ci z 55-300.

Szczerze... Nie pomyślałam o tym. Zdenerwowało mnie to, więc zgarnęłam aparat do torby i wróciłam do domu... Może jutro wyjdziemy znowu i spróbujemy z tą zamianą.

Mekano
17-07-2013, 00:43
tak bedzie najlepiej i najprosciej, ale jezeli ci nie lapal ostrosci, to cos dziwnie, a ciemno bardzo bylo?

reliable
17-07-2013, 00:47
Ulica była dość dobrze oświetlona , znajdowałyśmy się jakieś 15-20m od lampy.