Zobacz pełną wersję : D5100 - Czy to za wiele ?
Witam borykam się z dość dużym problemem.
Otóż kupiłem sobie nie tak dawno aparat Nikon D5100 ze standardowym kitem. Lecz korzystam z niego okazjonalnie, tj zdjęcia do aukcji, wypady rodzinne itp. Nie jestem profesjonalistą i mam wrażenie, że sprzęt się trochę marnuje. I zastanawiam się czy nie sprzedać go bo potrzebuję ok. 1300zł na xboxa i kupić sobie jeszcze jakiś kompakt, który spełniłby moje oczekiwania.
Co o tym sądzicie ?
darkmajin
16-07-2013, 12:48
jeżeli Cię fotografia nie pociąga, to już sobie odpowiedziałeś
Otóż kupiłem sobie nie tak dawno aparat Nikon D5100 ze standardowym kitem. Lecz korzystam z niego okazjonalnie, tj zdjęcia do aukcji, wypady rodzinne itp. Nie jestem profesjonalistą i mam wrażenie, że sprzęt się trochę marnuje. I zastanawiam się czy nie sprzedać go bo potrzebuję ok. 1300zł na xboxa i kupić sobie jeszcze jakiś kompakt, który spełniłby moje oczekiwania.
Co o tym sądzicie ?
Kup dobrej klasy kompakta.
A ile bym musiał na niego przeznaczyć ? I za ile ten zestaw sprzedać ? kupiony w styczniu, nie duży przebieg + torba nikona
A ile bym musiał na niego przeznaczyć ? [...]
Popatrz na działy Aparaty cyfrowe - Coolpix (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=42) oraz Inne systemy (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=46)
Andrzej1974
16-07-2013, 12:58
A ile bym musiał na niego przeznaczyć ? I za ile ten zestaw sprzedać ? kupiony w styczniu, nie duży przebieg + torba nikona
Za 1500 zł kupi się nowy D5100 więc za swój tyle nie dostaniesz bo to już "używka". Nawet jak masz zrobione tylko 500 zdjęć.
Zarówno 18-55 jak i 18-105 są standardowymi kitami. Zapewne piszesz o tym pierwszym.
sokolnik
16-07-2013, 20:18
kup xboxa i graj całe dnie i noce :) a nikona sprzedaj, może kupi go osoba która zrobi nim niesamowite zdjęcia :)
kup xboxa i graj całe dnie i noce :) a nikona sprzedaj, może kupi go osoba która zrobi nim niesamowite zdjęcia :)
Popieram całkowicie, a i tak zbyt łagodnie powiedziane
Proponuję poczytać tu. http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=88
Co o tym sądzicie ?
Jeżeli kolego robisz zdjęcia raz na jakiś czas do aukcji, rodzinne to fakt, sprzęt się marnuje. Na twoim miejscu gdybym miał wybrać, wybrałbym xboxa.
Poza tym nie rozumie ludzi, którzy kupują taką lustrzankę a później leży i kurz tylko siada. Kupuje się po to aby robić zdjęcia i w pełni wykorzystywać sprzęt;)
Niektórzy mają zapał, który szybko znika.
Niektórzy mają zapał, który szybko znika.
Zapewne przez przekonanie, że KIT w AUTO robi lepsze zdjęcia niż kompakt.
Zapewne przez przekonanie, że KIT w AUTO robi lepsze zdjęcia niż kompakt.
Bo kit robi lepsze zdjęcia, może nie w AUTO, w zależności z jakim kompaktem robimy porównania.
Wielkość fizyczna matrycy w lustrzance jest zawsze plusem do miniaturowych matryc w kompaktach.
blackside
17-07-2013, 20:12
Nawet w auto,,, po zmroku :-)
Widzę, że mnie lekko nie zrozumieliście. Dobrym kompaktem na plaży czy na spacerze zrobi się ładne zdjęcia, nie będzie potrzebne wysokie ISO natomiast kolory jpg będą cukierkowe z dużym kontrastem. KIT na auto z Picture Control na standard wypluje zupełnie innego jpg'a. Niektórzy uważają, że jak kupią lustrzankę to będą automatycznie robić śliczne zdjęcia. Ja nie mówię o użytkowniku, który chociaż trochę się zagłębił w temacie.
witam
ja tez okazjonalnie robie fotki na aukcje i inne rodzinne iprezki dla mnie jak i znajomych D300
ale jest duzy i wazy "pol tony na szyji" i myslalem zeby na rower czy na urlop w gorace klimaty brac kompakt i kupilem Nikona J1 i tak szybko jak otworzylem pudelko i potestowalem tak szybko zostal zapakowany i odeslany do sklepu
a miejsce malego aparatu podrecznego zajol uzywany z malym przebiegiem D3000 i wlasnie odbyl moj urlop na Majorce gdzie wspaniale sie spisal zarowno z N35 jak i z N18-105
mala poreczna wygodna w trzymaniu lustrzanka z N35 jest idealnie lekka jak na lustro
i fotki robi piekne i napewno duzo ladniejsze jak kompakt w cenie 300 euro
nie mam porownania do bezlusterkowcow za 1000 euro ale to juz troche duzy wydatek jak dla mnie na drugi aparat
Andrzej1974
17-07-2013, 20:41
Ja nie rozstaje się z super leciutkim i super uniwersalnym zestawem Nikon D5100 + Nikkor 35 f/1.8G. Jutro kolejny seansik w pięknym miejscu i z... pięknymi kobietami! :-D
P.S. Ostatni całodniowy seansik z powyższym zestawem, który odbył jakieś 10 dni temu, nie wywołał u mnie żadnego bólu karku, dłoni czy paluszka. Widać, że ergonomia tego sprzętu jest jak najbardziej na plus. I dziwię się tym, którzy chcą go zamieniać na jakieś badziewne "xboxy"...