PDA

Zobacz pełną wersję : N d5100 + N 35/1.8

tomek4985
16-07-2013, 10:18
Cześć,

Jestem prawie zdecydowany na zakup powyższego zestawu, natknąłem się jednak na sporo postów opisujących problemy tego szkła z N D90 i trochę mnie to przeraziło (N 5100 ma ten sam system AF). Czy osoby posiadające N d5100 + 35/1.8 miały jakieś problemy? A może problem z tym szkłem został już rozwiązany?

Z góry dziękuję za pomoc.

karolt
16-07-2013, 11:39
Zestaw D5100 + 35/1.8 to jest najlepszy zestaw, jaki możesz kupić na początek. Na priv mogę Ci wysłać link do mojego artykułu o tym, jaki aparat warto kupić na początek (tu nie wkleję, bo będzie reklama) i dlaczego właśnie taki zestaw jest super. Nie zastanawiaj się, tylko kupuj. Jak będą problemy, to od tego masz gwarancję.
Ewentualnie weź razem z kitem 18-55 VR, żeby mieć też coś szerokiego, czasem się przydaje :-)

darjo1
16-07-2013, 20:29
Mam to szkło od zeszłego roku.
Wszstko jest jak najbardziej ok. Żadnych problemów.
Jak będę zmieniał puszkę szkło zostaje ze mną.:)

advisor
16-07-2013, 20:40
Bardzo fajne szkło. Z moim D3100 działa jak należy. Przy zmianie puszki zapewne zostanie :)...

zgera
16-07-2013, 20:56
Cześć,

Jestem prawie zdecydowany na zakup powyższego zestawu, natknąłem się jednak na sporo postów opisujących problemy tego szkła z N D90 i trochę mnie to przeraziło (N 5100 ma ten sam system AF). Czy osoby posiadające N d5100 + 35/1.8 miały jakieś problemy? A może problem z tym szkłem został już rozwiązany?

Z góry dziękuję za pomoc.

Musisz dopasować szkło do puszki aby tandem pracował poprawnie, z mojego doświadczenia z tym szkłem problem bardziej leży po stronie puszki jeśli nie jest prawidłowo skalibrowana.
Zakup nowej puszki nie oznacza że trafisz na egzemplarz poprawnie skalibrowany, może być BF lub FF, dlatego najlepiej sprawdzić puszkę z tym szkłem przed zakupem aby uniknąć kalibracji w serwisie.
Od D5100 + N35 nie możesz wymagać 100% trafień, ten moduł AF nie należy do najlepszych, ale nie powinno być źle jeśli dobrze sparujesz szkło z puszką.

Flik
16-07-2013, 21:00
Mam D5100 z tym szkłem i od dnia zakupu nie było zadnych problemów. Dzisiaj kupowalem ten obiektyw dla koleżanki do D3100 i troche sie zdziwiłem bo pierwszy troche mydlił, ale drugi egzemplarz ostry az miło popatrzeć juz na 1.8 :-)

colins
16-07-2013, 22:04
Można wysłać obiektyw z aparatem do serwisu do kalibracji i ja tak zrobiłem, gdy okazało się, że mój D5100 ze świeżo zakupionym obiektywem 35 mm f/1.8G generuje zdjęcia ze znacznym FF.
Wysłałem i nawet udało im się poprawnie skalibrować moje zabawki - wszystko za darmo, w ramach gwarancji.
Ale można też użyć słynnego oprogramowania serwisowego, które jakoś wyciekło Nikonowi do sieci, ;-) a którym można skalibrować AF aparatu.
Dla hardcorowców pozostaje jeszcze trzecie rozwiązanie - można pobawić się imbusikiem w komorze lustra i to też przynosi dobre rezultaty.
Czyli nie taki ten obiektyw 35 mm f/1.8G straszny jak go malują. :-)
Osobiście przećwiczyłem już 2 pierwsze metody, bo swój aparat odsyłałem do kalibracji.
Na aparacie znajomego testowałem natomiast oprogramowanie Nikona i bez problemu można nim wyregulować AF w aparacie.
Trzeciej opcji jeszcze nie ćwiczyłem, ale wszystko przede mną. :-)

Andrzej1974
19-07-2013, 13:25
Zestaw D5100 + 35/1.8 to jest najlepszy zestaw, jaki możesz kupić na początek.

Podpisuję się po tymi słowami. Ja tego szkła nie odpinam od D5100.

colins
19-07-2013, 13:31
Kolega już staje się monotematyczny, bo obojętnie w jakim dziale zobaczę wątki o D5100, to zaraz też widzę Twoje zachwyty nad tym sprzętem.:-P
Owszem, aparat jest niezły, bo sam mam taki, ale nie pogniewałbym się, gdyby Mikołaj (lub inny gwiazdor :-)) sprezentował mi np.D7100.

Andrzej1974
19-07-2013, 14:09
Kolega już staje się monotematyczny, bo obojętnie w jakim dziale zobaczę wątki o D5100, to zaraz też widzę Twoje zachwyty nad tym sprzętem.:-P
Owszem, aparat jest niezły, bo sam mam taki, ale nie pogniewałbym się, gdyby Mikołaj (lub inny gwiazdor :-)) sprezentował mi np.D7100.

Ja też bym się się nie pogniewał na Mikołaja, który sprawiłby mi D7100. Jednak jestem realistą i na razie muszę się zadowolić "kastratem" D5100. A to, że pięknie śmiga z 35-tką to już nie moja wina. Gdyby było inaczej nie omieszkałbym się o tym napisać.

P.S.
#1. Wielu z forumowiczów setki razy wychwala np. D7100 i jakoś nie czepiasz się ich. Hmm... można wiedzieć why? ;-P
#2. Na forum bodajże jest opcja "ignorowania". Spokojnie możesz ją sobie włączyć skoro masz jakiś problem... ;-P

colins
19-07-2013, 14:19
Ależ bez urazy kolego. Wątki o D5100 czytam szczególnie, bo taki aparat posiadam więc jestem szczególnie nim zainteresowany. No i szczególnie wpadło mi w oczy, że na każdym kroku go wychwalasz. Ale absolutnie nie chciałem być z tego powodu złośliwy. :-)

Andrzej1974
19-07-2013, 16:43
Ależ bez urazy kolego. Wątki o D5100 czytam szczególnie, bo taki aparat posiadam więc jestem szczególnie nim zainteresowany. No i szczególnie wpadło mi w oczy, że na każdym kroku go wychwalasz. Ale absolutnie nie chciałem być z tego powodu złośliwy. :-)

OK. :-)
Ja też czytam szczególnie te wątki, dotyczące sprzętu, który posiadam. Stąd być może jest za dużo pochwał z mojej strony ale ten sprzęt (D5100 + 35-tka) naprawdę zasługuje na nie. D7100 wygląda ciekawie ale w stosunku do D5100 jest 3x droższy i jak na razie go nie kupię. Poza tym świetny D5100 mi wystarczy bo idealnie zaspokaja moje potrzeby i z czystym sumieniem mogę go polecić innym amatorom.