Zobacz pełną wersję : Stabilizacja do D80
mcelawak
07-04-2007, 18:42
Witam Wszystkich i pozdrawiam oraz życzę Wesołych Świąt.
Temat przewija się po Forum ale im więcej czytam tym mam większy mętlik i wątpliwości.
Mam D80 18/135 i 50/1,8. Ponieważ jestem nadciśnieniowcem to przeważnie mam problemy z drżeniem rąk przez co przy nawet średnich czasach często zdjęcia są nie za ostre, nie zawsze jest pod ręką podpora.
Przymierzam się do obiektywu ze stabilizacją, ponieważ cena jest nie mała a wybór nie za duży to jest to problem.
Nikor 18 - 200 ? rożne opinie - czy ktoś nim pracuje?, wiem że przy tej rozpiętości trudno znaleźć ideał. przesiadłem się z Sony H1 a trzeba przyznać ,że tam to działało. Wyszedł Sony H7 i H9 których cena jest niższa niż 18 - 200 (chwila słabości)
Nie mam zamiaru focić komara z kilkudziesięciu metrów bardziej bym poszedł w szerszy kąt - 2 komary z bliższej odległości.
Poważnie - sprowadźcie mnie na ziemię - proszę o opinie , może innej firmy kompatybilny z Nikonem.
Z góry dzięki i udanego świątecznego focenia.
To co posiadasz bym zostawił i dokupił AFS VR70-300, jeśli chcesz zastąpić to co masz głównie ten AFS 18-135 to AFS VR 18-200 będzie dobry. Pomyśl też o AFS VR24-120 z tym że rewelacja to on nie jest... porównywalny myślę z 18-200. Innych producentów bym raczej nie polecał... to są raczej bardzo przeciętne słoiki
mcelawak
07-04-2007, 21:11
Jeszcze jedno - czy stabilizacja w obiektywie jest lepsza , gorsza czy porównywalna ze stabilizacją np Sony H1
To co posiadasz bym zostawił i dokupił AFS VR70-300
Nie sądzę, że wydłużanie ogniskowej w przypadku mcelawak ma jakiś sens... :-)
Tutaj to już raczej nie stabilizacja a chociażby monopod by był potrzebny.
W tym przypadku i skoro jest chęć to trzeba iść na szerokość i VR.
Idź na aukcje i wrzucaj "nikon" na zmianę z VR, OS, VC.
Lista nie jest długa i szybko poznasz co ze stabilizacją oferują do D80.
BugsBunny
07-04-2007, 21:58
Nikkor 18-200VR byłby dla Ciebie idealny - uniwersalny, o niezłej jakości, z nowoczesna stabilizacją. Cena niestety dość wysoka, może znajdziesz lekko używany.
Bardzo podobny obiektyw ma już w ofercie Sigma - 18-200/3.5-6.3 DC OS ( Optical Stabilizer ), trochę tańszy http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/101
ew budżetowy zestaw 18-55 ( jeżeli przy takich ogniskowych poruszysz zdjęcie to znaczy że jest za ciemno na fotografowanie ) + 24-120VR
żółto-czarny
08-04-2007, 14:45
Też jestem za poszukaniem możliwe taniego 18-200 VR i pozbyciem się 18-135 (jak superzoom to tylko N :) ). No i koniecznie zostawiłbym sobie tego N 50/1,8.
mcelawak
09-04-2007, 00:00
Witam ponownie - Cóż "wiszę" jeszcze z niczym, poczekam aż wyjdzie nowa 18-200 OS Sigmy bo ciekawi mnie czym może nas zaskoczyć szkło , które parametrami zbliżone jest do Nika 18-200VR a cenowo ma się nieznacznie różnić
( tańsze). wg mnie wypuszczając tej klasy wyrób gdy na rynku jest dobry u konkurencji , Sigma chcąc mieć zbyt powinna powalić na kolana jakością ,ceną lub jeszcze lepszą stabilizacja, ale czy tak będzie ??????
Może ktoś spotkał się z nową Sigmą - z niecierpliwością czekam na opinie i chyba więcej osób jest tym zainteresowanych.
Pozdrawiam i życzę Mokrego Dyngusa.
żółto-czarny
09-04-2007, 00:31
Wg tego co wypisują na Fotopolisie, Sigma z mocowaniem do N może się pojawić pod koniec kwietnia. Zatem - cierpliwości!
Witam ponownie - Cóż "wiszę" jeszcze z niczym, poczekam aż wyjdzie nowa 18-200 OS Sigmy bo ciekawi mnie czym może nas zaskoczyć szkło , które parametrami zbliżone jest do Nika 18-200VR a cenowo ma się nieznacznie różnić
( tańsze). wg mnie wypuszczając tej klasy wyrób gdy na rynku jest dobry u konkurencji , Sigma chcąc mieć zbyt powinna powalić na kolana jakością ,ceną lub jeszcze lepszą stabilizacja, ale czy tak będzie ??????
Może ktoś spotkał się z nową Sigmą - z niecierpliwością czekam na opinie i chyba więcej osób jest tym zainteresowanych.
Pozdrawiam i życzę Mokrego Dyngusa.
Tu jest kilka fotek: http://www.pbase.com/cameras/sigma/18_200_35_63_dc_os