PDA

Zobacz pełną wersję : Przepalone niebo...niedoświetlony dół...

lukasz1985
15-07-2013, 17:26
Mam pytanie...
Ostatnio kilkakrotnie próbowałem wykonać zdjęcia, gdzie około połowa kadru to niebo...
Na wszystkich zdjęciach niebo było "przepalone"...natomiast jeżeli niebo było ok to dół zdjęcia był niedoświetlony...

Czy możecie mnie naprowadzić w jaki sposób powinienem robić takie zdjęcia...?

darkmajin
15-07-2013, 17:28
nie da rady panie, możesz liczyć na DR matrycy i próbować to korygować(RAW), użyć filtrów połówkowych lub wykonać dwa zdjęcia ustawiając ekspozycje raz na światła, raz na cienie i połączyć to w jakimś programie

lukasz1985
15-07-2013, 17:34
nie da rady panie, możesz liczyć na DR matrycy i próbować to korygować(RAW), użyć filtrów połówkowych lub wykonać dwa zdjęcia ustawiając ekspozycje raz na światła, raz na cienie i połączyć to w jakimś programie

Tak myślałem :)

A te dwa zdjęcia ( 2 ekspozycje) to rozumiem że ze statywu powinienem robić ?

darkmajin
15-07-2013, 17:38
no najlepiej statyw mniej grzebania z dopasowywaniem, od biedy masz bracketing ustaw na +3,-3 ev może styknie ( jeżeli się da, nie patrzyłem jaką ma rozpiętość ustawień )

edit: teraz już wiesz czemu mówią żeby nie robić zdjęć w pełnym słońcu jeżeli nie musisz :P

adriansocho
15-07-2013, 17:51
W pełnym słońcu robi się bardzo fajne zdjęcia ludzi (zwłaszcza pod słońce), tylko trzeba pamiętać, żeby użyć lampy błyskowej:)

darkmajin
15-07-2013, 17:55
chodziło mi raczej o krajobrazy :) ja tam lubię bliki i spadki kontrastu, bez lampy też się da

TOP67
15-07-2013, 21:35
Podstawa, to robić w RAW. Jeśli matryca nie wyrabia, to zrób breketing z ręki i użyj programu do składania HDR.

A najlepiej pokaż to zdjęcie.

biegly
16-07-2013, 01:35
Prosta sprawa, rób zdjęcia na M (manual)! Przy trybach pół automatycznych i auto jak A,P,S, zielony, pomiar światła w takich warunkach sobie nie radzi;)

donkiszot
16-07-2013, 02:38
A na M jest jakiś inny pomiar światła?

puciek
16-07-2013, 06:00
Na M sam wszystko dobierasz i aparat nie zmienia tych ustawień stosownie do kadru. Zmienia się tylko info na drabince.

darkmajin
16-07-2013, 07:30
co nie zmienia faktu że dostaniesz tą samą fotkę jak na A z korektą ekspozycji..

puciek
16-07-2013, 07:54
Zgadzam się, tak także można sobie poradzić.

TOP67
16-07-2013, 08:19
Ale zdaje się, że problem nie leży w naświetleniu, tylko obróbce i DR. Łukasz próbował różnych naświetleń. Ale dopóki nie pokaże fotki, to nie wypowiemy się ostatecznie.

biegly
16-07-2013, 12:50
A czy M to nie pomiar światła! To są tryby na na pokrętle ;) Oj, instrukcja się kłania :)

Podczas fotografowania w słoneczny dzień, pomiar światła w trybach półautomatycznych i automatycznych robi pomiar na część jasną lub ciemniejszą.
Wówczas wychodzą takie klocki, że zdjęcie masz niedoświetlone lub prześwietlone!

Ustawiając samemu czas i wartość f/ w aparacie, jesteś w stanie to zrównoważyć :)

TOP67
16-07-2013, 13:19
I co z tego? Nie tu jest problem. Problemem jest rozpiętośc tonalna sceny i ograniczona dynamika matrycy.

~lxs
16-07-2013, 13:55
A czy M to nie pomiar światła! To są tryby na na pokrętle ;) Oj, instrukcja się kłania :)

Podczas fotografowania w słoneczny dzień, pomiar światła w trybach półautomatycznych i automatycznych robi pomiar na część jasną lub ciemniejszą.
Wówczas wychodzą takie klocki, że zdjęcie masz niedoświetlone lub prześwietlone!

Ustawiając samemu czas i wartość f/ w aparacie, jesteś w stanie to zrównoważyć :)Nie ma to jak nie zrozumieć tematu wątku i się jeszcze wymądrzać...

Tak naprawdę darkmajin odpowiedział na problem w 1 poście

biegly
16-07-2013, 14:10
Nie ma to jak nie zrozumieć tematu wątku i się jeszcze wymądrzać...

..no comment!

Wynika z tego, że w słoneczny dzień autor ma robić kilka naświetleń - bo się nie da poprawnie naświetlić jednej klatki ? :D
Teraz się będę wymądrzał, robię zdjęcia o wschodzie i zachodzie pod słońce i da się ładnie zrobić na jednym naświetlaniu ;)
Jednak do tego trzeba wprawy i zrozumienia paru rzeczy, tyle mojego wymądrzania :)

Powodzenia drogi autorze ;)

donkiszot
16-07-2013, 17:23
Na M sam wszystko dobierasz i aparat nie zmienia tych ustawień stosownie do kadru. Zmienia się tylko info na drabince.
No a jak sam dobierasz to na jakiej podstawie? Jeśli z doświadczenia, na oko, to lux, ale jeśli jednak korzystasz ze światłomierza, to działa on tak samo niezależnie od trybu pracy (PASM).

Cieszę się, że sobie o tym przypomniałeś. ;)

No to jak? Te tryby automatycznie to tryby na pokrętle czy jednak pomiary światła?
Przecież tryby automatyczne nie robią pomiaru światła, one zaledwie dobierają parametry wedle wskazań.
Instrukcja ukłoni Ci się raz jeszcze ;) i doda, że są i inne udogodnienia: jest i kompensacja ekspozycji, jest i blokada ekspozycji, i bracketing, a i można pomiar światła mieć pod zupełnie innym przyciskiem niż migawkę.
Jeśli się zmierzy światło jak trzeba to i na automacie będzie jak trzeba. M czy inny tryb nie ma tu nic do rzeczy, każdy z nich jest na tyle dobry na ile pasuje fotografowi. Kwestia wygody.

Ustawiając samemu czas i wartość f/ w aparacie, jesteś w stanie to zrównoważyć :)
Również i Ciebie zapytam, jak sam dobierasz to na jakiej podstawie? I dlaczego nie mogę zrównoważyć pomiaru w trybach automatycznych?

darkmajin
16-07-2013, 17:25
Są sytuacje w których nie da się poprawnie naświetlić jednej klatki.. dziwie się że o tym nie wiesz nawet tryb M nic tu nie pomoże, balansując ekspozycje będziesz miał papkę którą i tak w połowie będziesz rozjaśniał, a w połowie zdejmował ekspozycje.

..no comment!

biegly
16-07-2013, 18:04
Panowie mądrale, byście pokazali zdjęcia nie nabijając postów bzdurami - jak to widać w statystykach.
No to wszystko jasne, można zamknąć!

lukasz1985
16-07-2013, 19:43
Prosta sprawa, rób zdjęcia na M (manual)! Przy trybach pół automatycznych i auto jak A,P,S, zielony, pomiar światła w takich warunkach sobie nie radzi;)

Właśnie robię na M. Zdaję sobie z tego sprawę że na "manualu" wszystko sam mogę ustawić.
Pomiar światła wybieram punktowy...
Problem jest taki jak opisywałem wcześniej...albo osoba jest niedoświetlona a niebo ładne albo niebo przepalone a osoba dobrze doświetlona.
Postaram się "poćwiczyć" coś z lampą ( aby doświetlić pierwszy plan)... Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Art Erie
16-07-2013, 19:51
[...]Pomiar światła wybieram punktowy...[...]

I w tym punkcie masz problem z prawidłowym naświetleniem kadru. Poczytaj tu http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html

TOP67
16-07-2013, 19:56
Cały czas nie pokazałeś żadnego zdjęcia. Wstaw i będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy. A jak masz NEF, to wrzuć go na skydrive czy inny hosting i udostępnij.

dem
16-07-2013, 22:26
Powiedzmy sobie szczerze, słoneczny i bezchmurny dzień, nie jest jakimś specjalnym wyzwaniem dla rozpiętości tonalnej matrycy. Zazwyczaj (w przypadku nikona) wystarczy poprawnie naświetlić niebo, a dół delikatnie pociągnąć w postprocesie.
Taki pierwszy lepszy przykład. (http://img196.imageshack.us/img196/5490/v6uj.jpg)

Najgorsze moim zdaniem warunki, to takie, kiedy całe niebo zasnute jest jasnymi chmurami. Wówczas matryca zazwyczaj nie jest w stanie wyciągnąć całej rozpiętości i należy strzelić dwie klatki, albo użyć filtru połówkowego.
Przykład 1 - bez filtra (http://img541.imageshack.us/img541/3319/9xpx.jpg)
Przykład 2 - z filtrem połówkowym 4EV (http://img843.imageshack.us/img843/6498/eo4e.jpg)

TOP67
16-07-2013, 22:34
A to prawda. Niebieskie niebo nie jest problemem, nawet pod słońce. Chyba, że dodatkowo chcemy wyciągać detale z głębokich cieni.

Assire
16-07-2013, 22:41
Olałem zabawę w manual, wystarczyło mi A i pomiar punktowy. Zdjęcie wyszło takie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232702. Złożone z dwóch klatek, jedna z poprawnie naświetlonym niebem, druga z dobrym dołem, aparat na statywie. Łączone tak jak kiedyś ktoś pokazał przy swoim zdjęciu, o tutaj: http://vimeo.com/65361016, linku do tematu na forum: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=228709

Na DR bym nie liczył, jak cienie się rozjaśni o 5 EV to jedyne co tam będzie to szum, nawet na niskich ISO. Jeśli zaś chodzi o zdjęcia ludzi pod słońce to nawet wbudowana lampa da sobie ładnie radę w rozsądnej odległości, problemem jest czas naświetlania, sychronizacja z wbudowaną jest taka sobie.

donkiszot
16-07-2013, 22:44
[...]Pomiar światła wybieram punktowy...[...]

To jak już jesteśmy przy czytaniu, to polecam poczytać o naświetleniu do prawej strony histogramu (ETTR). Zaokrąglając temat, jeśli ettr z wyciągniętymi cieniami nie daje rady, to trzeba więcej naświetleń. A jeśli chodzi o postać na tle nieba, lampa jest dobrym pomysłem, albo blenda.

A tym punktowym to jak pracujesz? Jeden pomiar i zdjęcie? czy analizujesz całą scenę i wyciągasz średnią?

lukasz1985
19-07-2013, 16:30
dokiszot

Jeden pomiar i zdjęcie...

donkiszot
19-07-2013, 19:45
No właśnie.

Spróbuj choć raz, dla własnego doświadczenia, pomierzyć taką scenę punktowym od świateł, przez półtony do cieni. Pozapisuj pomiary i przelicz sobie rozpiętość, pomyśl nad tym. Pamiętaj, że pełna biel zaczyna się gdzieś od +2, a czerń od -2. Wylicz średnią, sprawdź jak wygląda zdjęcie przy takim naświetleniu, jak przy na świetleniu na światła, jak przy naświetleniu na cienie*. Potem sprawdź jak te różne naświetlenia poddają się "ratowaniu" przy wywoływaniu. Itd, itd.

Wtedy będziesz wiedział jaka scena jest wstanie się zmieścić w jednej ekspozycji, a kiedy konieczne jest naświetlanie kilku klatek i składanie ich w całość potem.

A jak już będziesz składał, to pamiętaj, że aparat widzi więcej (na raty, ale jednak) niż człowiek przy jednym rzucie oka -- to tak dla obrony przed nienaturalnością.

*Mniej więcej takich zabiegów dokonują pomiary matrycowy i centralny ważony (choć nieco różnie) za jednym pomiarem. Co nie znaczy, że punktowy jest zły, trzeba tylko wiedzieć jak go użyć właściwie.

TOP67
19-07-2013, 19:56
Więcej w temacie chyba nie da się nic powiedzieć.
Wciąż nie wiemy, czy autor ma problem z pomiarem, obróbką czy ograniczeniami matrycy. Ponieważ nie chce pokazać żadnego zdjęcia, temat uważam za wyczerpany.