Zobacz pełną wersję : pomoc przy obiektywie.
fotoewelina
15-07-2013, 15:55
Witam, mam nikona d3000, i znajomy ostatnio zaproponował mi że ściągnie z zagranicy obiektyw, dostałam obiektyw można powiedzieć stary, i czy jeżeli go zainstaluję do mojego aparatu to czy go nie uszkodzę?
Jestem początkującą i nie znam się zbytnio. Firma obiektywu Tamron. Parametrów dokładnie nie pamiętam, bo został u kolegi,
Jak mam rozpoznać że dany obiektyw nadaje się do aparatu mojego? Aby nie uszkodzić i jednego i drugiego?
Możecie mi pomóc?
Witam, mam nikona d3000, i znajomy ostatnio zaproponował mi że ściągnie z zagranicy obiektyw, dostałam obiektyw można powiedzieć stary, i czy jeżeli go zainstaluję do mojego aparatu to czy go nie uszkodzę?
Jestem początkującą i nie znam się zbytnio. Firma obiektywu Tamron. Parametrów dokładnie nie pamiętam, bo został u kolegi,
Jak mam rozpoznać że dany obiektyw nadaje się do aparatu mojego? Aby nie uszkodzić i jednego i drugiego?
Możecie mi pomóc?
Jeśli ma bagnet Nikona to nic się nie stanie.
fotoewelina
15-07-2013, 15:58
A jakiś sposób na rozpoznanie tego?
Możecie mi pomóc?
Druga sprawa - czy ten obiektyw posiada silnik AF? D3000 nie ma tzw śrubokręta i obiektywy muszą mieć swój własny napęd.
//edit
Co to jest dokładnie za model?
fotoewelina
15-07-2013, 16:00
Nie pamiętam dokładnie modelu obiektywu, zdaje mi się, że to z jakiś starszych modeli, będę wiedziała coś więcej pod koniec tygodnia -zapomniałam spisać
fotoewelina
15-07-2013, 16:01
Obiektyw ten na pewno jest używany i z zagranicy,czy opłaca się takie coś kupować?
czy opłaca się takie coś kupować?
Na pewno nie, jeżeli został skradziony za granicą...
fotoewelina
15-07-2013, 16:05
Raczej skradziony nie został, tylko zakupiony
A jakiś sposób na rozpoznanie tego?
Wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/14mmblackdotKEN_4337-2.jpg
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/14mm/14mm-black-dot-KEN_4337.jpg)
Nie pamiętam dokładnie modelu obiektywu, zdaje mi się, że to z jakiś starszych modeli, będę wiedziała coś więcej pod koniec tygodnia -zapomniałam spisać
Dla jednego stary to 3 letni, dla drugiego 15 letni ;)
Obiektyw ten na pewno jest używany i z zagranicy,czy opłaca się takie coś kupować?
To nic nam nie powie. Napisz jaki jest to model i ile ma kosztować - wtedy można doradzić czy się opłaca.
fotoewelina
15-07-2013, 16:14
Dam znać pod koniec tygodnia. Dzięki.
Czy jak zrobię dokładne zdjęcia tego obiektywu to wystarczy? nie wiem czy będziemy wiedzieli dokładnie jaki to model
Dam znać pod koniec tygodnia. Dzięki.
Czy jak zrobię dokładne zdjęcia tego obiektywu to wystarczy? nie wiem czy będziemy wiedzieli dokładnie jaki to model
Nic nie obiecuję ;)
malwinka
17-07-2013, 13:11
Jeśli nie będziesz wiedzieć dokładnie co za model to trochę jak kupowanie kota w worku. Czy warto? Chyba można sobie samemu odpowiedzieć..