PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d7000 punkty AF

alpago
14-07-2013, 22:54
Witam załogę i mam pytanie odnośnie nikona d7000 szukałem chyba już wszędzie gdzie możliwe i nie mogę rozwiązać tej zagadki więc może ktoś pomoże mi tu.
Chodzi mi o punkty AF nikon d7000 ma ich aż 39 i można wybierać z pośród 1.9,21,39
i chodzi mi o to dlaczego jeżeli ustawię na np AF-A 9 punktów AF zawsze w wyświetlaczu aktywny będzie tylko jeden punkt a pozostałe 8 podobno wspomagają (tak mi napisali ludzie od nikona) ale u mnie nie działają tzn jeżeli mam te 9 punktów Af i nie mogę ustawić ostrości w centralnym punkcie to chyba powinien się włączyć jakiś z tych pozostałych 8 i spróbować złapać ostrość.Nawet jak wybiorę 39 punktów AF zawsze działa mi tylko jeden tzn mowa o tym który się świeci w wizjerze.Czy to tak działa AF czy może u mnie coś jest nie tak z aparatem mogę jeszcze napisać że gdy ustawiam na 39 punktów AF AUTO wszystko działa jak należy aparat np łapie ostrość w 8 miejscach a na wszystkich innych ustawieniach zawsze tylko jeden aktywny punkt AF
Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam!!

TOP67
14-07-2013, 23:19
Bo to nie są tryby auto.

Tryby 9, 21, 39 działają tylko w ustawieniu AF-C lub AF-A gdy obiekt się porusza. Ich istotą jest śledzenie ruchomego obiektu. Przy naciśnięciu spustu ostrość jest ustawiana na obiekt wskazany przez podświetlone pole. Ale jeśli obiekt je opuści, to dalej będzie śledzony przez pozostałe pola. Jak zrobisz zdjęcie, to w podglądzie zobaczysz, że ostrość ustawiło inne pole, mimo że w wizjerze nic się nie zmieniło.
Rozwinięciem tego trybu jest 3D, gdzie do śledzenia dodatkowo używana jest matryca pomiarowa RGB. W tym trybie widać, jak zmieniają się pola.

alpago
14-07-2013, 23:30
aha czyli jeżeli obiekt jest nie ruchomy to zawsze działa tylko jedno pole AF a gdy mam ustawione na AF-A 9 punktów to gdy obiekt się porusza aparat będzie próbował złapać ostrość w jednym z tych 9 punktów AF.
dzięki man teraz zrozumiałem i odpowiedziałeś lepiej niż 20 listów od nikona!!!!
peace.