Zobacz pełną wersję : N35mm 1.8 back fockus ?
hej, kilka dni temu kupiłem nikkora 35mm 1.8 od początku coś mi nie grało z ostrością, ale pomyślałem, że najwidoczniej taka jego specyfika i... wziąłem. W tym sklepie towar jest zamawiany w liczbie jednej sztuki, jeśli klient chce stąd nie ma opcji aby wybrać na miejscu pasującą sztukę do body. Przypomniałem sobie, że jakiś czas temu czytałem coś na temat back fokus, front fokus i... zrobiłem test. Sami zobaczcie.. Czy to mnie właśnie dotyczy czy ten obiektyw tak ma? Sprzedawca powinien uznać wymianę takiego obiektywu?
proszę o pomoc
ostrość na widelec:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f14ef2609b7b63f5.html
hej, kilka dni temu kupiłem nikkora 35mm 1.8 od początku coś mi nie grało z ostrością, ale pomyślałem, że najwidoczniej taka jego specyfika i... wziąłem. W tym sklepie towar jest zamawiany w liczbie jednej sztuki, jeśli klient chce stąd nie ma opcji aby wybrać na miejscu pasującą sztukę do body. Przypomniałem sobie, że jakiś czas temu czytałem coś na temat back fokus, front fokus i... zrobiłem test. Sami zobaczcie.. Czy to mnie właśnie dotyczy czy ten obiektyw tak ma? Sprzedawca powinien uznać wymianę takiego obiektywu?
proszę o pomoc
ostrość na widelec:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f14ef2609b7b63f5.html
Niestety 35mm f/1.8G jest kapryśnym szkłem. Jakie masz body?
Patrzyłeś jak ostrzy poprzez LV?
proszę o pomoc
ostrość na widelec:
Zrób porządny test, nie możesz ustawiać ostrości na widelcu, obiekt powinien być kontrastowy, najlepiej prostopadły do obiektywu, coś w stylu karty, bateryjki.
body d7000,
LV - nie rozumiem,
ok, dziś zrobię to porządnie :(
..
sory live view - generalnie na live view ostrzy zwykle gorzej więc nawet nie patrzyłem na to
body d7000,
LV - nie rozumiem,
sory live view - generalnie na live view ostrzy zwykle gorzej więc nawet nie patrzyłem na to
Gorzej, to znaczy wolniej, ale zawsze trafia w punkt, w D7000 masz mikroregulacje AF, spróbuj wyregulować AF.
Gorzej, to znaczy wolniej, ale zawsze trafia w punkt, w D7000 masz mikroregulacje AF, spróbuj wyregulować AF.
To się podepnę.
Mam u siebie w 50tce centymetr fronta na 1.8, którego na LV nie ma, znika on też czasem kiedy podepnę lampę ze wspomaganiem AF. To znaczy że wina leży w body?
To się podepnę.
Mam u siebie w 50tce centymetr fronta na 1.8, którego na LV nie ma, znika on też czasem kiedy podepnę lampę ze wspomaganiem AF. To znaczy że wina leży w body?
Wina prawdopodobnie leży po stronie body, źle skalibrowane, to szkło jest jednak kapryśne z puszkami typu d5000, d90, d5100, nie zawsze jest celne.
Wina prawdopodobnie leży po stronie body, źle skalibrowane, to szkło jest jednak kapryśne z puszkami typu d5000, d90, d5100, nie zawsze jest celne.
No, ogólnie wysyłałem do kalibracji (bez body), ale jak można się domyślić w sumie nic się nie zmieniło.A jakbym pomajstrował przy lustrze AF to mogłoby się tak zdarzyć że potem inne body miałby BF?
No, ogólnie wysyłałem do kalibracji (bez body), ale jak można się domyślić w sumie nic się nie zmieniło.A jakbym pomajstrował przy lustrze AF to mogłoby się tak zdarzyć że potem inne body miałby BF?
Wysyłanie obiektywu do kalibracji bez body, ma taki sam sens jak wyważanie kół bez opon.
Wysyłanie obiektywu do kalibracji bez body, ma taki sam sens jak wyważanie kół bez opon.
Technicznie rzecz biorąc wysłałem to razem z body, które szło do usunięcia wady fabrycznej, ale nie chcieli mi kalibrować za darmo z 50 (która była na gwarancji), bo D5000 gwarancji już nie miał niestety.
josephebeloki
14-07-2013, 22:10
O chłopie, ale zrobiłeś test, niech CIę Pan ma w swojej opiece. Zrób sobie jakiego Focala, w którym poziomo położysz sprzęt, bo ustawienie 45 stopni nawet ze statywu nie jest proste. Tutaj masz coś co jest pewne : http://www.skibek.pl/zts/2010/11/lenscal%e2%80%9d-kalibracja-obiektywu/
Miałem D7000 + 35mm f1.8G => u mnie do 3000 fotek było cudnie. Po 3000 D7000 AF zaczął świrować. Użyj mikroregulacji AF, jak nastawisz to porób z 1000 fotek , jeśli się nic nie rozleguluje to perła. Jeśli zgubisz ostrość => ślij D7000 na serwis.
ok, wszytko ładnie pięknie tylko czy jest sens kalibrować body pod wadliwe szkło, skoro ma ono 4dni i można je wymienić? może następne będzie śmigać normalnie
generalnie nigdy nie miałem takiego problemu z innymi obiektywami, nie myślę żeby to d7000 świrował no i bez sensu w nowym szkle regulować mikro regulacją..
josephebeloki
14-07-2013, 23:24
Po to jest mikroregulacja. Ja kupowałem ostatnio D600 + 35m f1.8G + 85mm f1.8G. 85mm szło na 0. 35mm 3-4 sztuki mierzyliśmy. 4 sztuka miała na -6 mikro AF, reszta coś -15, -18. Wziąłem bez zastanawiania. Jeśli się mieści w zakresie -20 +20 to o co kaman? Z serwisu jak dostaniesz szkło skalibrowane, to na pewno będzie się mieścić w skali -20 , +20 . Żebyś nie myślał, że CI na 0.0 skalibrują :) Zatem jak Ci się mieści w skali to wysyłanie nie ma sensu, bo jak Ci przekręcą body to reszta szkieł może być bye bye :), bo po to ona jest.
Zbuduj sobie foto-celę do testów. Przesuń mikro AF na odpowiedni + - i już . Ja to w sklepie ustawiłem w 1 min, bo mieli super sprzęt (20 klatek zużyłem na test i regulację 4 szkieł). W domu na spokojno jeszcze potestowałem i w terenie. Jest git.
Te amatorskie szkło ma takie odchyłki. Ciesz się , że masz regulacje AF :)
dzięki, parę ciekawych rzeczy się dowiedziałem dzięki Tobie, tylko mam wrażenie że nie rozumiesz o co pytam lub też to ja źle się wyraziłem, bo jeśli szkło byłoby stare to sprawa jasna - regulacja i jestem happy mniej lub bardziej nie ma wyjścia, tylko jestem posiadaczem raptem 4 dni, może warto pójść do sklepu i wybrać lepszą sztukę, i najważniejsze pytanie: czy sprzedawca taki defekt uzna jako wadę sprzętu i mogę żądać od niego zwrotu kasy lub też wymiany? ze zdjęć bez robienia większych testów widzę, że problem jest duży chcę trafić w oczy przy portrecie, ostrość jest w kołnierzu za głową..
A tak orientacyjnie, centymetr na miarce w prawidłowych warunkach ile to jest działek przy mikrokalibracji?
Grim, masz d7000 czyli prawdopodobnie twoje body wymaga korekty -15 dla tego szkła. No chyba że body masz po kalibracji.
Jak możesz to wróć do sklepu i wybierz szkło które będzie lepiej działało z twoim aparatem.
dziękuję Panowie za porady i pomoc, sprawa rozwiązana pomyślnie, zwróciłem szkło oddali kasę
sytuacja nie miła, ale nie wydaje mi się żebym to ja zawinił, jedyne co to na przyszłość DOKŁADNIE będę oglądać to co chcę kupić i z laptopem przyjdę w celu przetestowania sampli z danego egzemplarza :) pozdrawiam
josephebeloki
15-07-2013, 22:49
Nic CI laptop nie da !!! Oddałeś dobre szkło do sklepu :)
Niestety 35mm f/1.8G jest kapryśnym szkłem.
Ciekawa opinia. W mojej ocenie wcale tak nie jest, a trochę szkiełek różnych "przerobiłem".
Ciekawa opinia. W mojej ocenie wcale tak nie jest, a trochę szkiełek różnych "przerobiłem".
W mojej ocenie tak niestety jest, robiłem dwa podejścia pod 35mm f/1.8G na DX. Przestrzeliłem kilka sztuk i każda nadawała się tylko do kalibracji z D90.
To tak jak z Twoim podejściem do D600 ;)
//edit
Nie wiem jak definiujesz słowo kapryśna :)
Wg mnie trzeba znaleźć idealnie pasująca sztukę, albo słać do serwisu na kalibrację.
ja też w sprawach sprzętu jestem wymagający, ale to głównie na początku .. żeby później móc zająć się samym fotografowaniem :)
Skorzystam z okazji i podepnę się pod wątek: mam D80 oraz chęć zakupu wwym. szkła (N35 1.8G ). Czy mam się przygotować na casting wśród dostępnych sztuk w sklepie (by wybrać ten najlepszy)?
Parę postów wyżej przeczytałem że D90 może robić problemy a moduł AF mają (chyba) ten sam.
Pozdrawiam
Michał
Tak, przygotuj się. To jest jedna z przyczyn niskiej ceny tych szkieł - trzeba je solidnie przemacać.
Oj tam oj tam. Ja kupiłem bez sprawdzania i jest ok, i to na d90.
Też kupiłem w ,,ciemno'' i śmiga :-) Po prostu te szkło jest specyficzne.
Andrzej1974
19-07-2013, 14:07
Jak koledzy powyżej.
Jak koledzy powyżej - dostałem pod choinkę od żony , na początku ewidentnie twierdziłem że jest BF.
Po ustawieniu go na statywie przy F1.8 i wyszło że celny i ostry jak PitBull przed walką... :-) (test na papierosach)
madnessmilo
26-07-2013, 12:26
Podepne sie :-).
Planuje zakup tego szkielka bo 90mm to za malo :-P
Jezeli zmiesci sie w mikrokalibracji to ok.
Inna kwestia. Czy dwa szkla skalibrowane tak samo, moga byc mimo wszystko bardzo rozne, pod wzgledem optycznym ?
.tapnięte mobilnie
Inna kwestia. Czy dwa szkla skalibrowane tak samo, moga byc mimo wszystko bardzo rozne, pod wzgledem optycznym ?
lensrental.com to jedyna strona na jakiej widziałem tego typu testy.
Oni mają dużo egzemplarzy każdego szkła i testują po kilka/ kilkanaście sztuk.
Nawet stałki w tych testach mają rozrzut kilkunastu/ dwudziestu procent.
Najbardziej kapryśne zoomy mają sporo więcej.
Chyba najgorszym pod tym względem był Canon 24-70 2.8 (starszy model)