Zobacz pełną wersję : MediaMarkt zakup online
Witam.
Mam pytanko chciałem coś zakupić na stronie w MM z odbiorem osobistym w markecie i po dodaniu do koszyka jest info, że sprzęt jest na wyczerpaniu, produkt może być z ekspozycji.
Czy jeśli towar mi się nie spodoba mogę zrezgnować z zakupu?
Lub inaczej skoro de facto kupuję go online i odbieram w markecie więc mógłbym skorzystać z prawa do oddania w ciągu 10 dni?
A masz tam możliwość płatności przy odbiorze? Jeśli tak, to zmniejszy kłopot jak Ci się towar nie spodoba. Przy zakupie online masz takie same prawa (siedem dni) także możesz jak najbardziej zrezygnować z zakupu, odzyskać kasę.
Wystarczy wbić w google i masz, np:
http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/online-shopping/faq/index_pl.htm
Pozdrawiam
Teoretycznie tak - warto doczytać co oni mają wpisane w regulaminie. A tak w ogóle to ostatnio poszłam do MM i powiedziałam, ze w sklepie X jest taniej, więc sprzedawczyni zadzwoniła do kierowniczki, sprawdzili tę cenę i obniżyli. I dostałam to co chciałam od ręki w niższej cenie :D
RobertMiernik
14-07-2013, 10:47
Jak kupujesz w sklepie to nie masz czasu na oddanie, tylko zamawiasz przez internet a sprzedaż następuje w sklepie.
Kiedyś nie pamiętam chyba x-kom mnie tak poinformował.
Zamów do domu, możliwość zwrotu towaru jest warta dodatkowych 20 zł za przesyłkę...
A morele.net dostał po d**ie za:
"Zdaniem UOKiK przedsiębiorca bezprawnie ograniczał prawa konsumentów i wprowadzał ich w błąd. Zgodnie z przepisami każdy konsument, który zawał umowę na odległość za pośrednictwem internetu może od niej odstąpić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Forma odbioru zakupów lub dostawy nie ma wpływu na możliwość skorzystania z tego prawa. Zwrócić można zarówno towar dostarczony przez pocztę, kuriera jak i odebrany osobiście."
https://konsument.um.warszawa.pl/aktualnosci/lublin-morelenet
Cały szkopuł polega na tym, że wystawiony jest sprzęt w tym MM o 1k pln taniej niż cena rynkowa nazwa jest nowego modelu po dodaniu do koszyka itd ale opis i to jaką ma matrycę jest od starego modelu (ale stary to też nie jest bo on normalnie kest tańszy o ok 1700pln) ale na zamówieniu będzie, że mam nowy model za tyle i tyle. Teoretycznie skoro mają tak wystawione to muszą mi sprzedać po takiej cenie nowy ale chciałem się upewnić czy w razie gdyby był to sprzęt z ekspozycji, bądź by ściemniali coś to mogę odmówić zawarcia transakcji w ten czy inny sposób :)
RobertMiernik
14-07-2013, 11:26
A morele.net dostał po d**ie za:
"Zdaniem UOKiK przedsiębiorca bezprawnie ograniczał prawa konsumentów i wprowadzał ich w błąd. Zgodnie z przepisami każdy konsument, który zawał umowę na odległość za pośrednictwem internetu może od niej odstąpić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Forma odbioru zakupów lub dostawy nie ma wpływu na możliwość skorzystania z tego prawa. Zwrócić można zarówno towar dostarczony przez pocztę, kuriera jak i odebrany osobiście."
https://konsument.um.warszawa.pl/aktualnosci/lublin-morelenet
Tak, ale to w przypadku kiedy kupujesz przez internet a tylko odbierasz w sklepie (czyli płacisz przelewem i czekasz na dostawę do sklepu). Często jest tak, że odbiór w sklepie jest połączony z płatnością przy odbiorze wtedy nie ma zakupu na odległość tylko kupujesz normalnie w sklepie a tylko zamówiłeś przez internet.
No właśnie wybiorę płatność przy odbiorze w sklepie ale wym przypadku jeśli sprzęt nie będzie spełniał oczekiwań bym go nie odebrał ale do olsztyna mam kawałek;)
Blombik, zanim wyślesz post przeczytaj go proszę i zredaguj. Tego się nie da czytać. ;)
Zadzwoń sobie do MM do Olsztyna na stoisko foto, tam powinni rozwiać Twoje wątpliwości... Tel.: 895 434 221
Blombik, zanim wyślesz post przeczytaj go proszę i zredaguj. Tego się nie da czytać. ;)
Żółwik, Misiu.
Jednej rzeczy raczej w sklepie nie sprawdzisz, moja d700 miała klapnięte 900 zdjęć więcej niż zapewnione przez sprzedawcę "najwyżej 50".
Nie wyglądał na używany poza sklepem i do dzisiaj mi służy wiernie więc nie ma problemu. Ale komuś może to nie pasować.
W bezlusterkowcach ilość klapnięć nie ma aż takiego znaczenia ...
W bezlusterkowcach ilość klapnięć nie ma aż takiego znaczenia ...
Chyba, że chodzi o kłapnięcia paszczą.
A ... Paszczą to insza inszość :)