Zobacz pełną wersję : tryb VR włączony czy nie?
Witam,
Zacząłem przygodę z Nikonem. Uczę się powoli, mam go od dwóch dni. Poczytałem instrukcje, i tam jest napisane, aby tryb VR wyłączać za każdym razem, to prawda?
Dodatkowo zauważyłem, że kiedy VR jest off, to aparat cichutko chwyta ostrość i pracuje w ciszy, kiedy VR jest on, to pojawiają się dodatkowe pyknięcia przed i po pstryknięciu fotki. To normalne?
Jak ogólnie używać tego VR?
pzdr.
Witam,
Zacząłem przygodę z Nikonem. Uczę się powoli, mam go od dwóch dni. Poczytałem instrukcje, i tam jest napisane, aby tryb VR wyłączać za każdym razem, to prawda?
Dodatkowo zauważyłem, że kiedy VR jest off, to aparat cichutko chwyta ostrość i pracuje w ciszy, kiedy VR jest on, to pojawiają się dodatkowe pyknięcia przed i po pstryknięciu fotki. To normalne?
pzdr.
Pyknięcia są normalne, w 18-105VR i tak jeszcze są ciche :)
Ja włączam VR tylko gdy jest mi potrzebny. Obecnie w żadnym go nie mam :)
Tak naprawdę to VR co daje? Stabilizację lepszą?
Ja nie zauważyłem na ten moment różnicy na foto między VR on lub off.
sokolnik
13-07-2013, 19:41
VR to stabilizacja.
sprawdź na czasach w przedziale między 1/10 do 1/50 s
jarekf34
13-07-2013, 19:47
Jeżeli zdjęcia robiłeś w słoneczny dzień, gdzie jest dużo światła i czasy odpowiednio krótkie to napewno nie odczułeś różnicy ;)
Sprawdź tak jak sokolnik radzi i napewno zauważysz różnicę.
Dzięki, sprawdzę na pewno.. :)
Andrzej1974
14-07-2013, 07:15
W obiektywach z dłuższą ogniskową zazwyczaj dostępna jest funkcja redukcji drgań (VR), która kompensuje poruszenie zdjęcia spowodowane drganiem aparatu. Funkcja ta jest wbudowana w obiektyw i niezależna od aparatu. Gdy nie korzysta się z redukcji drgań, należy użyć krótkiego czasu otwarcia migawki, aby zapobiec poruszeniu obrazu. Jeśli redukcja drgań jest aktywna, nieporuszone zdjęcie można zrobić nawet przy dłuższych czasach otwarcia migawki. Wydajność działania funkcji redukcji drgań jest mierzona na podstawie liczby stopni, o jakie można wydłużyć czas otwarcia migawki w porównaniu z trybem działania bez redukcji drgań.
Źródło:
Wydajność redukcji drgań (VR) obiektywu NIKKOR (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/57767/kw/D5100)
Tutaj z kolei masz opisane (http://www.nikon.com/about/technology/rd/core/software/vr_e/index.htm) jak działa mechanizm redukcji drgań (VR = Vibration-Reduction).
Maciej90
14-07-2013, 12:05
Różnice łatwo zobaczyć przed wykonaniem zdjęcia. Zanim wciśniesz spust migawki do końca to patrząc przez wizjer zobaczysz też jak VR niweluje drgania ręki przy dłuższej ogniskowej - obraz nie będzie się tak bardzo trząsł.
Andrzej1974
14-07-2013, 12:47
Normalnie. Włączasz na ON i... strzelasz fotki. VR na pewno Ci pomoże a nie zaszkodzi przy robieniu zdjęć z ręki. :-)
Normalnie. Włączasz na ON i... strzelasz fotki. VR na pewno Ci pomoże a nie zaszkodzi przy robieniu zdjęć z ręki. :-)
VR włączamy w określonych sytuacjach, czyli dłuższe czasy naświetlania, dłuższe tele, włączone cały czas nie jest wskazane choćby na większy pobór prądu.
I nie włączaj VR, gdy aparat jest na statywie.