Zobacz pełną wersję : Zakup D700 czy D800 -oba bez gwarancji - cena i przebieg podobny - przesiadka z D300s
Witam! Mam dylemat mianowicie sprzedałem D300s i przymierzam się do zakupu FX - D700 czy D800 -oba bez gwarancji - cena i przebieg podobny - co byscie polecili - isc w strone "nowosci". Jedyny minus dla D800 to to ze ma duze RAW-y .
przem426
13-07-2013, 13:13
ustaw D800 w tryb DX na stałe i ciesz się najlepszą na dziś dzień DXową puchą Nikona.
jedyne za czym tęsknie używając D800 to oparcie na kciuk z tyłu body, D300s miał to dużo wygodniejsze.
josephebeloki
13-07-2013, 13:14
Bez gwarancji? Poproś o numery seryjne i sprawdź w najbliższym posterunku Policji czy sprzęt nie jest czasem kradziony, bo wcześniej czy później jeśli jest wał to wyjdzie, a Ty zamiast aparatu będziesz miał kłopoty. Po za tym jak nie masz papierów to na nic CI NPS :/
Bez gwarancji? Poproś o numery seryjne i sprawdź w najbliższym posterunku Policji czy sprzęt nie jest czasem kradziony, bo wcześniej czy później jeśli jest wał to wyjdzie, a Ty zamiast aparatu będziesz miał kłopoty. Po za tym jak nie masz papierów to na nic CI NPS :/
Tutaj już o tym było wspomniane :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232606
Tak to rowniez post przeze mnie rozpoczety ... moge miec umowe kupna sprzedazy! Sprzet sprawdzony... czysty!
ustaw D800 w tryb DX na stałe i ciesz się najlepszą na dziś dzień DXową puchą Nikona.
jedyne za czym tęsknie używając D800 to oparcie na kciuk z tyłu body, D300s miał to dużo wygodniejsze.
Nie po to chce sie przesiasc na FX!!! Wiec po co ma ustawiac na DX - mam szkielka...! ktore pod FX beda hulaly... tj. N50 f1,4 N 24-70 2,8 itp...
A czym przed D800 fociles? moze kiedys wpadl ci w reke D700? i mozesz cos powiedziec?
A jak jest z tymi Rawami...?
Siekierus
13-07-2013, 15:03
Mam od niedawna D800. Rawy skompresowane, 14-bitowe mają w granicach od 35 do 45Mb. Myślę, że tragedii nie ma.
Borat1979
13-07-2013, 15:37
I jaki sens ma wywalanie 2 razy tyle kasy na D800 żeby używać jako DX?
Właśnie o to samo pytam!!!
nied0bry
13-07-2013, 18:52
Żeby być sprzętowym onanistą... Prawda jest taka, że spokojnie możesz kupić D7100 i cieszyć się naprawdę najlepszą puchą DX na dziś na rynku.
pozdr,
kris
Po co mu trujecie o tym DX skoro chce FX ???
Skoro cena podobna to albo D700 cholernie drogie, albo D800 bardzo tanie. Tak czy inaczej wybrałbym D800.
Ale tweethy napisał D700 czy D800 - cena i przebieg podobny - rozumiem, że może kupić D700 lub D800 za te same pieniądze, czyli opcję DXową będzie miał jako bonus.
Może ja coś nadinterpretowałem ale z pyania tweethy'ego wynika wg. mnie możliwość raczej taniego zakupu D800 - i wtedy niezbyt widzę nad czym się tu zastanawiać.
tweethy, co najczęściej fotografujesz? Jakie miałeś body do tej pory? Jakie obiektywy masz i jakie chcesz kupić?
ale to nie bedzie FX... jednak jakosc fotek jest bez porownania...! :)
Maciek N
13-07-2013, 22:17
ale to nie bedzie FX... jednak jakosc fotek jest bez porownania...! :)
Z tą jakością to bez przesady. Poprzednio przesiadłem się z D80 na d700 to był przełom! Przesiadka z D700 na D800 nie jest jakimś znaczącym przeskokiem. Kolory minimalnie lepsze ale bez szału. Iso niby lepsze ale i tak zdjęcia bez skazy to nie więcej jak iso 800. To co mi się baaardzo podoba w D800 to rozjaśnianie zdjęć. Co prawda D700 miał lepszy pomiar światła i lepiej trafiał z naświetlaniem ale w D800 zdarza mi się rozjaśniać o 2 jednostki bez znaczącej utraty jakości.
Co bym polecił kupić... Do zdjęć to miał bym dylemat. Każdy aparat ma swoje zalety i wady. D700 można pokochać od pierwszej sesji. D800 trzeba najpierw okiełznać. Zaletą która przeważyła że zdecydowałem się kupić D800 jest opcja filmowania
D700 można pokochać od pierwszej sesji. D800 trzeba najpierw okiełznać.
Eeee ??
paparazzi89
14-07-2013, 02:05
mam w torbie 2x D700 i D600. D700 po prostu kocham! D600 robi mi za backup i nagrywanie filmów....
Niestety nie wiem jak jest w przypadku D800 ale jeśli tak jak D600 to bardzo żałuję że nie produkują D700 i nie iwem co zrobie... D4 troche drogi :(
Przecież kolega napisał w swoim pierwszym poście że miał d300s i teraz rozważa albo d700 albo d800. Mam d300s i od pół roku d800. Różnica jest dramatyczna oczywiście na korzyść d800. Jedynym "mankamentem" może być konieczność posiadania nieco lepszego komputera do obróbki i kilku dodatkowych kart pamięci w plecaku.
Co prawda D700 miał lepszy pomiar światła i lepiej trafiał z naświetlaniem ale w D800 zdarza mi się rozjaśniać o 2 jednostki bez znaczącej utraty jakości.
Mozesz napisac co Masz na mysli?
Ciekawy jestem, jak dylemat D700 vs D800 ma się w przypadku foto reportażu - D700 może nie ma aż takiej genialnej matrycy, brakuje mu paru usprawnień w klawiszologii, ale jednocześnie ma więcej niż 4fps. Sam zastanawiam się nad przesiadką z d300s na którąś z wymienionych puszek. D700, używane, jest znacząco tańsze niż Nowe D800 ( d'oh ) i nie będę musiał kupować gripa (^^). Miałem w rękach D800, miałem okazję używać D700. Pytanie, czy niskie fpsy nie dyskwalifikują tej puszki do zastosowania czysto reporterskiego, czy ktoś zajmujący się tym typem fotografii miał okazje porównać D700 z D800.
przem426
14-07-2013, 18:36
Po co mu trujecie o tym DX skoro chce FX ???
[...]
bo mu przeszkadzaja za duze rawy ??
.............. czy ktoś zajmujący się tym typem fotografii miał okazje porównać D700 z D800.
Nikon D700 robi tryyyyy ( z gripem) a D800 tyk, tyk, tyk ;) Odnosze wrażenie że szybciej jestem w stanie naciskać spust migawki niż tryb seryjny ;). Przy sporcie by mi brakowało, ale do repo np. ślubnym jest w zupełności OK. Jestem po 2 zleceniach z D800, właśnie po przesiadce z D700 i nie brakuje ilości klatek/sec.
Fakt że na początku odczuwa się dyskomfort ale jest w zupełności OK.
Tomek
bo mu przeszkadzaja za duze rawy ??
To super rozwiązanie wymyśliście, brawo.
Maciek N
14-07-2013, 20:53
jeśli chodzi o reakcje aparatów to są one podobne w obu puszkach. Seriami nigdy nie robię. Nie wiem jakie są innych doświadczenia ale moje są takie że D700 ciężko spaprać zdjęcie. AF praktycznie trafia zawsze w punkt z szerokim kontem 14-24 nie musiałem przykładać oka do wizjera i też trafiał. D800 nie jest już tak różowo. Mam wrażenie że pomiar światła jest słabszy i AF nie jest tak dobry jak w D700. Do typowego reportażu wziął bym D700. Do ślubów zdecydowanie D800. Z plików z tej puszki da się trochę więcej wyciągnąć i to ostatnie zdanie niech też będzie odpowiedzią dla Irmy.
.............Nie wiem jakie są innych doświadczenia ale moje są takie że D700 ciężko spaprać zdjęcie.
D800 tym bardziej ;).
@tot1977
Używam D300s, używałem D700, przyzwyczajenie do szybkostrzelności puszki i zapasu fps w kluczowych momentach jest spore. Nie robię repo ślubnych, pisząc o reporterce miałem na myśli różne uroczystości, imprezy, wszystko ciekawe co się dzieje na ulicy. Nie zarobkowo - amatorsko, dla siebie. Spora przewaga ISO, to krótsze czasy czyli większa pewność zdjęć. Tylko czy D800 daje aż tak lepszą jakość obrazu w stosunku do D700 na ISO 800-3200 ?
jeśli chodzi o reakcje aparatów to są one podobne w obu puszkach. Seriami nigdy nie robię. Nie wiem jakie są innych doświadczenia ale moje są takie że D700 ciężko spaprać zdjęcie. AF praktycznie trafia zawsze w punkt z szerokim kontem 14-24 nie musiałem przykładać oka do wizjera i też trafiał. D800 nie jest już tak różowo. Mam wrażenie że pomiar światła jest słabszy i AF nie jest tak dobry jak w D700. Do typowego reportażu wziął bym D700. Do ślubów zdecydowanie D800. Z plików z tej puszki da się trochę więcej wyciągnąć i to ostatnie zdanie niech też będzie odpowiedzią dla Irmy.
Ja uwazam, ze D800 jest pod kazdym wzgledem lepszy niz D700 oprocz szybkostrzelnosci. Gdyby mial 7-8 kl/s to bylby to hicior.
Do czego obydwa aparaty sie nadaja, nie bede sie wypowiadal, bo to indywidualna sprawa kazdego uzytkownika i jego priorytetow. Jeden wybierze go do slubow, drugi wybierze go do reportazu, trzeci do samolotow, a inny jeszcze do robaczkow. Wszystko zalezy od tego, czy akceptuje sie jego zalety i wady pod swoj priorytet. Jak sie zaakceptuje to i przymknie oko na pewne slabosci, to i wtedy sprawia frajde robienie nim zdjec. Jesli jednak wady sa nie do zaakceptowania , to........... No wlasnie. Kazdy indywidualnie musi sobie na to odpowiedziec.
Ja wybralem go swiadomie do ptakow i nie zaluje przejscia z D700. Zaakceptowalem pewne jego wady i z tym zyje i nie przyslania mi to przyjemnosci fotografowania nim. Wrecz przeciwnie, dostarcza mi bardzo wiele radosci. Pewnie, ze chcialbym miec jeszcze lepszy aparat, ale mnie nie stac na taki i to tez zaakceptowalem.
Jeśli autor wątku może kupić D800 za tę samą cenę co D700 to ja tu mimo wszystko nie widzę powodu do zastanowień (no, chyba, że to jest bardzo drogie D700 :D).
Ja nigdy nie byłem i nie jestem onanistą sprzętowym, mam D700 i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba, jednak ze względu na na D800 prawdopodobnie mniej straci.
Najlepiej by było jakby autor się jednak pochwalił, jakie to ceny i wszystko byłoby jasne.
A jeśli wolisz D700 do bierz D800 i możemy się zamienić :D
Stanąłem przed podobnym dylematem i wybralem D800.
To jest rewelacja.
Ale D800 w cenie D700? Hmmm...
Zdjecia obrabiam na laptopie w Lr5.
Zadnych problemow.
Ludzie zrobili demona z tych plikow, sam sie tym przejmowalem.
Jeśli autor wątku może kupić D800 za tę samą cenę co D700 to ja tu mimo wszystko nie widzę powodu do zastanowień (no, chyba, że to jest bardzo drogie D700 :D).
Ja nigdy nie byłem i nie jestem onanistą sprzętowym, mam D700 i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba, jednak ze względu na na D800 prawdopodobnie mniej straci.
Najlepiej by było jakby autor się jednak pochwalił, jakie to ceny i wszystko byłoby jasne.
A jeśli wolisz D700 do bierz D800 i możemy się zamienić :D
Wielkie dzieki ...! Wiec tak D700 z przebiegiem 6500 klikniec za cene 6200zł a D800 z przbiegiem 880 kliknięć za 6500zł.
OBA BEZ GWARANCJI...! a i jeszcze jedno... D700 ma pudelko i itp. a niestety D800 tylko body pasek i ladowarka!
Oba legalne żródło !
Pawel Pawlak
15-07-2013, 12:51
gdybym trafił na ofertę d800 z przebiegiem 880zdjęć za 6500zł to zapaliłaby mi się czerwona kontrolka z napisem "Co w nim jest uwalone" ;)
Już Ci pisałem kolego w tamtym wątku... dowód zakupu nie jest gwarancją, że sprzęt pochodzi z legalnego źródła... możesz mieć tysiąc umów itp...
Za kolegami wyżej - 6.5k Za D800 z praktycznie zerowym przebiegiem, bez pudelka, papierów, gwarancji, z sama ładowarką i paskiem? Nie brzmi to jak legalne źródło tbh.
Sprawdź numery seryjne puszki w serwisie i na policji.
Jeżeli ktoś sprzedaje sprzęt poniżej rynkowej wartości - to znaczy, że coś jest nie tak i trzeba bardzo uważać.
Może jesteś 100% pewien swojego źródła, bo teściowi nie podszedł aparat i chce Ci go promocyjnie oddać, bez VATu., to też jest możliwe, ale wydaje mi się, że ostrzegać zawsze warto. :)
Za kolegami wyżej - 6.5k Za D800 z praktycznie zerowym przebiegiem, bez pudelka, papierów, gwarancji, z sama ładowarką i paskiem? Nie brzmi to jak legalne źródło tbh.
Sprawdź numery seryjne puszki w serwisie i na policji.
Jeżeli ktoś sprzedaje sprzęt poniżej rynkowej wartości - to znaczy, że coś jest nie tak i trzeba bardzo uważać.
Może jesteś 100% pewien swojego źródła, bo teściowi nie podszedł aparat i chce Ci go promocyjnie oddać, bez VATu., to też jest możliwe, ale wydaje mi się, że ostrzegać zawsze warto. :)
Już mówię o co chodzi.... znajomy Jest zapalonym canoniarzem i namówieł go na zmianę....! Jest kierowcą zawodowym zakupił w Norwegii , oddali mu vat... i teraz mam okazje go nabyć! Co do legalności ma on dokument zakupu...! - przynajmniej tak twierdzi... - a ja nie mam podstaw aby mu nie wierzyc?
Fakt, brzmi to zbyt pięknie, ale..jeśli jesteś pewny źródła pochodzenie puchy to bierz 800te.
A w najgorszym wypadku, jak nefy będą za duże to chętnie się z tobą zamienię :)
Fakt, brzmi to zbyt pięknie, ale..jeśli jesteś pewny źródła pochodzenie puchy to bierz 800te.
A w najgorszym wypadku, jak nefy będą za duże to chętnie się z tobą zamienię :)
A jaki masz przebieg? -moze jest jescze na gwarancji?
Co ty, ja sobie żartuje.
Przebieg (jak na tę puchę to i tak ludzie mówią że nie duży) - to było ok. 25 tyś. (przynajmniej tak było jakiś miesiąc temu :p).
Na gwarancji już od dawna nie jest.
Kibicuje, aby Twój zakup był trafny - gdybym miał okazję kupić D800 za taką cenę to raczej bym brał.
Za ta kasę, to d800.
Choć d700 mam. Repo i śluby nim robie tez. Wystarcza mi.
Do wszystkiego. Kocham ta puszkę.
Ale to juz pare latek w technologii. Na pewno będzie ciut lepiej.
Trzymam kciuki.
:)