PDA

Zobacz pełną wersję : D800 i jego mankamenty na co zwracac uwage?

tweethy
13-07-2013, 12:33
Witam! Czytałem że pierwsze sztuki... miały problem z AF z lewej strony, dioda wspomagajaca AF nie zawsze chciala wspomagac a i chlapaly troszke olejem? Czy na coś jeszcze warto zwrócic uwage? Co do tego skrajnego lewego AF to jak sie to objawia...? poprostu nie lapie ostrosci... i nie pozwala zrobic zdjecia...? Czy dopiero na kompie widac ze nie trafione ..? Pomozcie, mam zamiar zakupic to body ale nie bede posiadal gwarancji..? Amoze ktos wie jakie sa te koszty ewentualnie do zniwelowania w serwisie..?

Mathis
13-07-2013, 19:44
Olej nigdy nie wiadomo kiedy się może pokazać i to w każdej puszcze.
O diodzie pierwsze słyszę... Trzeba pamiętać że działa ona tylko na AF-S i centralny punkt.
Lewy skrajny punkt po prostu miał albo BF albo FF -widać od razu po powiększeniu na monitorze.

p4oj
14-07-2013, 15:38
Nowe są już pozbawione tych przypadłości. :)

Karrampuk
14-07-2013, 23:57
bezwzględnie należy zwracać uwagę na łapy :-) Mnie się tak trzęsą, że bez statywu lub lampy właściwie się nie ruszam. Ostre strzały z D800 bez lampy lub podparcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych są dla mnie prawie nie wykonalne ;-) (mam na myśli ostrość do ostatniego pix)

tweethy
15-07-2013, 17:51
to proponuję szkiełko z VR-em... :)

Pawel92
15-07-2013, 23:15
Tradycyjnie, jak to u Nikona: odłażące gumy :mrgreen:

Panerai
15-07-2013, 23:26
bezwzględnie należy zwracać uwagę na łapy :-) Mnie się tak trzęsą, że bez statywu lub lampy właściwie się nie ruszam. Ostre strzały z D800 bez lampy lub podparcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych są dla mnie prawie nie wykonalne ;-) (mam na myśli ostrość do ostatniego pix)

Dokładnie jak Kolega napisał ... aczkolwiek wkrótce sprawdzę jak to wygląda na wydruku w sensie, że na monitorze crop 100 % wykazuje "rozmazanie" obrazu ale jak to widać na wydruku 40x50 napiszę wkrótce. Ostatnio drukowałem 18 x 21 i łzy w oczach ... taka piękna jakość ... mimo, że na cropie miałem lekki niepokój ... :)

Moim zdaniem innych "wad" D 800 nie ma !

Karrampuk
16-07-2013, 23:33
to proponuję szkiełko z VR-em... :)
70 200 VR2 plus lampa plus grip plus body - Wiesz ile toto waży? :-) Powiem szczerze kompakt to nie jest. Do latawca raczej się nie da takiego zestawu podpiąć ;-) Tylko statyw lub lampka..

mOSAd
17-07-2013, 00:57
Możesz zerknąć jeszcze na hotpiksele. Czyli sfotografować ciemną scenę (dekielek). I na powiększeniu 100% zobaczyć, czy nic się nie świeci nigdzie. Niby to jeden piksel czasem, ale może być wkurzający. Więc jakby był wybór...
Ale kupno bez gwarancji? Ała... no chyba że nie obawiasz się, że to kradziony sprzęt. Bo jeżeli tak, to wszelkie serwisowanie będzie mocno... ryzykowne.

sheepi
17-07-2013, 06:33
Było też info o wadliwych bateriach. Nie pamiętam oznaczenia, ale znajdziesz z pewnością na forum i na stronie nikona.

Maciek N
18-07-2013, 23:20
Powiem Wam że jak się to czyta to można dojść do wniosku że nie ma się do czego przyczepić, jednak... ja bym przed zakupem sprawdził jak dane body ustawia AF ze wszystkimi obiektywami które mam.
Moja historia AF w tym body jest taka że samo body musiałem kalibrować, potem okazało się że 70-200 sigme trzeba zrobić korektę z puszki a w trybie podglądu w ogóle nie ustawia ostrości. Następny problem wyszedł przy genialnym obiektywie 14-24 z którym 800-setka nie chciała poprawnie ustawiać AF i którego z żalem musiałem zamienić na 16-35. Pozostałe obiektywy pracują jak trzeba ale ile człowiek nerwów zjadł...