PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie, bez zdjęć, o wiek modeli/modelek

JacekCz
13-07-2013, 12:26
Nie wiem czy post bez zdjęcia jest tu dobrze widziany ;)

Z kilku wirtualnych środowisk fotograficznych, tu korzystam najwięcej ze względu na jakość zdjęć (nawet tych gorszych przynajmniej na poziomie średnich-lepszych flickera), ale nade wszystko przez wartościowe merytoryczne komentarze.

Modele naszych/waszych portretów to dzieci, młode dziewczyny, młodzi przystojni faceci i trochę w wieku średnim, oraz daleka starość (panie i panowie).
Można powiedzieć "wielkimi nieobecnymi" - na ile przejrzałem, a dziś to jest 560 STRON listy działu portret - są kobiety >30-40-50 lat (chyba że intensywnie shopowane na 17-cie lat)

O ile są takie wątki, lub autorzy którzy częściej mają takie projekty, chętnie popatrzę, proszę o wskazanie.

RobertMiernik
13-07-2013, 14:32
Jacek, Matko Bosko, 4 razy czytałem zanim zrozumiałem o czym piszesz...

(jakby ktoś się zastanawiał: Jacek pyta dlaczego jest tak mało zdjęć kobiet między trzydziestką a pięćdziesiątką).

W każdym razie, masz rację, to rzadko fotografowany 'temat'.

krzychun
13-07-2013, 14:46
Fan MILFów, rozumiem. Może coś takiego?

http://www.vh-artists.com/index.html#/photographers/julia-fullerton-batten/portfolios/mothers-daughters/0

JacekCz
13-07-2013, 14:56
Fan MILFów, rozumiem. Może coś takiego?

http://www.vh-artists.com/index.html#/photographers/julia-fullerton-batten/portfolios/mothers-daughters/0
a) Dzięki za linka, ciekawe ujęcia, intensywny autorski styl, ale pachnie mi (kosztownym) profesjonalizmem.
b) jeśli ktoś nie może żyć bez literki "F" w podanym skrócie, to nie do końca tak. Choć zdjęcia ukazujące atrakcyjność w tym wieku, czemu nie.

Bardziej niż na zdjęciach zależy mi na warsztatowej dyskusji zw ze zdjęciami, dokładnie jak tu na forum, amatorzy dobrzy i początkujący, pół profesjonaliści i całą gębą, z możliwościami studyjnymi i (prawie) bez itd
Pozowany portret typu studyjnego i z pogranicza reportażu ...

Andrzej1974
14-07-2013, 12:43
Jacek pyta dlaczego jest tak mało zdjęć kobiet między trzydziestką a pięćdziesiątką
[...] W każdym razie, masz rację, to rzadko fotografowany 'temat'.

Wielka szkoda bo Kobiety po 30-tce czy 40-tce potrafią być... ech... zostawię to dla siebie... ;-)

moro
14-07-2013, 14:30
Wielka szkoda bo Kobiety po 30-tce czy 40-tce potrafią być... ech... zostawię to dla siebie... ;-)

I popieram.
A co do zdjęć to chyba Wantuch powiedział że z młodymi ma mniej roboty w "obróbce". Z czym się też nie zgodzę bo znam kobiety trzydziestoparoletnie wyglądające lepiej, niż niejedna dwudziestka.

pilon
14-07-2013, 21:18
O Mater Dei... czytam piętnasty raz i nie rozumiem.... :D

JacekCz
14-07-2013, 21:28
O Mater Dei... czytam piętnasty raz i nie rozumiem.... :D

No jak hydraulik (Jan Kobuszewski) Jasiowi: samiec, samiczka, takie tego. Z tego co rozumiem, chyba mylnie, jesteśmy gdzieś w tym punkcie dyskusji. Padła teza o atrakcyjności (w życiu) i konieczności obróbki (w shopie).

O ile nie przekręciłem, może chodziło o obróbkę w życiu i atrakcyjność w shopie
;-P

A na poziomie serio: wątek widzę "sam się przeniósł" z Portretu, jest dyskutowany portret pań 30,40-latek, a raczej jego brak.

pilon
14-07-2013, 21:45
Obróbka w życiu i atrakcyjność w PS to jak kłamanie o miłości i pasztet z Tesco :)
Ale mniej więcej rozumiem o co Ci chodziło :)

bart1
14-07-2013, 23:02
jak mnie pamięć nie myli w jest cykliczna imprezka matek z córkami, tak na szybko : http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/407372,najpiekniejsza-mama-i-corka-obejrzyj-zdjecia,id,t.html

JacekCz
14-07-2013, 23:13
jak mnie pamięć nie myli w jest cykliczna imprezka matek z córkami, tak na szybko : http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/407372,najpiekniejsza-mama-i-corka-obejrzyj-zdjecia,id,t.html

Nie chodzi tu o końskie targi (czyli wybory miss) tylko Fotografię przez duże (przynajmniej średnie) F.

bart1
14-07-2013, 23:31
JacekCz link podałem tylko potwierdzając swoja tezę że ładne matki także pojawiają się przed obiektywem, myślę nawet że przy takich okazjach powstają naprawdę ładne sesyjki z mamuśkami, a że kłóci się to z przyjętą przez "nas" wizją "modelki" zdjęcia trafiają do rodzinnych albumów...

RobertMiernik
14-07-2013, 23:44
Chyba nie jest z tym tak źle w sumie,
właśnie zerknąłem na MaxModels, są modelki podające wiek 30+,40+,nawet 50+
wprawdzie część z nich ma tak wpisane (dla jaj?) ale widać, że nie wszystkie...

Poszukaj i pstrykaj, pokaż że warto ;>

josephebeloki
15-07-2013, 00:20
O co chodzi? Przeczytałem 2 strony dalej nie wiem co Autor potrzebuje, bo jeśli chodzi o tytuł tematu, to ma się o nijak do treści. Jest jakaś myśl, ale nie do końca sprezycowana, co niektórzy próbują strzelać co może Autor potrzebować.

@JacekCz => napisz po prostu co chcesz. Co to znaczy fotografia przez duże F? Chcesz widzieć Panie/Panów w wieku 30+ lat wyglądających na 30+ bez obróbki do poziomu 15-20 lat?

Bo ja tu na forum, widzę ogrom fotografii przez duże F od 2 dni po narodzeniu dziecka , po 90 letniego chłopa. Mamy Ci poszukać i dać linka, czy jak?

[Edit] Aha skumałem, dzięki RobertMiernik.

Rafał_Sz
15-07-2013, 10:05
(...)
A na poziomie serio: wątek widzę "sam się przeniósł" z Portretu, jest dyskutowany portret pań 30,40-latek, a raczej jego brak.Samo nic się nie dzieje. Przeniosłem ten wątek, bo założyłeś go w galerii gdzie ocenia się i komentuje zdjęcia. Na dyskusje są inne miejsca. ;)

JacekCz
15-07-2013, 12:42
Chyba nie jest z tym tak źle w sumie,
właśnie zerknąłem na MaxModels, są modelki podające wiek 30+,40+,nawet 50+
wprawdzie część z nich ma tak wpisane (dla jaj?) ale widać, że nie wszystkie...

Poszukaj i pstrykaj, pokaż że warto ;>

najbardziej szukam zdjęć Z DYSKUSJĄ, za linki byłbym wdzięczny.

jest pewna ilość modelek/ zdjęć na flickerze, 500px i innych, ale bez dyskusji.
nie ukrywajmy, zresztą tu padło, wymaga to więcej pomyślenia niz przy młodej lasce która ledwo co pozbyła sie młodzieńczego trądziku.
Czasem trzeba gdzieś shopnąć (nie jestem zwolennikiem), może częściej myśleć podczas procesu zdjęciowego (szkło, przysłona, światło) i dlatego szukam dyskusji.
Myślę o fotografii "pozytywnej" ukazującej plusy (więc nie celowo postarzającej jak podany przykład), ale zarazem naturalnej.
O "fotografowaniu starości" pisałem, to inna działka, inne cele i środki, i o niej nie mówię.
Z akcentem na świadomą fotografię (więc nie przypadkowe repo z imprezy) a nie dyskusję o biologii, urodzie, seksie, i procesie ... dojrzewania

Inaczej: nie mówię, że takich kobiet nie ma, czy że nie mogą się podobać (z zwykłym życiu) tylko że Fotografii jest bardzo mało.

RobertMiernik
15-07-2013, 12:49
W takim zakresie nie oczekiwałbym jednak dyskusji, przypuszczam że ciężko będzie znaleźć to o co Ci chodzi.

Tak naprawdę, modelki w wieku 30-50 wcale jakoś specjalnie nie różnią się od tych w wieku 30-, to nie są raczej babcie, które fotografuje się inaczej. Może będą trochę bardziej zachowawcze pozy, może mniej bardzo ciasnych portretów, ale w zasadzie niczym drastycznie moim zdaniem nie powinny się różnić zdjęcia 30+ od zdjęć 30-.

elanek
15-07-2013, 16:50
Myślę, że łatwiej znaleźć modelkę w wieku 17-25 lat bo po prostu one same chcą zdjęć i gotowe są pozować za darmo; mają dużo czasu (brak dzieci, pracy, obowiązków rodzinnych). Starsze mają czasem zazdrosnych mężów :), pewnie też nie chcą żeby ich zdjęcia szlajały po wszystkich portalach foto. Kobiety między 30 a 40 wyglądają najlepiej.