PDA

Zobacz pełną wersję : Ilość zdjęć na 1 baterii w D5100

pecet0
13-07-2013, 09:01
Witam,

Wybieram się na 10-dniowy wyjazd, na którym nie będę miał dostępu do prądu, i zastanawiam nad zakupem baterii dodatkowej.

Mam pytanie odnośnie robienia zdjęć aby bateria wolniej się rozładowywała.
Zdaję sobie sprawę że najbardziej zżerające energię jest robienie zdjęć na LiveView + Lampa.
A robienie przez wizjer ekonomiczniejsze dla baterii, a jak to jest w przypadku gdy zdjęcia robię przez wizjer a wyświetlacz mam odwrócony w swoim kierunku aby podpowiadało czy zdjęcie jest prześwietlone czy nie doświetlone. To wtedy z tym włączonym ekranem będzie praktycznie tak jakbym robił na LiveView?

wesu
13-07-2013, 11:46
Jeśli nie będzie to totalne odludzie, poszukaj knajpy czy baru, zamów obiad, piwo czy kawę i wtedy spytaj obsługę czy ze zwykłej uprzejmości nie naładują Ci baterii ;)

pecet0
13-07-2013, 14:53
Jeśli nie będzie to totalne odludzie, poszukaj knajpy czy baru, zamów obiad, piwo czy kawę i wtedy spytaj obsługę czy ze zwykłej uprzejmości nie naładują Ci baterii ;)

Będzie to "odludzie" ;)

Będę w namiocie pod szczytem Mont Blanc, a tam prądu może nie być :D

wesu
13-07-2013, 15:20
Stać Cię na podróż pod Mont Blanc a na dodatkową baterię już nie? ;) Na taki wyjazd szkoda by mi było jechać z jedną baterią.
Najlepiej wziąć jakiegoś analoga, który nie potrzebuje baterii.

Gdybym już jechał z tylko jedną baterią, to powinieneś kadrować wyłącznie przez wizjer i wyłączyć automatyczny podgląd po zrobieniu zdjęcia. Najlepiej to wcale nie używaj poglądu - zmierz dobrze światło i rób w rawach.

pecet0
13-07-2013, 15:28
nie pojade z jedną.

Zastanawiam sie czy dokupic jeden czy dwa zamienniki.

Tylko tak pytam profilaktycznie, jakby co czy jak ekran wyswietla na ciemnym tle np wartosc przyslony czasu miwagki oraz czy jest przeswietlone/niedostwietlone.
czy to jest tak samo zasobozerne jak robienie zdjec na liveview czy nie.

Ups chyba coś mi się stało z moją oryginalną baterią:
Jest już trochę rozładowana ale aparat się sam na niej nie wyłącza jednak zdjęcia nie zrobi, gdy klikam na pytajnik to mam taki komunikat: "Spust migawki jest zablokowany. Naładuj akumulator".

To jest normalny komunikat? Czy powinno czy powinno robić zdjęcia do końca?

Pyra001
13-07-2013, 19:44
To jest normalny komunikat. Ten model już tak ma i nic się na to nie poradzi. Trzeba się zastosować do porady i naładować bateryjkę, albo mieć drugą, naładowaną.