PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie ostrości na nieskoczoność

pecet0
11-07-2013, 21:00
Witam,

Mam Nikona D5100 + 18-105VR

i chcę robić zdjęcia nocne gwiazdom.

Jednak nie potrafię ustawić ostrości na "nieskoczoność", przełączałem na obiektywie również Autofocusa na "M"
kręcąc pokrętłem na obiektywie, ale to tylko instyktowne kręcenie, a wiadomo że w takim wizjerze się nie zobaczy czy to zdjęcie będzie ostre, po zgraniu na komputer oglądając w dużej rozdzielczości.

Nie widzę aby gdzieś aparat podpowiadał symbolem nieskonczoności jak to można poustawiać, aby zdjęcie gwiazd było ostre.

Czy robić na autofocusie? ustawiając długie czasy naświetlania w trybie Bulb na statywie?

ajt
11-07-2013, 21:18
W trybie LV przy maksymalnym powiększeniu powinno się dać dość precyzyjnie ustawić w "M".

pecet0
11-07-2013, 21:25
o dzięki za radę (nie pomyślałem wcześniej aby sobie powiększać obraz na LV)

Maciej90
11-07-2013, 22:39
Według mnie to zależy od warunków i różnie to bywa.
W poniższym przykładzie LV nie zdał egzaminu. Choć trudno było złapać ostrość przez wizjer to mimo wszystko udawało się to częściej niż na LCD. Ostrzyłem manualnie patrząc na najjaśniejszy punkt. Niestety, zdjęcie jest poruszone - chyba przez wibrację z VR'a.
http://img.gg/lAC6hNG

Z kolei w drugim przykładzie obiekt był wyjątkowo jasny więc punkt w środku pętli poradził sobie sam.
http://img.gg/C9Iwfag

pecet0
11-07-2013, 22:46
Nikona mam krótko bo ok 1 tydzień,
mieszkam w mieście i jeszcze nie miałem okazji wybrać się "w bezludną okolicę" nie zakłóconą zewnętrznym oświetleniem.
Ale planuję pojechać w sierpniu w Alpy, i robić zdjęcia nocą.

warto robić zdjęcia ostrzone automatycznie? czy lepiej wyłączyć autofocusa, i próbować ręcznie złapać ostrość na bardzo odległych obiektach fotografowanych?

Maciej90
11-07-2013, 22:55
Moje zdanie jest takie: co komu wygodnie i co przynosi najlepsze efekty.
Jak będziesz na 'bezludnej okolicy' gdzie brak jakichś źródeł światła to otrzymanie ostrych zdjęć w manualnym trybie ostrzenia nie powinno stanowić problemu. Jednak może ktoś od astrofotografii mógłby więcej w tym temacie powiedzieć. Ja opisałem krótko moje własne doświadczenia. ; )