Zobacz pełną wersję : Eizo w Gorzowie Wielkopolskim.
adrian9627
11-07-2013, 19:48
Czy w Gorzowie Wlkp. lub okolicach (powiedzmy 50 km) jest sklep w który można zobaczyć monitory tej firmy ?
Aktualnie z tego co poczytałem odpowiadałby mi Eizo CG241W.
A może któryś z forumowiczów posiada taki monitorek ,mógłby napisać jak się sprawuje ? Ewentualnie gdyby ktoś mieszkający w pobliżu był tak miły pokazać jak się sprawuje taki sprzęt ? :>
Profesjonalne Eizo na półce w Gorzowie? Raczej wątpię. Najbliżej do oglądania w Poznaniu, np. w Cortland (http://www.cortland.pl/eizo-lcd-24.1-and-8243-coloredge-premium-edition-cg241w-bk-kolor-czarny.html), ale to 150, a nie 50 km. Nawet tutaj trzeba go sobie zamówić, żeby obejrzeć, bo to dość wiekowy model (co nie znaczy, że zły; Eizo jest już ze dwie-trzy generacje dalej).
adrian9627
12-07-2013, 17:21
Kurcze trochę daleko żeby tylko zobaczyć...wolałbym postawić swój obok i , lub tez zwyklłego laptopa i porównać czy mi to wogóle potrzebne i czy to nie jest tak że to tylko pedanci zauważą...
Więc co polecacie ? Jeśli to już wiekowy model ;>
Jeśli postawisz obok tego laptopa lub "zwykły" monitor to zobaczysz kolosalną różnicę. Napisałem "wiekowy", bo już istnieje w ofercie od kilku lat i w czasach kiedy był topowym modelem, kosztował ca 2 k zł więcej. To jest bardzo uniwersalny model do fotografii z matrycą PVA i sprzętową kalibracją. Jedyne właściwie co go różni z obecnymi topowymi monitorami Eizo na IPS to nieco gorsze kąty widzenia. W tej cenie to naprawdę okazja.
adrian9627
12-07-2013, 20:39
ale jeśli chodzi o obórbkę zdjęć a nie granie z kolegą w coś na multi na padach siedząc obok siebie to jak najbardziej polecacie ? czy może jednakc CX 240 ?
To nie jest monitor do grania, to jest typowy profesjonalny monitor graficzny. Więcej o monitorach tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374, http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170331, a o Eizo 240X tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214297
To nie jest monitor do grania...
Jeśli ktoś chce grać na monitorze semi profesjonalnym, np. CX240, to dlaczego mu bronić? :)
adrian9627
15-07-2013, 06:41
Chciałbym aby ktoś zrobił takie porównanie cx240 vs CG241W
Na co zwrócić uwagę , jakieś wady i zalety.
Czytałem szukalem ale takiego zestawienia nie znalazłem.
Wejdź na tę stronę: http://www.eizo.com/global/products/coloredge/index.html, zaznacz ptaszkami interesujace Ciebie monitory i kliknij compare.
Obawiam się że gdyby odpowiedź była tak prosta to mnie pojawiłoby się pytanie na forum.
Ale w tych linkach co podałem w poście nr 6 są porównania, np. kol. Marcin vel. Czornyj opisał zalety CX 240 w stosunku do CG 241W.
No tak, tylko z "danych" pochodzących od producentów niewiele wynika. EIZO pomimo całej renomy, też*wypisuje nieistotne parametry a nie specyfikuje tego co naprawdę ważne.
adrian9627
17-07-2013, 06:56
Takie , "suche testy" można między książki , ja potrzebuje konkretów czemu ten a nie ten. Wydając 5 tys. PLN chcę wiedzieć dlaczego każda z tych złotówek będzie warta wydania...?
Dla mnie to poważny wydatek biorąc pod uwagę ,że do tego jeszcze trzeba kupić kalibrator.
potrzebuje konkretów czemu ten a nie ten.
Dobierając monitor trzeba postawić jakieś warunki wstępne. CG241W i CX240 to zupełnie inne monitory. CG241W pomimo swojego wieku ma potencjał wynikający z panelu PVA i w pewnych cechach użytkowych nie sposób go pobić. Nie sposób nawet się zbliżyć. CX240 podobnie, ale w innych kategoriach. Zależy co komu bardziej się przyda. Nie ma niestety złotego środka.
Tom01, z analizy wpisów Adriana wynika, że ma to być "uniwersał", więc masz w sumie wytyczne i mógłbyś pod tym kątem pokusić się oceny wymienionych urządzeń.
adrian9627
17-07-2013, 20:08
Dokładnie tak ! Nie chcę się martwić że w tym pokoju jest takie światło a w tym takie ...
Światło w pomieszczeniu jest po to, aby poprawnie widzieć. Światło w kontekście warunków pracy monitora, to małe piwo.
Filozof ze Stoku Białego, jak mi Bóg miły ! :D
A nie możesz Koledze wyjaśnić, który z nich jest bardziej uniwersalny i dlaczego?
Według mnie CX, ale wolałbym żebyś to Ty to powiedział.
Filozof ze Stoku Białego, jak mi Bóg miły ! :D
:P
A nie możesz Koledze wyjaśnić, który z nich jest bardziej uniwersalny i dlaczego?
Według mnie CX, ale wolałbym żebyś to Ty to powiedział.
Bardziej uniwersalny jest CG241W. Dlaczego? Ano dlatego, że ma od 7 do 20x niższy punkt czerni. Dzięki temu nie świeci czernią, nie srebrzy, nie widać wyciekania światła z krawędzi. Przy okazji ColorNavigator w komplecie i kaptur. CX240 ma za to o klasę albo dwie, lepszą liniowość i własny kalibrator. Co ważniejsze?
To CX świeci czernią i srebrzy?
Dobrze usłyszałem?
adrian9627
17-07-2013, 22:33
Dobrze usłyszałem?
To ja już nic nie rozumiem.
Gdzieś czytałem, że właśnie CX 240 to pod tym względem bajka.
Dobrze usłyszałem?
To ja już nic nie rozumiem.
Gdzieś czytałem, że właśnie CX 240 to pod tym względem bajka.
W stosunku do IPSów LG Display różnica jest duża, widoczna natychmiast, ale to nadal zasada działania ta sama co IPS, choć wykonanie mocno udoskonalone. Czernią jednak z PVA nie może konkurować.
adrian9627
18-07-2013, 06:51
Hmm no ciężko mi tak zwizalizować sobie w głowie różnice w czerni.
Ale tak w fotograficznym języku ile to EV różnicy ? :D
Hmm no ciężko mi tak zwizalizować sobie w głowie różnice w czerni
Tu są zdjęcia porównawcze: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=679&start=70
Art Erie
18-07-2013, 09:53
Czy w Gorzowie Wlkp. lub okolicach (powiedzmy 50 km) jest sklep w który można zobaczyć monitory tej firmy ?
Aktualnie z tego co poczytałem odpowiadałby mi Eizo CG241W.
A może któryś z forumowiczów posiada taki monitorek ,mógłby napisać jak się sprawuje ? Ewentualnie gdyby ktoś mieszkający w pobliżu był tak miły pokazać jak się sprawuje taki sprzęt ? :>
Dokładnie tak ! Nie chcę się martwić że w tym pokoju jest takie światło a w tym takie ...
Nie ma sensu porównywać CG 241W ze zwykłym monitorem biurowym, czy laptopem. Poprostu brak skali, to jak dzień i noc.
Zakup tego modelu za 5k jest chyba jednak nie trafiony, z tego co wiem jest to stary model, końcówka produkcji, swojego z 2 letnią gwarancją i małym przebiegiem kupiłem na Alle za 2k.
Bynajmniej nie znaczy to, że jest to stary klamot. Wręcz przeciwnie, jak dla mnie rewelacja.
Co do oświetlenia pomieszczenia, to świetlówki referencyjne wydają mi się niezbędne do wygodnej pracy i prawidłowej oceny wydruków.
raptor88
18-07-2013, 11:46
:p
bardziej uniwersalny jest cg241w. Dlaczego? Ano dlatego, że ma od 7 do 20x niższy punkt czerni. Dzięki temu nie świeci czernią, nie srebrzy, nie widać wyciekania światła z krawędzi. Przy okazji colornavigator w komplecie i kaptur. Cx240 ma za to o klasę albo dwie, lepszą liniowość i własny kalibrator. Co ważniejsze?
Hę? :d Czornyj ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Jedna z kilku opinii, ale ogólny ton jest taki, że CX240 jednak wypada pod tym względem lepiej.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=679&start=30#p6653
adrian9627
18-07-2013, 11:57
O kolego dokładnie ten temat kiedys czytałem. No i teraz sami widzidzie ,co człowiek to opinia ; >
Hę? :d Czornyj ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Jedna z kilku opinii, ale ogólny ton jest taki, że CX240 jednak wypada pod tym względem lepiej.
Wiem, że Marcin przedkłada, skądinąd nie bez słuszności, właściwe światło nad ograniczenia monitora. Nie uważam jednak aby usprawiedliwiać w ten sposób niedoskonałości techniki/technologii. Szczególnie kiedy wiemy, że tego światła nie będzie dobrego.
CX240 pomimo, że jak na IPS-a, ma czerń naprawdę dobrą, lepszą niż wszystko inne na rynku z tą rodziną paneli, to jednak przy nim CG241W wygląda jak dno beczki ze smołą oglądane w piwnicy w bezksiężycową noc. Różnicę pokazywałem na zdjęciach czerni w cytowanym wątku. Nie były celowo przejaskrawione w celu eksponowania tego czego nie widać, ale jeśli ktoś dysponuje rozsądnym monitorem, zobaczy jak one się naprawdę różnią.
adrian9627
18-07-2013, 18:32
Czyli dalej nie ma monitora który by dorównał CG241 , kiedy jakieś premiery monitorów eizo, może się trochę wstrzymam jednak... Tom01 czyli według Ciebie CX 240 na PVA to byłby majstersztyk ?
Czyli dalej nie ma monitora który by dorównał CG241
W dziedzinie domowej uniwersalności - nie.
Tom01 czyli według Ciebie CX 240 na PVA to byłby majstersztyk ?
To nie tak. Siłą CX240 jest unikatowa matryca i zmiana na PVA dałaby mu uniwersalność, ale straciłby wszystkie inne walory.
raptor88
19-07-2013, 14:31
No cóż. Z wielu opisów Marcina ( Czornyj ) wynikało, że ma czerń wręcz lepszą niż wspomniany CG241W. Mamy więc dwie, dosyć skrajne opinie, od dwóch obeznanych w temacie osób.
No cóż. Z wielu opisów Marcina ( Czornyj ) wynikało, że ma czerń wręcz lepszą niż wspomniany CG241W. Mamy więc dwie, dosyć skrajne opinie, od dwóch obeznanych w temacie osób.
Marcin wyraźnie zaznaczył - "percepcyjnie", a to zależy od wielu czynników panujących w miejscu wizji lokalnej. Pomiarowo, PVA bije 7 do 20x każdego IPSa, nawet tak doskonałego jak IPS-PLS.
adrian9627
23-07-2013, 16:43
To może inaczej , na którym będą najlepsze efekty przy super otoczeniu i ile kasy by one kosztowało ,co to by musiało być ? świetlówki o danej temp ? kolor ścian ?
Zrobić dobre światło to pryszcz przy cenie monitorów. Oprawa z rastrem, np taka:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/lampa4x18raster-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/lampa-4x18-raster.jpg)
W nią świetlówki o barwie 950. Do tego przemalować pokój na najjaśniejszą szarość z palety Tikurilla i jest full profesjonalizm. Koszt - kilkaset zł.
A w odpowiednim świetle każdy monitor pokaże dobrze.