PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-105- "brzęczy"

mecenas102
11-07-2013, 16:08
Mam nikkora 18-105mm i zauważyłem, że od ogniskowej 70mm obiektyw w trakcie ostrzenia wydaje brzęczenie, podczas gdy przy niższych ogniskowych jest cichy. Dzieje się tak tylko w LV. Przy ostrzeniu przez wizjer jest cichy cały czas. Obiektyw nigdy nie upadł, nie stawia żadnych oporów przy zbliżaniu. Kupiłem go nowy z Nikonem d3200 dwa tygodnie temu. Czy takie dźwięki są normalne przy LV, czy w moim coś jest nie tak?

colins
12-07-2013, 21:42
To jest normalne zachowanie tego obiektywu.

zbyszekD7000
12-07-2013, 23:15
w trybie LV

mecenas102
13-07-2013, 12:30
Dzięki za pomoc ;)

mecenas102
13-07-2013, 21:03
To jeszcze raz ja. Dzisiaj zauważyłem, że przy ogniskowej pow. 70 w lv, (af ciągły), gdy aparat nie może ustawić ostrości (np. gdy jest wycelowany w niebo) , z obiektywu wydobywa się przez ok. 3 sekundy jednostajny i ciągły zgrzyt. To przypomina dźwięk zwarcia. Nie wydaje mi się, żeby to było normalne. Czy osoby posiadające ten obiektyw mogą coś powiedzieć jeszcze na ten temat? Być może to rzeczywiście jakaś dziwna przypadłość mojego egzemplarza

colins
13-07-2013, 22:01
Sporo filmików dotyczących jakoby złego działania tego obiektywu można znaleźć na Youtube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mWBLnp7nuvU).
Takie zachowanie jest normalne, no chyba, że Twój zachowuje się jeszcze jakoś inaczej.:???:

reliable
16-07-2013, 22:37
To jeszcze raz ja. Dzisiaj zauważyłem, że przy ogniskowej pow. 70 w lv, (af ciągły), gdy aparat nie może ustawić ostrości (np. gdy jest wycelowany w niebo) , z obiektywu wydobywa się przez ok. 3 sekundy jednostajny i ciągły zgrzyt. To przypomina dźwięk zwarcia. Nie wydaje mi się, żeby to było normalne. Czy osoby posiadające ten obiektyw mogą coś powiedzieć jeszcze na ten temat? Być może to rzeczywiście jakaś dziwna przypadłość mojego egzemplarza

U mnie też słychać taki zgrzyt, z tym, że ja mam 55-200 VRII. Po wyłączeniu stabilizacji nie słychać nic a nic. Spróbuj, czy u Ciebie to zadziała tak, jak u mnie.

mecenas102
18-07-2013, 13:30
A więc napisałem do Nikona w sprawie tego obiektywu i co ciekawe odpowiedzieli, że obiektyw powinien tak samo pracować w trybie LV, jak i przez wizjer. Byłem w sklepie, w którym kupiłem aparat i po sprawdzeniu egzemplarza wystawowego okazało się, że pracuje w sposób identyczny. Wygląda na to, że rzeczywiście tego typu dźwięki są normalne dla tego obiektywu.

colins
18-07-2013, 13:40
No bo są, o czym próbujemy Cię przekonać, a jednak nie wierzysz i szukasz dziury w całym.:D

TOP67
18-07-2013, 13:41
To nie wina obiektywu, tylko sposobu ostrzenia.
W trybie fazowym, aparat potrafi oszacować, jak bardzo nieostre jest zdjęcie i wysyła sygnał do obiektywu, żeby przesunął się o konkretną wartość.
W trybie kontrastu aparat przesuwa soczewki małymi kroczkami, aż uzna że jest ostro.

mecenas102
08-05-2014, 16:02
Czy mógłby ktoś kto posiada nikkora 18-105 wypowiedzieć się, czy występują u niego objawy tego typu, że obiektyw po pewnym czasie nieużywania podczas ostrzenia przy użyciu af dość głośno szumi/piszczy. Szczególnie mocno słychać szum przy przewijaniu całej skali af. Objawy te pojawiły się po raz pierwszy po dwóch miesiącach nieużywania i ustąpiły po wykonaniu mniej więcej 50 cyklów pracy af, tzn. obiektyw znowu zaczął cicho działać, tak jak przedtem. jednak po 2 tygodniach nieużywania znowu zaczęło się to samo. Co może być tego przyczyną i czy warto wysyłać obiektyw do serwisu na diagnozę? Z góry dziękuję za podpowiedź.

puciek
08-05-2014, 17:52
Nie warto wysyłać. Ten objaw, to problemy z silnikiem AF. Dopóki się nie zepsuje całkowicie, to nic bym nie robił, a jak padnie, to kupił bym uszkodzony 18-55 po upadku i wymienił silnik - koszt 50-70zł.

mecenas102
08-05-2014, 18:32
Obiektyw jest jeszcze na gwarancji, ma dopiero niecały rok, dlatego zastanawiam sie nad wysłaniem. Nikon odpowiedział mi, ze przyczyną moze byc paproch który dostał się do środka obiektywu lub grawitacja ;) że jakoby miała mieć wplyw na ułożenie soczewek. Obiektywem zrobiono około 5500 zdjęć. To trochę wcześnie jak na normalne zużycie.

puciek
08-05-2014, 21:01
Jeżeli na gwarancji, to ślij do nikona zanim się skończy.