Zobacz pełną wersję : Nissin di622 mark I do canona i d7100
dj_tomek
11-07-2013, 14:34
Witajcie, zmieniłem system i została mi ta lampa. Najwyżej spróbuję ją sprzedać jednak mark I chodza za grosze. Myślalem jednak, że w manualu powinna chodzić na nikonie. Znalazłem informacje, że oczywiste jest, że ttl nie będzie działał itp jednak w manualu błysk powinien być. Podpiąłem ją pod d7100 i nie chciała błyskać. W wizjerze pojawiła się ikonka lampy( czyli wykrył) ale nic nie świeci. Próbowałem na róźnych trybach i nic. Macie pomysły co zrobić? Chciałbym sobie ją zostawić jako drugą, ale najpierw musi działać...
pozdrawiam!
Wersja lampy do Canona nie będzie współpracowała z Nikonem na stopce aparatu w iTTL, bo obsługuje tylko system canonowski. W manualu będzie działać. Powinna też działać poza body przez fotocelę.
dj_tomek
11-07-2013, 16:05
To właśnie wiem, że w ttl nie. Nie działa też w manualu a na canonie działa więc jest sprawna...
To właśnie wiem, że w ttl nie. Nie działa też w manualu a na canonie działa więc jest sprawna...
Nie będzie w manualu działać na Nikonie. Di622 mk I potrzebuje pełnej komunikacji TTL, aby działać na stopce.
Możesz ją jedynie wyzwalać zdalnie błyskiem - ale musi być to TTL, bo lampa pomija pierwszy błysk.
Możesz ją odesłać do serwisu na aktualizację oprogramowania, co pozwoli na jej wykorzystanie w manualu. O ile coś takiego u nas robią.
W DE i UK robili i na gwarancji było to bezpłatne. Po gwarancji - płatne.
dj_tomek
11-07-2013, 16:33
Super, wielkie dzięki!
W Polsce faktycznie zrobią to bez problemu.
Super, wielkie dzięki!
W Polsce faktycznie zrobią to bez problemu.
Ja zrobiłem sam - dwa kabelki przylutowane pod stopkę i guzik pilota oraz wyprowadzone na zewnątrz aby móc je rozłączyć - w ten sposób można wyzwalać ją na wyzwalaczach radiowych.
Całość operacji - ok 10-15 minut, jeśli ma się lutownicę.
dj_tomek
12-07-2013, 12:38
Też tak zrobię.
Dzięki za pomoc!
Możesz też zakleić wszystkie styki oprócz centralnego. Wtedy lampa powinna działać normalnie w manualnym trybie.