Zobacz pełną wersję : pilot z pentaxa do nikona?
Jakub365
10-07-2013, 22:26
Witam posiadam jakiś pilocik po pentaxie KX, próbowałem wyzwalać nim migawkę, ale nie dało rady czy do nikona i pentaxa były inne piloty? Wydawało mi się, że to działa tylko na podczerwień, więc bez rożnicy:/
W treści aukcji zawarta jest informacja"Pilot do aparatów fotograficznych Pentax (wszystkich modeli wyposażonych w czujnik IR) umożliwiający zdalne wyzwolenie migawki."
Do Nikona będzie pasował tylko pilot do Nikona.
To jest identycznie jak z pilotami do telewizorów. Gdyby aparat był wyzwalany dowolnym impulsem podczerwieni, to nie miałbyś nad nim żadnej kontroli, wyzwalałby się nawet na przesłonięcie czujnika od słońca.
Jakub365
11-07-2013, 07:20
Tak sądziłem , ale chciałem mieć pewność ;-) A powiedz mi jeszcze czy pilotem mogę włączyć ponownie filmowanie kiedy pierwsze dobiegnie końca?
Pilot wyzwala migawkę. Nie kręcenie filmów. Poza tym nie widzę w tym żadnego sensu - pilot służy głównie jako wężyk spustowy, aby nie poruszyć aparatem podczas wyzwalania migawki. W filmach to jest nie potrzebne.
Nagrywanie filmów uruchomisz jedynie przez USB lub WiFi.
No cóż ... włączanie na odległość nagrywania video jest dokładnie tak samo przydatna jak przy robieniu zdjęć fotograficznych i byłby to wspaniały dodatek do pewnych realizacji video
No cóż ... włączanie na odległość nagrywania video jest dokładnie tak samo przydatna jak przy robieniu zdjęć fotograficznych i byłby to wspaniały dodatek do pewnych realizacji video
Dlatego Nikon zrobił możliwość sterowania lustrzankami przez WiFi.
Zasięg i możliwości znacznie większe niż pilota IR.
Jakub365
11-07-2013, 17:53
to w końcu mogę włączyć pilotem nagrywanie czy nie? w pentaxie wyzwalałem pilotem, skończył filmować 25min i znowu guzik w pilocie i szło dalsze filowanie.
to w końcu mogę włączyć pilotem nagrywanie czy nie? w pentaxie wyzwalałem pilotem, skończył filmować 25min i znowu guzik w pilocie i szło dalsze filowanie.
A umiesz czytać:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3172004&postcount=4
Jakub365
10-08-2013, 12:26
w pentaxie kx normalnie mogłem włączyć filmowanie za pomocą pilota:/