PDA

Zobacz pełną wersję : domowe studio na 12m2 ?

pjpj666
10-07-2013, 18:43
Witam,

wiem ze podobnych tematów jest pelno ale chcialbym zapytac sie o te nieszczesne 12m2(wysokosc 2.5m). Mam wolny/pusty pokój 4x3m i chcialbym urzadzic w nim hobbystycznie mini studio do focenia portretów itd. Pytanie brzmi czy warto? czy pokoj nie jest zbyt maly na takie rzeczy, niestety wydluzyc scian sie nie da, mam tylko te 12 metrów :) jesli tak czy moglby ktos z szacownych forumowiczów przedstawic zestaw lamp etc. na tak mala powierzchnie? cena nie gra specjalnie roli, puscie wodze fantazji :) pozdrawiam serdecznie

RobertMiernik
10-07-2013, 23:38
Jeśli chcesz robić max popiersia, to powinno się udać,
kup lampy z porządną regulacją mocy min 64 kroki
nieduże modyfikatory i do portretów jak znalazł...

Zwróć uwagę szczególnie na zastawki do separacji świateł inaczej tło zawsze będziesz miał takie same (szare) i będzie wypasik.

pjpj666
12-07-2013, 03:10
dzieki bardzo, obecnie jestem na etapie wybierania lamp, nie bede zanudzal, jak bede mial juz wsio skompletowane dam znac o efekcie koncowym

ThomasVoland
19-07-2013, 05:56
Na temat sprzętu rozpisywałem się http://tomaszpluszczyk.pl/category/sprzet/, ale to głównie do beauty, więc inna dziedzina niż portret. Ale potrzeba podobnej przestrzeni do robienia zdjęć. Ja większość kadrów portretowych robiłem w pomieszczeniach o nieco większych wymiarach od Twojego, ale wciąż małych. Jeśli nie będziesz używał kontr, tła nie będziesz chciał oświetlac jakoś wymyslnie, to będzie ok. Kontry potrzebują dodatkowego miejsca, ja bym polecał lampy YN560III do tego celu, pewnie będzie wygodniej niż ze studyjnymi bo będziesz mógł wziąć statywy z małym rozstawem nóg i nie obawiać się, że przy pierwszej okazji się przewrócą, a dzięki temu zaoszczędzisz minimalnie miejsca. W takich warunkach każde 5 cm jest istotne. Poza tym są bardzo uniwersalne. ew studyjne i jak najcieńsze stripy z kontrami. Tło kup sobie kartonowe, nie żadne ceraty. Na główną lampę raczej okrągłe modyfikatory, a nie prostokątne. Ne przesadzaj z ich rozmiarem, ok 60 - 90 cm bedzie idealne jak chcesz pracować nad klimatem.

sailor
19-07-2013, 15:22
Jeśli nie będziesz używał kontr, tła nie będziesz chciał oświetlac jakoś wymyslnie, to będzie ok.

to po co studio w ogole skoro nie uzywamy kontry?
lepiej kupic sb900 i jechac na ttl-bl

Rafał_Sz
19-07-2013, 22:50
Za jedną SB900 można kupić trzy lampy studyjne z modyfikatorami. Zawsze używasz kontry?

azaz44
23-07-2013, 00:31
Kolega sailor pewnie żartował.

Natomiast co do kontry, to garnek z plastrem miodu też jest świetny, nie trzeba zaraz rozkładać tych balonów. Co nie znaczy że 12 m2 to dużo, ale do portretów.. jeśli autorowi chodzi o portret w sensie od piersi w górę.. Zagraniczne fora roją się od podobnych pytań, tylko że 9 m2 ;) Pewnie Anglicy.

Pasus
23-07-2013, 10:45
sailor napewno żartował