PDA

Zobacz pełną wersję : Czy body może uszkodzić kartę pamięci?

jjjkkk
10-07-2013, 07:44
Witam wszystkich wakacyjnie.
Mam body D3 i używam kart SanDisk Ultra 16 GB 30 Mb/s. Pojawił się problem z widocznością kart oraz transferem danych w czytnikach. Karty nie są widoczne wcale lub transfer jest na dramatycznie niskim poziomie. W body wszystko jak najbardziej ok., zapis odczyt, formatowanie. Karty od nowości współpracowały jedynie z moim body, jeśli zaś chodzi o czytniki to w zasadzie też, ale nie wykluczam (nie pamiętam) współpracy z „obcym”. Zakup nowych kart nie stanowi jakiegoś większego problemu, tylko pytanie, czy sytuacja się nie powtórzy bo body je uszkadza. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo nie czuję się zbyt komfortowo z myślą, że całą robotę może nagle szlag trafić.

Jura10
10-07-2013, 10:06
Zakup nowych kart. Masz PRO body więc karty też powinny być z górnej półki. Dlaczego powinieneś wiedzieć. A karta wolna to transfer też.

irek6311
10-07-2013, 11:49
Jeśli karty pamięci są niewidoczne w PC a w aparacie działają ok to obstawiam uszkodzony czytnik < ten może z czasem uszkodzić ci wszystkie karty .

limal
10-07-2013, 11:55
Witam wszystkich wakacyjnie.
Mam body D3 i używam kart SanDisk Ultra 16 GB 30 Mb/s. Pojawił się problem z widocznością kart oraz transferem danych w czytnikach. Karty nie są widoczne wcale lub transfer jest na dramatycznie niskim poziomie. W body wszystko jak najbardziej ok., zapis odczyt, formatowanie. Karty od nowości współpracowały jedynie z moim body, jeśli zaś chodzi o czytniki to w zasadzie też, ale nie wykluczam (nie pamiętam) współpracy z „obcym”. Zakup nowych kart nie stanowi jakiegoś większego problemu, tylko pytanie, czy sytuacja się nie powtórzy bo body je uszkadza. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo nie czuję się zbyt komfortowo z myślą, że całą robotę może nagle szlag trafić.
Gdyby karta była uszkodzona, to na pewno nie działałaby w body. Po kablu body-pc też tak wolno?

jjjkkk
10-07-2013, 13:04
Też myślałem że czytnik, więc kupiłem nowy, z portem USB 3.0 i czipem Genesys Logic GL3220, ale to nic nie zmieniło.

Po kablu do PC transfer jest na poziomie 12 MB/s.

markB
10-07-2013, 15:39
30 MB/sec to jest maksymalna szybkość transferu dla tych kart.
Czytnik z USB 3.0 będzie działał (teoretycznie) szybciej jeśli w kompie masz też port 3.0. Więc tu się pojawia pytanie: czy coś zmieniałeś w komputerze?

Rafał_Sz
10-07-2013, 17:29
Problemem może być sam komputer, a dokładnie niewłaściwe napięcie na USB. Dlatego zmiana czytnika nie przyniosła żadnych zrezultatów. Proponuję podłączyć na próbę czytnik z kartą do innego komputera, jeśli efekt będzie podobny, będziemy myśleć dalej.

MYSZ
10-07-2013, 20:56
Proponuję zacząć diagnozowanie problemu od dysku w komputerze. Możliwe że kończy swój żywot stwarzając problemy z zapisem dając pozorny obraz "uszkadzania" kart pamięci bo pewnie psuje zdjęcia przy kopiowaniu. Może pomoże zwykłe polecenie DOS chkdsk z dodaniem parametru /F jeśli znajdzie na nim błędy? :)

jjjkkk
10-07-2013, 22:48
W lapku mam to samo. Wygląda to tak: podłączm czytnik, pojawiają się ikonki dysków wymiennych (adekwatnie do liczby portów w czytniku), wkładam kartę CF to czytnika (normalnie pojawia się okno z zapytaniem jaką akcję chcę wykonać) i jedyne co się dzieje to powolne "czytanie" karty, czyli na pasku adresu ładuje się na zielono zawartość karty. Po wykonaniu czytania w 100% (zielony pasek doszedł do końca) pojawia się informacja, że muszą sformatować kartę przed użyciem.

"

limal
10-07-2013, 23:40
Ja bym sprawdził dysk (kartę CF) poprzez :" Mój komputer, dysk (CF), właściwości, skanuj w poszukiwaniu błędów. Następnie format (pełny) i próba. Dla pewności sprawdzenie u kolegi. Jeśli bez zmian to wymieniałbym na nową.

Badyl81
11-07-2013, 13:04
Ale karty nie powinien formatować na kompie. Format karty powinno się robić w aparacie.

limal
12-07-2013, 15:27
Ale karty nie powinien formatować na kompie. Format karty powinno się robić w aparacie.
Rozwiń to co napisałeś. Czyli dlaczego w tym przypadku nie powinien tego robić.