PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z pomiarem światła.

grzes88itf
09-07-2013, 20:35
Witam, jestem świeżo upieczonym posiadaczem lustrzanki w tym wypadku d5100, nie znam się za bardzo więc mam takie pytanko, dlaczego gdy mam wybrany matrycowy pomiar światła i zmieniam tryb pola AF z automatycznego na jednopunktowy to zmienia mi się ekspozycja??( w moim przypadku pracując na priorytecie przesłony oczywiście zmienia się czas naświetlania) tak jak gdyby aparat przechodził także w punktowy pomiar światła, testy robiłem mając aparat na statywie z obiektywem wycelowanym w żarówkę dzięki czemu uzyskiwałem bardziej miarodajne wyniki.

puciek
09-07-2013, 21:07
Bo tryb matrycowy w tym body (i w innych także) za priorytet bierze obiekt w punkcie ostrzenia. Przy automacie wszystkie punkty ostrości, a przy AF-S ten, który jest wybrany i stara się tak naświetlić zdjęcie, aby punkt/punkty ostrości nie były prześwietlone.

grzes88itf
09-07-2013, 21:29
Bo tryb matrycowy w tym body (i w innych także) za priorytet bierze obiekt w punkcie ostrzenia. Przy automacie wszystkie punkty ostrości, a przy AF-S ten, który jest wybrany i stara się tak naświetlić zdjęcie, aby punkt/punkty ostrości nie były prześwietlone.

To wg mnie trochę nie tak, gdybym chciał mieć za priorytet pomiar w punkcie ostrzenia to bym wybrał pomiar punktowy a skoro wybieram matrycowy to chciał bym mieć pomiar dla całego obszaru kadru, czyż nie mam racji??? pewnie nie mam bo jestem nie doświadczony i się nie znam :)

Art Erie
09-07-2013, 21:37
To wg mnie trochę nie tak, gdybym chciał mieć za priorytet pomiar w punkcie ostrzenia to bym wybrał pomiar punktowy a skoro wybieram matrycowy to chciał bym mieć pomiar dla całego obszaru kadru, czyż nie mam racji??? pewnie nie mam bo jestem nie doświadczony i się nie znam :)

Tak jest skonstruowany algorytm pomiaru światła. Jest to pomiar dla całego kadru, ale uśredniony; w mniejszym stopniu, niż "centralnie ważony", ale uśredniony.
W Nikonie przy pomiarze matrycowym z korektą na -0,7 EV jest Pi razy drzwi, mniej / więcej OK.

*Edit

Wg. Twojej opcji, przy standardowym kadrze "turystycznym" 1/2 miałbyś przejarane niebo.

grzes88itf
09-07-2013, 22:18
Tak jest skonstruowany algorytm pomiaru światła. Jest to pomiar dla całego kadru, ale uśredniony; w mniejszym stopniu, niż "centralnie ważony", ale uśredniony.
W Nikonie przy pomiarze matrycowym z korektą na -0,7 EV jest Pi razy drzwi, mniej / więcej OK.

*Edit

Wg. Twojej opcji, przy standardowym kadrze "turystycznym" 1/2 miałbyś przejarane niebo.

Przed chwilą zrobiłem test z żarówką opisany na początku w trybie A i przy jednopolowym AF w ekspozycji proponowanej przez aparat nie ma różnicy między trybem matrycowym a pomiarem centralnym a wydaje mi się że tryb matrycowy mimo wszystko biorąc za najważniejszy punkt ostrości powinien dać trochę bardziej uśrednione wyniki.

puciek
09-07-2013, 22:34
Nie w tym body. W D70 daje.

GonzoG
09-07-2013, 22:45

Punktowy to pomiar tylko w punkcje, bez uwzględniania pozostałej części kadru.

Matrycowy, to pomiar dla całego kadru, ze szczególnym uwzględnieniem wybranego punktu, jeśli ten punkt nie mieści się w granicach
poprawnego naświetlenia.

Lustrzanka, to aparat dla osób, które wiedzą czego chcą na zdjęciu - skoro wybrałeś taki punkt ostrości, to ten punkt jest ważny na zdjęciu.

Tak jest, było i będzie. Poza tym szczegółowe działanie trybów pomiaru jest opisane w instrukcji.

zgera
10-07-2013, 12:20

Podepnę się do tematu, używam trybu matrycowego i trybu AF-S z pojedynczym polem, najczęściej środkowym.
Fotografuje osobę na tle krajobrazu, korzystam ze środkowego pola AF, ustawiam ostrość na osobie, blokuję ostrość a następnie przekadrowuję, czy nie powinienem również zablokować ekspozycji?.
Skoro pomiar matrycowy za priorytet bierze punkt ostrzenia to po przekadrowaniu zmieni się ekspozycja, czy dobrze myślę?

moshica
10-07-2013, 13:49
Nie powinna się zmienić ekspozycja, bo to nadal uśredniony matrycowy. Natomiast dla centralnie ważonego albo spota, zmieni się bo wielkość pola (ustawiona w menu w mm) dla centralnego lub spota jak nazwa wskazuje nakieruje pomiar gdzie celowałeś... trochę zagmatwałem ale chyba wiadomo o co chodzi ;-)

puciek
10-07-2013, 14:14
Ekspozycja może się zmienić. Przy matrycowym w nowszych puszkach brany jest pod uwagę punkt ostrzenia. Nie będzie to jednak tak duża zmiana, jak przy centralnym czy punktowym.

Dho'ine
10-07-2013, 14:16
A może ustawić pod przyciskiem blokade af i ekspozycji? ja tak mam. wtedy na pewno nic się nie zmieni.

żółto-czarny
10-07-2013, 15:45
Można, ale np. ja osobiście z tego zrezygnowałem. Niestety związanie na sztywno ostrości w konkretnym punkcie z pomiarem światła, nie zagwarantuje dobrych wyników. Każdy kadr jest inny...

puciek
10-07-2013, 20:09
Ja w takich przypadkach po prostu robiłem zdjęcia w trybie M. Nie zwracałem uwagi na wskazania światłomierza, bo przekadrowaniu zawsze uzyskiwałem takie samo naświetlenie.