Zobacz pełną wersję : Problem z pomiarem światła.
grzes88itf
09-07-2013, 20:35
Witam, jestem świeżo upieczonym posiadaczem lustrzanki w tym wypadku d5100, nie znam się za bardzo więc mam takie pytanko, dlaczego gdy mam wybrany matrycowy pomiar światła i zmieniam tryb pola AF z automatycznego na jednopunktowy to zmienia mi się ekspozycja??( w moim przypadku pracując na priorytecie przesłony oczywiście zmienia się czas naświetlania) tak jak gdyby aparat przechodził także w punktowy pomiar światła, testy robiłem mając aparat na statywie z obiektywem wycelowanym w żarówkę dzięki czemu uzyskiwałem bardziej miarodajne wyniki.
Bo tryb matrycowy w tym body (i w innych także) za priorytet bierze obiekt w punkcie ostrzenia. Przy automacie wszystkie punkty ostrości, a przy AF-S ten, który jest wybrany i stara się tak naświetlić zdjęcie, aby punkt/punkty ostrości nie były prześwietlone.
grzes88itf
09-07-2013, 21:29
Bo tryb matrycowy w tym body (i w innych także) za priorytet bierze obiekt w punkcie ostrzenia. Przy automacie wszystkie punkty ostrości, a przy AF-S ten, który jest wybrany i stara się tak naświetlić zdjęcie, aby punkt/punkty ostrości nie były prześwietlone.
To wg mnie trochę nie tak, gdybym chciał mieć za priorytet pomiar w punkcie ostrzenia to bym wybrał pomiar punktowy a skoro wybieram matrycowy to chciał bym mieć pomiar dla całego obszaru kadru, czyż nie mam racji??? pewnie nie mam bo jestem nie doświadczony i się nie znam :)
Art Erie
09-07-2013, 21:37
To wg mnie trochę nie tak, gdybym chciał mieć za priorytet pomiar w punkcie ostrzenia to bym wybrał pomiar punktowy a skoro wybieram matrycowy to chciał bym mieć pomiar dla całego obszaru kadru, czyż nie mam racji??? pewnie nie mam bo jestem nie doświadczony i się nie znam :)
Tak jest skonstruowany algorytm pomiaru światła. Jest to pomiar dla całego kadru, ale uśredniony; w mniejszym stopniu, niż "centralnie ważony", ale uśredniony.
W Nikonie przy pomiarze matrycowym z korektą na -0,7 EV jest Pi razy drzwi, mniej / więcej OK.
*Edit
Wg. Twojej opcji, przy standardowym kadrze "turystycznym" 1/2 miałbyś przejarane niebo.
grzes88itf
09-07-2013, 22:18
Tak jest skonstruowany algorytm pomiaru światła. Jest to pomiar dla całego kadru, ale uśredniony; w mniejszym stopniu, niż "centralnie ważony", ale uśredniony.
W Nikonie przy pomiarze matrycowym z korektą na -0,7 EV jest Pi razy drzwi, mniej / więcej OK.
*Edit
Wg. Twojej opcji, przy standardowym kadrze "turystycznym" 1/2 miałbyś przejarane niebo.
Przed chwilą zrobiłem test z żarówką opisany na początku w trybie A i przy jednopolowym AF w ekspozycji proponowanej przez aparat nie ma różnicy między trybem matrycowym a pomiarem centralnym a wydaje mi się że tryb matrycowy mimo wszystko biorąc za najważniejszy punkt ostrości powinien dać trochę bardziej uśrednione wyniki.
Nie w tym body. W D70 daje.
Punktowy to pomiar tylko w punkcje, bez uwzględniania pozostałej części kadru.
Matrycowy, to pomiar dla całego kadru, ze szczególnym uwzględnieniem wybranego punktu, jeśli ten punkt nie mieści się w granicach
poprawnego naświetlenia.
Lustrzanka, to aparat dla osób, które wiedzą czego chcą na zdjęciu - skoro wybrałeś taki punkt ostrości, to ten punkt jest ważny na zdjęciu.
Tak jest, było i będzie. Poza tym szczegółowe działanie trybów pomiaru jest opisane w instrukcji.
Podepnę się do tematu, używam trybu matrycowego i trybu AF-S z pojedynczym polem, najczęściej środkowym.
Fotografuje osobę na tle krajobrazu, korzystam ze środkowego pola AF, ustawiam ostrość na osobie, blokuję ostrość a następnie przekadrowuję, czy nie powinienem również zablokować ekspozycji?.
Skoro pomiar matrycowy za priorytet bierze punkt ostrzenia to po przekadrowaniu zmieni się ekspozycja, czy dobrze myślę?
Nie powinna się zmienić ekspozycja, bo to nadal uśredniony matrycowy. Natomiast dla centralnie ważonego albo spota, zmieni się bo wielkość pola (ustawiona w menu w mm) dla centralnego lub spota jak nazwa wskazuje nakieruje pomiar gdzie celowałeś... trochę zagmatwałem ale chyba wiadomo o co chodzi ;-)
Ekspozycja może się zmienić. Przy matrycowym w nowszych puszkach brany jest pod uwagę punkt ostrzenia. Nie będzie to jednak tak duża zmiana, jak przy centralnym czy punktowym.
A może ustawić pod przyciskiem blokade af i ekspozycji? ja tak mam. wtedy na pewno nic się nie zmieni.
żółto-czarny
10-07-2013, 15:45
Można, ale np. ja osobiście z tego zrezygnowałem. Niestety związanie na sztywno ostrości w konkretnym punkcie z pomiarem światła, nie zagwarantuje dobrych wyników. Każdy kadr jest inny...
Ja w takich przypadkach po prostu robiłem zdjęcia w trybie M. Nie zwracałem uwagi na wskazania światłomierza, bo przekadrowaniu zawsze uzyskiwałem takie samo naświetlenie.