Zobacz pełną wersję : Czy jest na sali lotnik?
Pytanie techniczne: czy jest jakaś centralna baza stref ATZ dla terenu Polski? Chciałbym trochę polatać modelarsko (wysokość 0-150 m), ale przy okazji nie wpakować się tam gdzie nie powinienem (tak więc inne strefy "zakazane" również mnie interesują). Przeglądałem stronę niektórych lotnisk i czasem można znaleźć współrzędne w WGS-84, ale niestety nie jest to powszechne, a dzwonienie/pisanie do każdego lotniska jest nieco żmudne.
Gadaj z Psychotropem, on siedzi w modelarstwie latajacym, do tego ma Thalie i jest brzydki ;)
Amadeusz
08-07-2013, 14:00
A komu przeszkadzasz na wysokości 150 metrów?
Gadaj z Psychotropem, on siedzi w modelarstwie latajacym, do tego ma Thalie i jest brzydki ;)
Mam Astrę I i też jestem brzydki, dogadamy się :D
A komu przeszkadzasz na wysokości 150 metrów?
Jak się wbiję zaraz obok Balic, Pobiednika, albo na Błonia, gdzie jest lotnisko LPRu, to śmiem twierdzić, że jednak mogę komuś przeszkadzać.
Amadeusz
08-07-2013, 16:08
Jak się wbiję zaraz obok Balic, Pobiednika, albo na Błonia, gdzie jest lotnisko LPRu, to śmiem twierdzić, że jednak mogę komuś przeszkadzać.
Nie sądzę. Obok Balic nie ma wolnej przestrzeni na cokolwiek, wszędzie są ulice i drzewa - nie ma gdzie latać. Wszędzie dalej już nie zagrażasz bo samoloty latają wyżej.
Zadzwoń na Pobiednik albo zorientuj się jak jest na Czyżynach. Dla przykładu podam Ci jak jest w EPNT. Lotnisko trawiaste (Cessny, AN, szybowce, spadochrony). Podczas manewrów wymienionych, tuż obok latają sobie modele. Nikt nikomu nie przeszkadza.
Nie sądzę. Obok Balic nie ma wolnej przestrzeni na cokolwiek, wszędzie są ulice i drzewa - nie ma gdzie latać. Wszędzie dalej już nie zagrażasz bo samoloty latają wyżej.
Właśnie w tym myk, że mi wystarczy parę metrów^2 żeby się wznieść/wylądować.
Zadzwoń na Pobiednik albo zorientuj się jak jest na Czyżynach. Dla przykładu podam Ci jak jest w EPNT. Lotnisko trawiaste (Cessny, AN, szybowce, spadochrony). Podczas manewrów wymienionych, tuż obok latają sobie modele. Nikt nikomu nie przeszkadza.
Właśnie tego chciałbym uniknąć, tzn. dzwonienia. a jak będę chciał obdzwonić południową Polskę to mi ucho odpadnie. EDIT: dobra, chyba udało mi się do tego dotrzeć. W kiepskiej wersji, ale jednak.
Na Nowej Hucie masz lotnisko wojskowe którego Psychol intensywnie używa. Z tym że teraz ma młodą żonę, więc z czasem może mieć problem..
;D
fotograf58
08-07-2013, 22:27
http://www.fotolatanie.pl/
charlie_kr
09-07-2013, 15:26
jakim modelem latasz?
velaskez
14-07-2013, 13:15
Ja mam licencje szybowcową. Generalnie aktualne strefy znajdziesz na http://www.amc.pata.pl/?lang=_pl&top_menu=top_amc&left_menu=menu_amc&
opis=amc_procedury
Wchodzisz po lewej stronie w Elementy przestrzeni/AUP.
Albo wybierasz AUP bieżący i masz podane co gdzie i na ile jest zarezerwowane.
I to nie jest tak, że jest się anonimowym, nawet latając modelem. W ostatnim tygodniu kolega z Aeroklubu spotkał się na wysokości 1300m z wojskowym Herkulesem mimo że latał w przestrzeni niekontrolowanej. Gdyby zgłosił się na FIS Warszawa to by wiedział, że będzie taki przelot w tej okolicy w takim czasie :) A tak...klops.
Przestrzeń lotnicza to zawiły temat.
Najlepiej zrobisz jak pójdziesz na lotnisko aeroklubowe. Tam zazwyczaj są wydzielone miejsca/pasy dla modeli latających. Tylko musisz podejść na start i zapytać, czy nie będziesz nikomu przeszkadzać latając swoim modelem w czasie wykonywania przez innych operacji lotniczych.
Psychotrop
16-07-2013, 11:50
ku6i
wbijaj na PW
latamy na czyżynach, rybitwach, "śmietniku" i takie tam.
problem jest z lataniem w CTR, czyli w kontrolowanej strefie podejścia danego lotniska.
na zachętę:
im22CpdHRxw
p.s.
tak, mam thalię i jestem brzydki ;)
Witaj Psycho :D
Jak tam sprzęt latający? Jeszcze cały? :D
Psychotrop
16-07-2013, 11:56
jeszcze cały :D
ale piperek ostatnio prawie nie wietrzony :/
czasu nie ma.
teraz to ja latam ... za mieszkaniem, kredytami, po architektach, bla bla bla bla ...
No to masz latania..
Zaczęło się.. :D :D