PDA

Zobacz pełną wersję : PS - własne akcje - tworzenie

Mich77
07-07-2013, 23:28
Witam,

nigdy nie używałem akcji w PS i chciałbym zrobić kilka swoich, żeby ułatwić sobie pracę.
Chodzi mi o zrobienie akcji tj. np. poziomy, krzywe, kolor selektywny - wszystko z maskami wypełnionymi kolorem czarny, żeby tylko móc malować białym pędzlem obszary które chcemy poprawić.

Czy jest to możliwe?

Z góry dziękuję,

Radek

RobertMiernik
07-07-2013, 23:33
Oczywiście, właśnie po to są..

Mich77
07-07-2013, 23:50
Oczywiście, właśnie po to są..

Będę wdzięczny za opis:)
W necie niby są opisy, ale wszystkie, które widziałem są od razu gotowym efektem, bez modyfikacji.

GonzoG
08-07-2013, 00:03
Akcja, to nie coś co możesz modyfikować.
Jest to nic innego, jak makro - czyli zapisany zestaw instrukcji, które są wykonane. Dopiero po wykonaniu akcji możesz zmienić, to co zostało zrobione przez daną akcję.

Tomasz Dudrak
08-07-2013, 10:11
Akcja, to nie coś co możesz modyfikować.
Jest to nic innego, jak makro - czyli zapisany zestaw instrukcji, które są wykonane. Dopiero po wykonaniu akcji możesz zmienić, to co zostało zrobione przez daną akcję.

A dlaczego nie można modyfikować?

Przecież każdy krok akcji możesz np. poprawić, usunąć albo nawet dograć nowe kroki do akcji.

ThomasVoland
08-07-2013, 10:14
wszystko z maskami wypełnionymi kolorem czarny, żeby tylko móc malować białym pędzlem obszary które chcemy poprawić.

Czy jest to możliwe?

Wystarczy nanieść maskę z altem. Nie bardzo rozumiem w czym problem, jak dasz zwykłą maskę i odwrócisz kolory, to też będzie OK.

Vifoto
08-07-2013, 10:32
Modyfikacja akcji to fajna właściwość. Moje ulubione akcje to wyostrzanie w trybie lab. Tryb normalny gdzie mam ustalony stopień wyostrzenia co nie do każdej sytuacji jest właściwe. Tryb lab na dodatkowej warstwie gdzie przez stopień krycia łatwo dopasować wyostrzenie.

Mich77
08-07-2013, 17:14
Wystarczy nanieść maskę z altem. Nie bardzo rozumiem w czym problem, jak dasz zwykłą maskę i odwrócisz kolory, to też będzie OK.

Nie chodzi mi o to.
Chodzi mi o powtarzalność tych samych czynności ale na innych obszarach zdjęcia.
Otwieram zdjęcie i zawsze korzystam z tych samych funkcji - poziomy, krzywe, kolor selektywny, barwa nasycenie, filtr górnoprzepustowy. Dziennie obrabiam powiedzmy 30 zdjęć.
Otwierając każde zdjęcie muszę wchodzić w "utwórz nową warstwę korekcyjną" następnie wybrać np. poziomy, wypełnić czarnym kolorem i zacząć malować białym pędzlem obszary, które chce skorygować. To zajmuje czas.
Chodzi mi o to, żeby po otworzeniu każdej foty móc załadować wszystkie warstwy korekcyjne z których zawsze korzystam - zrobić taką akcję.

GonzoG
08-07-2013, 17:28
Nie chodzi mi o to.
Chodzi mi o powtarzalność tych samych czynności ale na innych obszarach zdjęcia.
Otwieram zdjęcie i zawsze korzystam z tych samych funkcji - poziomy, krzywe, kolor selektywny, barwa nasycenie, filtr górnoprzepustowy. Dziennie obrabiam powiedzmy 30 zdjęć.
Otwierając każde zdjęcie muszę wchodzić w "utwórz nową warstwę korekcyjną" następnie wybrać np. poziomy, wypełnić czarnym kolorem i zacząć malować białym pędzlem obszary, które chce skorygować. To zajmuje czas.
Chodzi mi o to, żeby po otworzeniu każdej foty móc załadować wszystkie warstwy korekcyjne z których zawsze korzystam - zrobić taką akcję.

Nic prostszego zrobić coś takiego:
1. Włączasz rejestrowanie akcji
2. tworzysz wszystkie warstwy jakie potrzebujesz
3. kończysz rejestrowanie akcji.

Każde wykonanie akcji da zawsze identyczny efekt - utworzenie wszystkich warstw, które zostały zapisane.

A dlaczego nie można modyfikować?

Przecież każdy krok akcji możesz np. poprawić, usunąć albo nawet dograć nowe kroki do akcji.
To jest edycja.
Modyfikacja, to raczej możliwość wpływania przez np. parametry czy zmienne na efekt akcji. A na to PS niestety nie pozwala... a wielka szkoda.

TOP67
08-07-2013, 17:35
W pewnym stopniu pozwala. Można przecież wprowadzać własne parametry (ruszać suwaczkami) w akcji.

Natomiast problem kolegi bardzo łatwo można rozwiązać otwierając paletę Dopasowania. Wystarczy kliknąć w ikonkę i robi się nowa warstwa z maską.