Zobacz pełną wersję : No to jak to jest..? Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX a Nikkor AF 35mm f/2D
pytajaca
05-07-2013, 05:17
Witam,
Mam D60 i przymierzam sie do D90 (trzeba bylo od razu go kupic dawno temu, no ale trudno).
Mam obiektyw N50 f1.8, oraz kitowy.
Zastanawiam sie nad kupieniem Nikkora 35mm. Znalazlam m.in. dwa takie w zakresie mojego budzetu:
-Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX (JAA132DA)
Pisza o nim ze 'Obiektyw 35 mm w formacie DX o dużym otworze przysłony (odpowiednik w formacie 35 mm: 52,5 mm). Kąt widzenia to 44 stopnie.
Wypada gorzej od drugiego w tescie na optyczne.pl
-Nikkor AF 35mm f/2D (JAA129DA) Pole widzenia to 62 stopnie.
I tu moje pytania:
1. Jezeli jest Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX jest odpowiednikiem 52.5mm czy to oznacza, ze bede miala cos zblizonego do mojego N50mm ? Prawde mowiac pogubilam sie w tym. Nie chce dublowac obiektywow.
2. Jesli zechce kupic D90, ktory ma silnik, i zechce dokupic obiektyw rowniez ze silnikiem, czy one beda sie 'zarly'?
3. To moze lepiej wybrac ten z polem widzenia 62 stopnie?
Potrzebuje obiektywu do fotografowania pejzazy i architektury.
Art Erie
05-07-2013, 07:29
[...]I tu moje pytania:
1. Jezeli jest Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX jest odpowiednikiem 52.5mm czy to oznacza, ze bede miala cos zblizonego do mojego N50mm ? Prawde mowiac pogubilam sie w tym. Nie chce dublowac obiektywow.
2. Jesli zechce kupic D90, ktory ma silnik, i zechce dokupic obiektyw rowniez ze silnikiem, czy one beda sie 'zarly'?
3. To moze lepiej wybrac ten z polem widzenia 62 stopnie?
Potrzebuje obiektywu do fotografowania pejzazy i architektury.
Ad1 Oznaczenie ogniskowej na obiektywach zawsze odnosi się do pełnej klatki, nie ma znaczenia czy jest to obiektyw do DX, czy do średniego formatu, oznaczenie na obiektywie odnosi się do FF.
W przypadku matrycy DX należy ją pomnożyć x1,5 co da nam ekwiwalent ogniskowej (sama ogniskowa jest właściwością fizyczną i ona się nie zmienia) lub posługiwać się kątem widzenia obiektywu dla DX lub FX.
Czyli nie ma takiej opcji by dwa obiektywy 35mm miały inny kat widzenia. Wartość podanej ogniskowej jest podana w przybliżeniu, ale to są ułamki. Nie ma więc możliwości by jeden obiektyw 35mm miał kąt widzenia 44, a drugi 62 stopnie; oba mają kąt widzenia około 44 stopnie dla matrycy DX i jest to podobny kąt widzenia do tego jaki daje 50mm na FX.
Ad2 Nie, oba silniki nie przeszkadzją sobie w pracy, zawsze działa tylko jeden.
Ad3 35mm z kątem widzenia 44 stopnie jest obiektywem standardowym dla matrycy DX.
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX to bardzo dobry obiektyw, jednak z postów na Forum wynika, że z D90 ma często problem z AF.
puszosław
05-07-2013, 07:51
Do pejzażu i architektury chyba lepiej coś szerszego ( ale co kto lubi) moim zdaniem nie ma sensu kupować 35 1.8 do tych właśnie zastosowań. Powód? Będzie itak przymykany do f5,6 -8 może nawet 11 - tak się zwykle robi przy krajobrazach, więc nie sądzę, by dało się otrzymać lepszą jakość na takiej przysłonie niż kitem. Oczywiście pewnie będzie nieco mniejsza dystorsja ale... od czego mamy programy graficzne. Co do architektury - to nie moja bajka ale wydaje mi się też przyciasno... radzę przemyśleć zakup tak zdroworozsądkowo. pytanie pomocnicze: jakiego masz kita?
Pytajaca
Idź do jessops-a. Kup aparat. Naladuj baterie. Wróć do sklepu i przymierz oba szkła.
Będziesz sama widziała co i jak.
( z tych dwóch, ja bym brał zdecydowanie wersje G )
Proponuję poczytać takie wątki
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167152
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=137637
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=34393
Pytajaca
Idź do jessops-a. Kup aparat. Naladuj baterie. Wróć do sklepu i przymierz oba szkła.
Będziesz sama widziała co i jak.
( z tych dwóch, ja bym brał zdecydowanie wersje G )
Obawiam się, że w Edynburgu Jessopsa już nie znajdzie. Zresztą w wielu innych miastach też nie. Powód? Jessops padł pod koniec zeszłego roku i niedawno został wskrzeszony przez Petera Jones'a - znanego z Dragon's Den. Powoli sklepy ponownie się otwierają, ale docelowo nie będzie to już taka duża sieć, jak była jeszcze rok temu. Najbliższy dla pytającej jest w Glasgow.
Co do wyboru - popieram: wersja G, ale wybierz z kilku jeśli kupisz D90. Ja z D300s problemu nie miałem - pierwsza sztuka trafiała w punkt.
EDIT: Sprawdź w Argosie - mają je tam za bodaj 149 funciaków - ostatnio znajomy kupował.
@ Art Erie, piszesz, cyt:"Oznaczenie ogniskowej na obiektywach zawsze odnosi się do pełnej klatki, nie ma znaczenia czy jest to obiektyw do DX, czy do średniego formatu, oznaczenie na obiektywie odnosi się do FF. "
Przepraszam, ale piszesz nieprawde!
Oznaczenie na obiektywach odnosi sie zawsze do faktycznej ogniskowej, "klatka" nie ma z tym nic wspolnego. Dopiero zastosowanie obiektywu np. 35 mm na DX stwarza z niego tam "standardowy" czyli odpowiednik 52.5 mm na FF, a zastosowanie go na pelnej klatce (FF) "stwarza" z niego lekki szerokokatny. Obiektyw 50 mm bedzie dla FF standardowym, natomiast dla DX bedzie krotkim dlugoogniskowym, odpowiednikiem 75 mm dla FF.
Lena&TheShadow
06-07-2013, 09:05
Jeśli chodzi o porównanie 35AF-G i 35AF-D to oczywiście AF-G ma mniejszy kąt widzenia pomimo odzwierciedlania na formacie DX tej samej ogniskowej. Na FX 35f1.8G daje czarną dziurę tam gdzie kończy się jego kąt widzenia.
I dlatego na formacie FX stosujemy 35f2D. Mały tani, aberrujący ale cudnie praktyczny i niezawodny. Skalibrowany ostry po przymknięciu o jedną działkę.
35mm na DX do architektury i krajobrazu ? Jak o tym pomyślę to aż mi duszno jak w za ciasnym gorsecie.
Jeśli chcesz kupić D90 a interesuje Cię pejzaż i architektura to może nabądź sobie Sigma AF 17-35f2.8-4. Obiektyw tani jak barszcz, jasny i bardzo dobrze pracujący na szerokim kącie. Na klatce DX będziesz miała equiv 24mm. Ma bardzo niską dystorsję co jeśli chcesz fotografować architekturę ma raczej jakieś podstawowe znaczenie.
Używam starszej wersji na śrubokręt gdyż AF czy z D3s czy z innymi korpusami działa zawsze i wszędzie, poza tym po co przepłacać :D.
17x1.5=25.5
Jak już kupować zooma, to Sigmę 17-50/2.8 OS HSM. Stabilizacja przy takich zastosowaniach bardzo się przydaje.
militarius
06-07-2013, 10:46
Jeśli chcesz kupić D90 a interesuje Cię pejzaż i architektura to może nabądź sobie Sigma AF 17-35f2.8-4
tylko, że takie szkło na DX mija się z celem ;) bierz coś typu 17-50 2.8.
Lena&TheShadow
06-07-2013, 11:25
Przeczytajcie pierwszy post . Na 17-50f2.8 OS potrzeba kasy a tej nie ma.
Jeśli "pytająca" sprzeda obiektyw "kit" i dołoży kasę to może kupić jakiś obiektyw standardowy ze światłem 2.8 na śrubokręcie.
Należę do grona osób omijających z daleka 35mm na DX także jakbym mieszkała poza PL szukałabym na ebay obiektywu jakiejś stałki 20mm lub 24mm.
pytajaca
07-07-2013, 17:28
Dzieki Chlopaki za rady.Przejasnia mi sie moj ciasny swiat gorsetu.Wiem ze Jesspos jest w Glasgow.Ich szczescie bo dostalam
karte upominkowa a oni zwineli inters nim przemyslalam jak wydac te pieniadze.
A nowy Jessops nie honoruje "starych" kart upominkowych?