Zobacz pełną wersję : 18-55 VR problem przy zmianie ogniskowych
Od jakiegoś czasu mam problem z przybliżaniem. Otóż przy zmianie ogniskowych przy wartości ok. 50mm tak jakby stała jakaś przeszkoda i zatrzymuje się na niej, muszę użyć trochę siły aby przejść na wyższą ogniskową. Poza tym miejscem wszystko płynnie chodzi.
Może ktoś spotkał się już z taką sytuacją i może mi powiedzieć co mogło się stać, i doradzić co zrobić, aby to zlikwidować.
A czy cały przód się nie kiwa? To by świadczyło o pęknięciu jednego ze ślizgów.
Ja miałem taki z pękniętymi dwoma ślizgami i się nie blokował. Ale wiem jedno, bez rozebrania na czynniki proste tego nie zdiagnozujesz w 100%.
przód obiektywu tak ? no tak kiwa się. w sumie od samego początku jak go mam, dlatego wydawało mi się to normalne. jeśli to ten ślizg to ile około będzie kosztować naprawa?
Oczywiście nie mam na myśli drobnych luzów, tylko wyraźne kiwanie w jednej płaszczyźnie. Tak jakby tubus był zamocowany na osi.
Naprawa nie powinna kosztować więcej niż 50 zł, o ile ktoś ma dostęp do części.
Każdy ma inną miarkę ;P wydaje mi się ze nie powinno tak bardzo latać, tak do okola mogę nim ruszać. 50 to w sumie nie dużo (dobrze ze nie więcej) dla pewności oddam do serwisu oni będą wiedzieć co tam się dzieje ;) a póki co mogę używać dalej obiektywu czy raczej zostawić co by bardziej się nie uszkodziło ??
Używaj. A do serwisu podejdź na miejscu. Wysyłanie do Warszawy nie ma sensu.
Dzięki wielkie za odpowiedź ;) jak już będę wiedzieć o co chodzi z nim to dam znać ;)