Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw wybrać? Pomocy!
Pieciak32
04-07-2013, 19:24
Witajcie!
Nazywam się Piotrek i mam 16 lat. Dostałem się do liceum do klasy o profilu fotograficzno-filmowym. Mam na razie jedną lustrzankę i jest to Nikon D5100. Mam do niego 3 obiektywy: Nikkor 18-55 standardowy do tego modelu w zestawie oraz Nikkor 24-120 i Nikkor 85 bodajże gdyż na czas wakacji pożyczyłem ten obiektyw przyjacielowi i oddałem mu z pudełkiem więc nie jestem pewien w każdym bądź razie jest to obiektyw stało ogniskowy portretowy. Moje pytanie rodzi się tutaj takie jak myślicie jaki obiektyw uniwersalny może być dobry do cykania fotek np.: portretowych, krajobrazów i nagrywania filmów gdyż kamery do filmów na razie nie zamierzam kupować. Nie chcę się targać z różnymi obiektywami do szkoły na różne sytuacje chcę jeden dobry do powyższych czynności. Chciałbym również aby jego koszt nie przekraczał 1300zł gdyż na razie tyle posiadam a obiektyw chciałbym mieć jeszcze na wakacjach aby trochę poćwiczyć.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam.
Nie ma obiektywów uniwersalnych. Polecałbym Sigmę 17-50 OS HSM ale nowa kosztuje ponad 1600zł lecz za 1300 lepszego nie dostaniesz.
Patrząc się na obiektywy jakie masz nie widze najmniejszego sensu dokupowania jeszcze jednego do celów o jakich piszesz. Jak koniecznie chcesz wydać kasę, to Sigma 17-70 2.8-4.0 macro jest ciekawym obiektywem - używaną kupisz w budżecie.
PS. w czym problem nosić te 3 obiektywy? Mi do torby Canon 300 EG bez kłopotu wchodzi D90 + 18-105 + 60 + 70-300. Do normalnego plecaka bez kłopotu zmieścisz jeszcze książki ;)
Ja bym się pozbył 18-55, kupił 18-105VR i będziesz miał fajne uniwersalne szkło o dużym zakresie.
no ale masz n24-120 przecież tym da się wszystko, no prawie wszystko zrobić...nic nie kupować, uczyć się fotografii i potem świadomie kupować szkła...
Pieciak32
04-07-2013, 20:48
Dziękuje wszystkim za porady. Nad wymienionymi Sigmami się zastanowie. Jeszcze raz wszystkim dziękuje. Mam jeszcze bardzo drobną sprawę czy według was sama lustrzanka jest dobra do tego typu fotografii i filmu bo przez zakupem D5100 myślałem o D3100 jak według was spisuje się 3100. Z góry dziękuje.
D3100? Gorzej od D5100, zresztą D5100 fajny film nakręcisz, masz odchylany wyświetlacz i to pomaga, ale i tak te dwa modele nie posiadają możliwości manualnych dostosowywań parametrów (czas, iso itp.) podczas kręcenia.
Myślę, że kolega za bardzo przejmuje się sprzętem. Nikon D5100 + obiektywy które masz wystarczą ci na długo :)
Pieciak32
04-07-2013, 21:18
Jeśli chce mi ktoś coś jeszcze polecić to proszę bardzo ale wszystkie najważniejsze informacje otrzymałem dziękuje. Zamykam.
Ewentualnie, dużo za 18-55 nie dostaniesz ale zawsze można opylić, albo zostawić jako backup. Wątpie żebyś go raz na mieśiąc zakładał, przy tym co masz, czyli: 85 do portretu, 24-120 na spacerek. Krajobrazy? to tutaj większe zoomy wchodzą w grę, zobacz exify, często używane są obiektywy typu 70-300 na wąsko. Nie wiem czy jakiegoś UWA dostaniesz za ta kasę jaką posiadasz. Ale nikt nie wspomniał jeszcze o Nikkorze 35 1.8G.
Archibald6803
04-07-2013, 21:43
............................. Ale nikt nie wspomniał jeszcze o Nikkorze 35 1.8G.
No bo tak prawdę powiedziawszy ten tak bardzo wszędzie na forum wychwalany Nikor 35/1.8 to "ni pies , ni wydra" pod APS-C. MZ ogniskowa do d....y.
Piotrek , jak już koniecznie chciałbyś sobie poszerzyć możliwości sprzętowe to pomyśl nad szerokim zoomem UWA.
Za 1100 zł kupisz fajną używkę np. Sigma 10-20/4-5,6 ; takie szkło przyda Ci się na ten moment NAJBARDZIEJ.
Ewentualnie , jeżeli wolisz wąsko i daleko to możesz myśleć, w tym budżecie który posiadasz, nad zakupem jakiegoś długiego zooma ( najlepiej używanego N 70-300VR).
Ja bym jednak szedł na razie w UWA ; to szkło zawsze się przyda .....
"No bo tak prawdę powiedziawszy ten tak bardzo wszędzie na forum wychwalany Nikor 35/1.8 to "ni pies , ni wydra" pod APS-C. MZ ogniskowa do d....y."
większej bzdury to dawno na forum nikt nie napisał...ten watek to trochę jak w tym przysłowiu: "wiódł ślepy kulawego..."
No bo tak prawdę powiedziawszy ten tak bardzo wszędzie na forum wychwalany Nikor 35/1.8 to "ni pies , ni wydra" pod APS-C. MZ ogniskowa do d....y.
ktoś tu chyba nie miał 35 na aps-c. To szkło jest rewelacyjne i nie ma lepszego na rynku biorąc pod uwagę cenę/jakość. To trochę taki odpowiednik 50mm na pełnej klatce. Generuje świetny obrazek, ma bardzo dobrą światłosiłę jest TANI!
Używałem z d90 i byłem bardzo zadowolony, teraz używam z d700 i jestem jeszcze bardziej zadowolony!
Może 50mm gdybyś wrzucił na aps-c to bym się zgodził bardziej z powyższym stwierdzeniem, ale nazywać standard "ni psem, ni wydrą"?
darkmajin
05-07-2013, 22:24
Ja pod dx prawie 35 nie podpinałem bo była ogniskowa do niczego, z 50 łaziłem chociaż dłuższa... Teraz na fx 35 moje ulubione szkło, a 50 nie zapinam :p zależy od osoby dla jednego uniwersalne dla drugiego nie
ktoś tu chyba nie miał 35 na aps-c. To szkło jest rewelacyjne i nie ma lepszego na rynku biorąc pod uwagę cenę/jakość. To trochę taki odpowiednik 50mm na pełnej klatce. Generuje świetny obrazek, ma bardzo dobrą światłosiłę jest TANI!
Używałem z d90 i byłem bardzo zadowolony, teraz używam z d700 i jestem jeszcze bardziej zadowolony!
Może 50mm gdybyś wrzucił na aps-c to bym się zgodził bardziej z powyższym stwierdzeniem, ale nazywać standard "ni psem, ni wydrą"?
knopers1
05-07-2013, 22:37
hehe, mnie 35mm takze za wasko.... Mam gdyz jest tanie i przedewszystkim jasne. Mozna fajnie pobawic sie glebia ostrosci, ale wolal bym cos znacznie kolo 28mm.... Teraz zamowilem 50ke 1.8 do portretu i zobacze w jakim stopniu bedzie zalegala ta 35ka w szafie....
Z doświadczeń które posiadam wynika, ze w szkole "fotograficznej" zrobisz zupełnie wszystko 35mm na dx, lub jeśli masz fx to 50mm. Obie mogą być spokojnie w wersji MF. Oblecisz studio i plener. Spokojnie.
Kit ewentualnie do jakiejś pracy domowej spokojnie wystarczy.
Trenuj - to dużo ważniejsze niz klamoty.
Archibald6803
06-07-2013, 00:20
Nie mam za bardzo czasu na dywagacje w sprawie ogniskowej 35 pod DX bo" siedzę na walizach" w drodze na interesujący Sycylijski plener , ale pragnę zauważyć tylko że w poprzednim swoim poście wyraźnie napisałem zwrot MZ ( moim zdaniem ) a oznacza to tylko tyle lub aż tyle , że ta ogniskowa (35mm) jest dla mnie najmniej użyteczna w moim foceniu DXowym i dlatego mam na jej temat zdanie jakie mam. Może się ktoś ze mną zgadzać albo nie - mało mnie to interesuje .....
Pod APS-C szeroką , użyteczną ogniskową wg. mnie posiada obiektyw stałoogniskowy 24mm i ten najczęściej stosuję.
cz4rnuch
06-07-2013, 10:58
Mam akurat podobne zdanie. Dla mnie 35 jest za wąska pod dx. Pożyczyczyłem kumplowi z rok temu i jakoś wcale za nią nie tęsknię. Jemu zaś bardzo odpowiada, także jak to mówią: "Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki".
Potrzeby i opinie na temat szkiel jakie opisujecie, nie maja żadnego znaczenia w temacie.
Człowiek potrzebuje szkło do szkoły.
35 mm na dx zrobi studio, reportaż, portret.
Jedno małe szkło do wszystkiego.
Do tego MF 50mm za grosze.
Tanio. Dobrze. Elastycznie.
cz4rnuch
06-07-2013, 18:00
Jeśli tak na to spojrzeć to rzeczywiście 35 może być jakimś środkiem, ale raczej nie najtańszym(co nie oznacza że nie jest tanie) ani najbardziej elastycznym. Kolega ma 2 zoomy, z każdym z nich obleci większość tematów a do tego obiektyw ze stabilizacją przyda mu się do filmowania. Będzie to też najtańsze rozwiązanie bo obiektywy już ma i nic nie musi kupować. Do specjanych zadań ma też portretówkę. Dobrym i uniwersalnym wyjściem byłoby też kupno jednego ze stabilizowanych obietywów 17-50. Do Sigmy trzeba by dołożyć, ale wystarczyłoby opylić 18-55.
A po co sigma ?
Po co stabilizacja na takich ogniskowych ?
Czy każdy musi ulegać chwilowej modzie ?
Do video niestety trzeba inwestować w osprzet. Stabilizacja z taniej sigmy nic nie da. To droga zabawa i taka zostanie. Jeśli rodzice zdecydowali sie na taki profil szkoły dla dziecka, wydatki maja juz zaplanowane.
Jeśli ma być tanio, nie będzie ani profesjonalnie ani dobrze. Nie znam sie na video, ale widziałem wiele razy jak to wyglada.
cz4rnuch
07-07-2013, 07:42
Sigma dlatego, że kolega wyraźnie zaznaczył czego potrzebuje, cyt:
Moje pytanie rodzi się tutaj takie jak myślicie jaki obiektyw uniwersalny może być dobry do cykania fotek np.: portretowych, krajobrazów i nagrywania filmów gdyż kamery do filmów na razie nie zamierzam kupować. 17-50OS jest obiektywem uniwersalnym, nadającym się i do kraobrazów ze względu na szeroki koniec i do portretów bo jest stosunkowo jasny a ogniskowa 50 jest jakby bardziej portretowa niż 35. W kwestii kręcenia filmów powiem tylko tyle, że mam oba omawiane obiektywy i 35tki nie używam bo się do tego nie nadaje. Co innego gdy ktoś się zaopatrzy w osprzęt, ale tu wracamy do pierwszej wypowiedzi kolegi gdzie jest napisane ile ma zamiar wydać i czego na razie nie zamierza kupować. Reasumując Sigma moim zdaniem jest lepszym obiektywem do kraobrazów oraz do portretu, choć akurat kolega dysponuje typową portretówką więc ona pewnie będzie najlepszym rozwiązaniem. O reportażu o którym napomknąłeś co prawda nie wspominano, ale 17-50 to typowy zoom reporterski z szybkim i celnym afem i tu 35tka nie ma czym powalczyć(poza obrazkiem). Poza tym wg mnie bardziej reporterskie są szersze ogniskowe, właśnie taki odpowiednik 35 na pełnej klatce.
Pytanie o stabilizację to jak rozumiem typowa zaczepka, bo OS,VR czy VC to typowe koło ratunkowe i przydaje się tylko w określonych sytuacjach, a jak zajdzie potrzeba może się przydać niezależnie od tego jakiej ogniskowej używamy. Mi akurat stosunkowo często przydaje się na szerokim końcu gdy fotografuję np na wyjazdach, w ciemnym pomieszczeniach jak katedry gdzie samo podbicie ISO nie wiele da. Poza tym włączona stabilizacja powoduje ustabilizowanie obrazu w wizjerze więc ułatwia kadrowanie. Obraz zamiast się trząść przyjemnie pływa więc łatwiej jest ogarnąć co się dzieje w kadrze. Gdy ktoś ma mały, stosunkowo ciemy, "lustrzany" wizjer może to docenić. Filmowanie może być drogie i tanie, zależnie od tego jaką drogę się obierze. Zgadzam się, że OS to tylko proteza droższych systemów ale od czegoś trzeba zacząć, a skoro kolega zacząć chce i dysponuje takim a nie innym budżetem to proponuje mu dostępne w tej cenie rozwiązanie a nie zbywam sloganami typu tanio to ani dobrze ani profesjonalnie. Po pierwsze widziałem mnóstwo budżetowych rozwiązań od których szczęka mi opadła więc to często kwestia pomysłowości a nie sprzętu nas ogranicza, po drugie koledze do profesjonalnej drogi jeszcze daleko bo to liceum a nie szkoła filmowa. Miejmy umiar.
P.s Chwilowa moda na standardowe zoomy rozpoczęła się ładnych kilka lat temu i mam wrażenie że jeszcze trochę potrwa ;)
Kup kolego tego N35 1.8, jasne to, ma swietną głębię ostrości, tanie, najszersza tania stałka, sam mam i lubię, i lepsze niż zoom przy nauce, po przynajmniej musisz pomysleć przy kadrowaniu a nie tylko kręcić zoomem. n50 1.8 nie polecę ci bo pisałeś że masz 85.