PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy

harb
04-07-2013, 07:42
Witajcie, znajomy zostawił mi D300 z prośbą o oddanie puszki do jednego z trójmiejskich serwisów w celu wyczyszczenia matrycy, była brudna to fakt nie czyszczona od 5 lat.
Zapłaciłem 61,50 zł, oczywiście zrobiłem fotę nieba przy F22. Niestety na matrycy przy powiększeniu 100% zostały trzy dość duże kropy, i kilkanaście śladowych po dokonanym czyszczeniu ale widocznych.

Oddałem do poprawki , oczywiście puszkę przyjęto ale dowiedziałem się że serwis sprawdza czystość matrycy po dokonaniu czyszczenia robiąc fotę na F16, jak powiedział mi szef serwisu , robiąc fotę na F22 i powiększając "zawsze coś wylezie"

Mam do was pytanie, czy ktoś posiada wiedzę na temat, no powiedzmy normy przepisu, na jakich parametrach powinno się sprawdzać czystość matrycy. Mam prośbę żeby pisać o konkretach, nie ze ktoś coś słyszał ale nie wie tak naprawdę jak powinno to wyglądać

Wdzięczny będę za konkretne pomocne podpowiedzi :)

Rafał_Sz
04-07-2013, 08:19
W serwisie Nikona powiedziano mi, że po czyszczeniu matrycy nie ma prawa, żeby były widoczne jakiekolwiek zabrudzenia, nawet na najbardziej przymkniętym obiektywie. Matryca po prostu ma być czysta idealnie. Jako ciekawostkę dodam, że kiedyś zadzwonili do mnie z serwisu z informacją, że na matrycy w D300 mam mikroryskę, która przy całkowicie przymkniętym obiektywie i przy pewnych specyficznych warunkach oświetlenia, moze być widoczna przy silnym kropowaniu zdjęcia. Przy przesłonach poniżej f22 problem nie będzie występował. Korzystałem z ich usług ze 20 razy, zawsze było perfekt.

Wychodzi z tego, że co jak co, ale serwis Nikon PL traktuje sprawę czyszczenia poważnie. I w myśl zasady perfekcyjnej pani domu, wódka i matryca musi być czysta. ;)

harb
04-07-2013, 10:06
Tak myslalem bo wydaje sie to oczywiste

A jak dlugo czekasz na czyszczenie w Nikonie ?

Rafał_Sz
04-07-2013, 10:18
4-5 dni. Nie należę do NPS.

Dyziek
04-07-2013, 10:26
Jan rok temu oddałem i Nikon także nie popisał się w czyszczeniu matrycy, dopiero jakiś Pan z Bydgoszczy z polecenia Tadzia ogarną temat jak należy:)
Jednak w tym roku serwis Nikona miał okazję powalczyć znów z moją D3 i matryca czysta jak złoto:) więc nie ma zasady:)

charlie_kr
04-07-2013, 10:38
Mojemu też by się przydało, chociaż za FX średnio ponoć 120 zł.

harb
04-07-2013, 12:41
dzieki za podpowiedzi, odebrałem , tym razem na F22 jest idealnie, ten serwis nigdy nie zawodził czysciłem u nich wiele razy, ale widze ze u innych tez bywa róznie