Zobacz pełną wersję : Prośba o radę Sigma 50-500HSm czy Sigma 170-500
Przeczytałem wszystko co jest na forum o tych obiektywach i powiem szczerze mętlik bo opinie przeróżne
Czy moglibyście doradzić co wybrać pod kątem PTAKÓW...
50-500HSM czy 170-500?
Finansowo temat już przełknąłem i teraz ostateczny wybór..kupę kasy (długo się zbierało) i nie chciał bym się jak to mówią "umoczyć"
50-500HSM jest chwalona ogólnie w przeciwieństwie do 170-500 ale z drugiej strony jak się ogląda sample z 170-500 wygląda to bardzo przyzwoicie..
Jeśli ktoś używa doradzcie który będzie "poręczniejszy" w plenerze bo to też nie bez znaczenia
Robię ptaki przeważnie z zasiadki ewentualnie z podejścia..
Z góry wielkie dzięki za rady bo chcę kupić "na dniach"..sezon niedługo w pełni
Posiadalem sigme 135-400, natomiast 150-500 to bardzo podobna wręcz bratnia konstrukcja. Moja sigma sprawowała się dosyć przeciętnie na długim końcu. Z zasłyszanych opini wiem że 150-500 jest gorsze od 135-400. Na temat 50-500 nic nie wiem ale kiedyś w interfoto go podpiołem do mijego d70 i prezentowała się bardzo dobrze (mam na mysli HSM)
Tak może z innej beczki... obie te sigmy są dosyć ciemne i tak zastanawiam się czy do ptaków będą tak do końca się nadawać. 150-500 to prawie 3000 natomiast 50-500 to ponad 4000 za taką kaskę może pomyśleć nad czymś jaśniejszym
Myślę, że jak ma być długi zoom, to warto się Tamronem 200-500 zainteresować. Choć ja mając blisko 5000 do wydania to bym Nikkora 300/4 AF-S z telekonwerterem 1,4x wybrał.
No właśnie tego Tamrona 200-500 też brałem pod uwagę..niestety bardzo mało o nim się pisze (przynajmniej w języku polskim)...co do stałki to raczej nie za bardzo..do ptaków myślę że zoom będzie dla mnie bardziej użyteczny...
Samek - dzięki za to info o Centrum Sigma..widzę że w W-wie też jest - tam będę szybciej niż w Krakowie...
A może ktoś z Was używa aktualnie któregoś z tych szkiełek?
Myślałem wcześniej o Sigmie 135-400 ale dużo się pisze o wolnym AF, który utrudnia focenie ptaków
Jak ma być szybki AF (w miarę) to z tych wymienionych tylko 50-500 HSM. Na D50 takie kobyły ze śrubokrętem są mulaste. Może właśnie S100-300/4 HSM + 1,4x?
Może właśnie S100-300/4 HSM + 1,4x?
W sumie to by mi pasowało..ogniskowa ponad 600 by wyszła, w miarę jasno, tylko czy AF przy dodaniu konwertera będzie dawał radę, gdzieś kiedyś czytałem że wówczas się bardzo spowolnia..jak się mylę i bzdury piszę poprawcie mnie proszę...
Ta sigma w wersji HSM ma własny napęd, więc nie powinno być spadku prędkości. Oczywiście warunkiem jest odpowiedni konwerter (chyba produkt sigmy będzie tu najlepszy).
Też fotografuje ptaki i wiem że gdy posiadałem zoom sigmy 135-400 to praktycznie w 95% używałem maksymalnej ogniskowej. Zatem długa stałka to jest dobry wybór zwłaszcza że większoś tych wszystkich zumów najgorsze osiągi ma na maksymalnych ogniskowych. Myślę że AFS300/4+kw1,4 to bardzo dobre rozwiązanie
Znalazłem używaną Sigmę 170-500 tyle że to wersja Sigma APO 170-500 1:5-6,3D..D zamiast DG..
Powiedzcie proszę czy to będzie dobrze chodzić z D50?..czy to D zamiat DG to jakaś różnica?
Czy moglibyście doradzić co wybrać pod kątem PTAKÓW...
50-500HSM czy 170-500?
Finansowo temat już przełknąłem i teraz ostateczny wybór..kupę kasy (długo się zbierało) i nie chciał bym się jak to mówią "umoczyć"
50-500HSM jest chwalona ogólnie w przeciwieństwie do 170-500 ale z drugiej strony jak się ogląda sample z 170-500 wygląda to bardzo przyzwoicie..
Witam
Osobiście stosowałem 50-500 z Canonem. Główna tematyka zdjęć to przyroda. To było pierwsze prawdziwe tele jakie stosowałem. Proponuję następującą lekturę o tym obiektywie.
http://canon-board.info/showthread.php?t=15261
To w przeciwnym obozie, ale myslę, że warto przeczytać uwagi jakie miałem. Mogę dodać, że w przyszłości jeśli pojawiłaby się wersja ze stabilizacją to bym ją ponownie kupił (bo tę sprzedałem przechodząc na NIKONA)
Mateusz
Też fotografuje ptaki i wiem że gdy posiadałem zoom sigmy 135-400 to praktycznie w 95% używałem maksymalnej ogniskowej. Zatem długa stałka to jest dobry wybór zwłaszcza że większoś tych wszystkich zumów najgorsze osiągi ma na maksymalnych ogniskowych. Myślę że AFS300/4+kw1,4 to bardzo dobre rozwiązanie
Też się zastanawiam nad AFS 300 f4 +TC 1,7 ale obawiam się że może być trochę ciemno. ??
Próbuję robić ptaszyska 70-200 vr+TC 1,7 ale jest za mało, 340mm
Też się zastanawiam nad AFS 300 f4 +TC 1,7 ale obawiam się że może być trochę ciemno. ?? .....
Zapytaj Pawła Pawlaka - kiedyś chyba używał takiego zestawu.
Więc pytam PAWŁA PAWLAKA ???
Wysyłam do PAWŁA zapytanie na PW i dostaję komunikat : poczta zapełniona..
Niezła pogoda, długi weekend, to pewnie na ptaszki pojechał. :wink: