Zobacz pełną wersję : zestaw dla amatorki bez rozbudowy
amfetamiczka
03-07-2013, 17:02
Hej
Wiem, ze w kolko pojawiaja sie podobne tematy, ale moj jest jednak inny poniewaz mniej wiecej wiem czego oczekuje od lustra;) na pewno interesuja mnie tylko 2 szkla spacerowy oraz stalka 50 ewentualnie jakis 18-55. Nie bede dokupowala nigdy lampy poniewaz wystarczy mi wbudowana. Jesli chodzi o filmowanie to nie jest to priorytetem, ale dobrze miec taki bajer w aparacie, bo czasami sa sytuacje kiedy filowanie jest potrzebne. Jestm uczulona na szumy lubie gdy obrazek jest gladki i kolory sa bardzo dynamiczne wiem , ze z rawami moge wszystko, ale nie zawsze mam na to ochote;) Widzialam zdjecia z d5100 i srednio podobaja mi sie kolory moze kwestia ustawien? w sumie tego biore na koncu pod uwage ze wzgledu na droga 50 czy 35 afs.uchylany ekran fajna sprawa, ale bez tez sie jakos obejde. Nastepnie d90 bardzo polecany ale chyba jest dosc stary? obecne modele oferuja wiecej,lepsze matryce,szuny itp niby fajna obluga, ale do tego mozna sie nauczyc w kazdym aparacie, a uwazam ze dla jak zajmie mic jakies ustawianie chwile dlzej to nic sie zlego nie stanie;) kolejny c 600d wykonanie troch plastikowe i slyszalam ze szumy spore i wolny? jak z szumami na tle ww modeli? czytalam,ze kolormi ma bardzo fajne oraz soft ml oferuje duzo duzo fajnych opcji do tego tania stalka 35 czy 50;) tylko cena troszke duza nie ukrywam ze szukam czegos do 2300zl body stalka i spacerniak jakis.jak wypadaja 500d czy 550d do mlodszego brata? kolejny to p kr bardzo pozytywne opinie ale trochd maly i brzydki;) i tu jednie szklo moglbym podpiac sigme lub tamrona 18-200 bo 18-135 zdecydowanie za drogi no i stalka 35 z 2.4 swiatlo czzy troche nie za ciemny? a moze p k7? juz fajnh masywny tani aparacik;) doradzcie mi cos poniewaz wyjezdzam na wakacje do chorwacji i che mile fotki porobic;)
kompakt z wyzszej polki, maly lekki i na wakacje w sam raz.
irek6311
03-07-2013, 17:36
Zamiast lustrzanki polecę Kompakty z wymienną optyką (http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka,od1000do2300.bhtml) ,
~ 2300 zł kupisz bardzo dobry aparat nie ustępujący lustrzance za te same pieniądze ,
moim zdaniem warto coś takiego kupić a modele ze stronki co wkleiłem pooglądaj w sklepie < na wakacje poręczniejsze od lustrzanki a szum na wyższym ISO też znośny mają .
Rafał_Sz
03-07-2013, 18:01
Lustrzankę kupuje się głównie ze względu na możliwość jej rozbudowy o obiektywy i lampę (lampy) orz na funkcjonalność takiego korpusu. Jeśli z góry zakładasz, że nie będziesz rozbudowywać systemu, to zrób tak jak radzili Ci koledzy w powyższych postach. Za ok. 2000 zł kupisz już naprawdę przyzwoity aparat.
Andrzej1974
03-07-2013, 19:15
Wszystko ok ale autorka tematu chce chyba lustrzankę a nie kompakt... I nie wie, którą wybrać...
pietia79
03-07-2013, 19:33
Wszystko ok ale autorka tematu chce chyba lustrzankę a nie kompakt... I nie wie, którą wybrać...
Dlatego powinna kupić kompakt. Np Olympus Stylus XZ-2, za 2 tys. w sam raz do tego czego potrzebuje Autorka.
No bo mysli ze lustrzanka zrobi ladniejsze zdjecie niz kompaktem. :lol:
Lustrzankę kupuje się głównie ze względu na możliwość jej rozbudowy o obiektywy i lampę (lampy) orz na funkcjonalność takiego korpusu.
Sorry, ale się nie zgodzę. Ja kupiłem lustro dla jakości zdjęć, bo kompakt takiej mi nie dawał oraz dlatego, że chciałem czegoś więcej. Chciałem się nauczyć, rozwijać i czuć przyjemność z robienia zdjęć. Nie żałuję wyboru, bo waga nie ma dla mnie takiego znaczenia, a zalety rozbudowy czuję teraz - w kieszeni.
irek6311
03-07-2013, 20:44
puciek nie każdy chce się rozwijać a zakup lustrzanki to początek wydatków ;)
zresztą wiele by pisać dużo kupujących lustrzankę myśli że aparat będzie rewelacyjne zdjęcia robić bo taki drogi i ciężki ,
sam myślę na wycieczkę zagraniczną kupić Sony NEX-5RKB + 18-55 mm lub Panasonic DMC-GF5 + 14-42 mm ...
lekkie te aparaty i nie ustępują zbytnio lustrzance co jest dużą zaletą (nie kuszą tak amatorów cudzej własności) .
amfetamiczka
03-07-2013, 22:09
nie chcę bawić się kompaktami, bo tam nie uzyskam takiego efektu jak np przy stałce z resztą miałam już sony h50 i dźwięk robienia zdjęcia masakryczny, albo te rozmazane zdjęcia i nieostre i ta ich jakość. Chyba mi nie powiecie, że lustrzanki są tylko dla zawodowców w takim razie po co robią tanie dla amatorów?Moje koleżanki posiadają 1-2 szkła i im to wystarcza, a robią zdjęcia rewelacyjne. To, że na chwilę obecną chcę 2 obiektywy nie oznacza, że kiedyś to się nie zmieni. Co do kompaktów z wymienną optyka zdecydowanie odpada, to nawet w dłoni nie leży dobrze, aparat muszę czuć. Więc proszę jeszcze raz o pomoc w wyborze, ale w grę wchodzi tylko lustro. Najbardziej interesują mnie ww modele ewentualnie inne propozycje?
irek6311
03-07-2013, 22:35
Skoro tylko lustrzanka to Nikon D5100 + Nikkor AF-S VR 18-105mm + 800zł na Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G lub Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G ,
kolory w aparacie na neutral a potem na PC dopieścisz będą takie jak chcesz ,
w Nikon D90 bym się nie pakował bo szum na wyższym ISO ma większy od Nikon D5100 .
Zestaw ma byc nowy czy używany? Nie podałaś tego w opisie, a to zmienia kwestie cen.
Nowe, w cenie do 2300zł, można kupić body + stałka, ewentualnie z 18-55 jako spacerniakiem. Np. D3100+18-55VR+35(50)mm.
a ja bym Ci proponował jednak Nikon Coolpix P7700 - poczytaj, ściągnij sobie RAW, pooglądaj filmiki na YT. Masz prawie te same możliwości co w lustrze entry level i nie trzeba targać tego wszystkiego.
Lena&TheShadow
03-07-2013, 23:33
Jeśli fotografia to dla Ciebie coś więcej niż odgłos migawki, którym można zaszpanować przed kompakciarzami to polecam Nikon D200 a w zasadzie nie D200 ale Fuji S5. Jeśli do tego nabędziesz nikkor 18-70 w dobrym stanie to pozostałe pieniądze możesz wydać na 50f1.8. A jeśli zostanie coś z tych 2300 to dokup grip i akumulatorki.
amfetamiczka
04-07-2013, 06:15
przepraszam faktycznie nie napisalam, ze ma to byc sprzet uzywany;) czy d5100 faktycznie jest taki dobry ? a nie lepiej wziac juz 600d? duzo tansze obiektywy a jesli bedzie troszke bardziej szumil to przezyje;) Nikt nie proponuje pentaxa dlaczego? Kiedys widziam taka strone do porownywania szumow czy ktos moglby zarzucic linkiem?
wracajac do fuji faktycznie komentarze ma pozytywne ale jednak jest to bardzo stary aparat i do tego wolny wiec podziekuje;)
Zacznę od tego, że też jadę do Chorwacji na urlop i też miałem podobny problem jak Ty, czyli co zabrać i co kupić. Po szybkiej analizie i kilku dniach prób focenia na lokalnych plenerach w pełnym słońcu czyli w warunkach które najczęściej będą mi towarzyszyć w Chorwacji doszedłem do następujących wniosków.
1. Mój D90 z kitowym 18-105 poradzi sobie zawsze za dnia, pomimo, że jest ciemnym obiektywem, to tam jest tyle słońca, że nie ma problemu ze światłem.
2. Na wieczór i do zabawy w GO dokupuję N35/1.8
3. Do tego w moim przypadku obowiązkowo system Cokin z mocowaniem na obydwa obiektywy z połówką szarą, tabaczkową, pełną ND4, i oczywiście polar. Zestaw ten tylko dlatego, że nie lubię szybkich czasów, więc w pełnym słońcu wolę filterek i dalej jazda na 1/160 - 1/250 przy pełnym słońcu :)
Podsumowując dla Ciebie zestaw: D90, N18-105, N35 i dodatki w/g potrzeb...
pozdr.
Po szybkiej analizie i kilku dniach prób focenia na lokalnych plenerach w pełnym słońcu czyli w warunkach które najczęściej będą mi towarzyszyć w Chorwacji doszedłem do następujących wniosków.
1. Mój D90 z kitowym 18-105 poradzi sobie zawsze za dnia, pomimo, że jest ciemnym obiektywem, to tam jest tyle słońca, że nie ma problemu ze światłem.
2. Na wieczór i do zabawy w GO dokupuję N35/1.8
3. Do tego w moim przypadku obowiązkowo system Cokin z mocowaniem na obydwa obiektywy z połówką szarą, tabaczkową, pełną ND4, i oczywiście polar. Zestaw ten tylko dlatego, że nie lubię szybkich czasów, więc w pełnym słońcu wolę filterek i dalej jazda na 1/160 - 1/250 przy pełnym słońcu :)
Podsumowując dla Ciebie zestaw: D90, N18-105, N35 i dodatki w/g potrzeb...
pozdr.
Mam taki zestaw i w pelnym sloncu sprawdza sie bardzo dobrze i jezeli koniecznie ma to byc lustrzanka to i tak nie bedzie duzej roznicy w sloneczne dni miedzy d90 czy d5100 czy innym Nikonem, ale mimo wszystko ze to juz troche stare konstrukcje, wzielabym cos nowszego np. d3200, jest troche mniejszy a w podrozach to istotne.
I w trudniejszych warunkach nowsze aparaty poradza sobie znacznie lepiej przy wyzszym iso.
amfetamiczka
04-07-2013, 09:18
to jesli ma byc maly i poreczny to moze pentax kr? 18-200 sigma lub tamron oraz pentax 35/2.4?;) d90 rowniez rozwazam,ale czy faktycznie potrzebuje gornego wyswietlacza?(czemj on ma sluzyc w ogole)oraz 2 pokretelka?;) trudny wybor naprawde;p
Jeżeli to Twoja pierwsza lustrzanka, to nie ma znaczenia czy ma wyświetlacz na górze, czy nie..Dla większości którzy używali lustrzanek od lat jest to zasadnicza różnica....jedno spojrzenie i widzisz wszystkie ważne parametry ...jaki pomiar światła, jaki tryb AF, ISO i drabinkę BKT...dla mnie było na tyle ważne po zmianie systemu ze Olka, że na N5000 nie patrzyłem, a N7000 było za drogie...dla Ciebie sądzę, że nie będzie różnicy..pozdr.
ojtam, nie kupujesz aparatu na cale zycie, wez za pierwszym razem, raz a porzadnie, czyli d90, jak wezmiesz d5100 nie bedzie to przepasci w jakosci obrazku, bedziesz miala tylko troche wieksza matryce, a zdjecia i tak beda bardzo porownywalne.
Osobiscie odradzilabym Ci lustrzanke na wakacje, no ale nie bede tego robic, bo Ty koniecznie chcesz duzy aparat, no to jak wezmiesz d90 na pewno spelni Twoje oczekiwania, w sloneczne dni, nie ma znaczenia, czy dobry kompakt, czy bezlusterkowiec, ale wydaje mi sie ze wakacje sa od tego, zeby bylo lekko.. no ale to Twoj wybor.
irek6311
04-07-2013, 12:03
ojtam, nie kupujesz aparatu na cale zycie, wez za pierwszym razem, raz a porzadnie, czyli d90, jak wezmiesz d5100 nie bedzie to przepasci w jakosci obrazku, bedziesz miala tylko troche wieksza matryce, a zdjecia i tak beda bardzo porownywalne.D90 ma matrycę z początku produkcji CMOS więc odbiega jakością zarejestrowanych zdjęć dość znacznie od D5100 na minus ,
wielkość matryc jest ta sama a D5100 ma więcej pikseli jak już ,
D5100 ma taką samą matrycę jak D7000 więc jakość zdjęć z niego powinna zadowolić nawet wymagającego fotografa ,
nadal doradzam D5100 nowy/używany bo u konkurencji nic lepszego nie ma w tej cenie .
Canon G1X albo coś w tym stylu i nic więcej nie potrzebujesz na wakacje.
D90 ma matrycę z początku produkcji CMOS więc odbiega jakością zarejestrowanych zdjęć dość znacznie od D5100 na minus ,
aha, to znaczy ze d90 zdjecia przestal robic? To idac tym tokiem myslenia po co pakowac sie w d5100, jak mozna miec juz ladny, nowy d3200/d5200, w tym wypadku tez d5100 bedzie odbiegal obrazkiem znacznie.
Tak samo jak d5100 bedzie odbiegal obrazkiem od duzo roznych nowych bezlusterkowcow, bez sensu jest takie gadanie..
wazne zeby zdjecia robic, a nie patrzec na parametry techniczne, bo ten nowy, a tamten stary itp..
amfetamiczka
04-07-2013, 12:38
posiadam jeszcze sony h20 jego tez zabieram na wakacje;)i to nie jest glowny powod zakupu lustra, bo juz wczesniej zamierzalam kupic, a ze zblizaja sie wakacje dobrze miec tez ze soba;) D90 chyba faktycznie przyjrze mu sie blizej ze wgledu na tansze obiektywy;) czyli d5100 i d90 nie powinno byc duzej roznicy w jakosci i kolorach? a biorac pod uwage tylko szumy,kolory, dynamike, szczegoly na obrazku to lepszy nadal d90 czy np jakis canon 500d-600d? ewenualnie kr? kiedys widzialam zdjecia zkxa i kolorki i szczegoly rewelacyjne, a w d5100 nie ma tego czegos co by sprawialo ze zdjecie jest bajeczne;) dlatego taka delikatna niechec do nikona;)
d5100 bedzie lepsze od d90, w szczegolach, ale to nie znaczy ze d90 przestal zdjecia robic, eh
a d3200 bedzie lepsze od d5100 i mozna tak bez konca.. ;)
ja bym bral d5100 ze 105 widzialem je juz za 1999 wiec cena bardzo ok, do tego dokupic 35 1,8 g nawet w uzywce i juz mamy bardzo fajny wystarczajacy spacer zoom i fajna stalke
a do tego starczy na statyw nawet hamy za 70zl i jakis kilka filtrow a na upartego i grip
posiadam jeszcze sony h20 jego tez zabieram na wakacje;)i to nie jest glowny powod zakupu lustra, bo juz wczesniej zamierzalam kupic, a ze zblizaja sie wakacje dobrze miec tez ze soba;) D90 chyba faktycznie przyjrze mu sie blizej ze wgledu na tansze obiektywy;) czyli d5100 i d90 nie powinno byc duzej roznicy w jakosci i kolorach? a biorac pod uwage tylko szumy,kolory, dynamike, szczegoly na obrazku to lepszy nadal d90 czy np jakis canon 500d-600d? ewenualnie kr? kiedys widzialam zdjecia zkxa i kolorki i szczegoly rewelacyjne, a w d5100 nie ma tego czegos co by sprawialo ze zdjecie jest bajeczne;) dlatego taka delikatna niechec do nikona;)
Przecież kolory i w ogóle wygląd zdjęcia (cukierkowe czy blade czy może B&W) zależy od Twojej fantazji i programu graficznego. Chyba, że uprzesz się na jpg to ponoć Canon ładne wypluwa ;)
Mówisz cały czas o kolorach. Czy przpadkiem nie powinnaś spróbować podciągać kontrast i będą od razu lepsze?
Andrzej1974
04-07-2013, 15:58
[...] zakup lustrzanki to początek wydatków
Szczera i... dość często bolesna prawda. ;-)
czy d5100 faktycznie jest taki dobry ? a nie lepiej wziac juz 600d?
Sam wybierając lustrzankę zastanawiałem się nad tym Canonem ale wybór padł na Nikona D5100. Wcale nie żałuję bo aparacik jest wyśmienity.
aha, to znaczy ze d90 zdjecia przestal robic? To idac tym tokiem myslenia po co pakowac sie w d5100, jak mozna miec juz ladny, nowy d3200/d5200, w tym wypadku tez d5100 bedzie odbiegal obrazkiem znacznie.
D90 tak jak i D5100 czy D7100 robią zdjęcia. Po co pakować się w D5100? A choćby po to, że D5200 jest 1 tys. zł droższy, nie wnosi nic specjalnego a zdjęcia nie są lepsze od tych zrobionych D5100. Po co więc przepłać? No chyba, że ktoś ma za dużo kasy. Ja wolę D5100 + jakąś stałkę zamiast gołego D5200. Poza tym D5100 bije na głowę D90 i D5200 w kategorii zwanej "cena".
ja bym bral d5100 ze 105 widzialem je juz za 1999 wiec cena bardzo ok, do tego dokupic 35 1,8 g nawet w uzywce i juz mamy bardzo fajny wystarczajacy spacer zoom i fajna stalke
Zgadzam się w 100% z tymi słowami gdyż za niewielkie pieniądze można mieć naprawdę ciekawy zestaw.
amfetamiczka
04-07-2013, 16:30
bylam w media expert pobawilam sie chwile i powiem tak najlepiej w dlonj mi lezal sony slt a65 wydawal sie tez najlepiej wykonany, d5100 ladny,dobrze wykonany, ale jakos dziwnie lezal w dloni nasteonie 600d wyglad sredni wykonanie tragiczne sam plastik, ale w dloni lezal najlepiej;D Teraz juz calkiem jestem zagubiona;/ Sprzedawca polecal sony,bo fajna zabawka, ale ten dzwiek migawki jak w hybrydzie bleeee do tego uzywek na allegro nie ma, a cena jest dosc spora. Popatrze chyba ceny obiektywow na allegro i wybiore takie body, aby wyszlo najtaniej;)
P.S. co do mojego nicku na forum pentax odmowiono mi rejestracji i kazali mi zmienic jesli chce byc na ich forum;) zal
Andrzej1974
04-07-2013, 16:40
Popatrze chyba ceny obiektywow na allegro i wybiore takie body, aby wyszlo najtaniej;)
Mi też sprzedawca w MM polecał Sony A55 przy okazji wyśmiewając Nikony i Canony. Dla niego tylko SONY się liczył a wszystko inne było beeee. Ciekawe miał podejście... ;-)
Cenowo i jakościowo bardzo ciekawy zestaw to... D5100 + 35 f/1,8G, o którym już pisałem np. tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3167490&postcount=16).
sokolnik
04-07-2013, 17:03
bo w MM jest pełno promotorów SONY, którzy za sprzedaż SONY mają premię :) sam takim byłem na studiach :)
bo w MM jest pełno promotorów SONY, którzy za sprzedaż SONY mają premię :) sam takim byłem na studiach :)
a co teraz polecasz w RTVeuroAGD ? :) zarcik
pozdrawiam
sorki za OT
a tak na poważnie to 5100 + 18-105 + 35 bedzie naprawdę dobre, choć może za najlepiej jak to napisałaś w dłoni nie leży :) ale myślę, że z efektu finalnego będzie Pani zadowolona :)
sokolnik
04-07-2013, 21:25
a w EURO polecam wszystko :)
Ostatnio miałem w dłoni D5200 - maleństwo :)
czytam ten wątek i wszelkie "czy 3200 czy 5100 czy 5200" gdyż sama też wybieram i kupuję aparat
i przepraszam pewnie głupie pytanie, ale - do 5100 kupujemy obiektywy AF-S czyli z silnikiem i teraz ... czy jeśli kiedyś zmieniłabym aparat na taki ze śrubokrętem - to czy te kupione szkła będą mi pasowały? Wiem że wtedy powinny być AF, czyli rozumiem że te kupione do 5100 byłyby do odstawki ?
czytam ten wątek i wszelkie "czy 3200 czy 5100 czy 5200" gdyż sama też wybieram i kupuję aparat
i przepraszam pewnie głupie pytanie, ale - do 5100 kupujemy obiektywy AF-S czyli z silnikiem i teraz ... czy jeśli kiedyś zmieniłabym aparat na taki ze śrubokrętem - to czy te kupione szkła będą mi pasowały? Wiem że wtedy powinny być AF, czyli rozumiem że te kupione do 5100 byłyby do odstawki ?
Do korpusu z śrubokrętem pasują obydwa, do korpusu bez tylko AF-S.
Pozdrawiam!
Będą pasowały obiektywy z silnikiem AF i na śrubokręt.
amfetamiczka
04-07-2013, 22:09
chłopaki i dziewczyny, a taka stronka z porównaniami szumów kojarzy ktoś czy jest? bo chcę zobaczyć d90 d5100 oraz 600d, ewentualnie 500d, bo chyba uważam, że powinnam być zadowolona, a już któryś raz spotykam się się z opinią, że c robi ładne jpg:) Myślę,że to mi najlepiej powinno pomóc:)
...a już któryś raz spotykam się się z opinią, że c robi ładne jpg:) Myślę,że to mi najlepiej powinno pomóc:)
hmmm ładne jpg'i czyt. zdjęcia to robi osoba która spogląda w wizjer, aparat to tylko narzędzie które może być lepszej lub gorszej jakości, ale każde narzędzie znajdzie swojego odbiorcę w zależności od umiejętności i od specyfiki jego użycia :)
irek6311
05-07-2013, 10:03
amfetamiczka bajkowe kolory łatwo uzyskać i tu marka/model aparatu nieistotny ...
ja wspieram się Marumi DHG Circular PL(D) (https://fotozakupy.pl/filtry/marumi-dhg-circular-pld-wyrozniony-przez-optyczne-pl,9407s) + Photoshop ,
bajkowe kolory mają zaszczepione kompakty bo tak producent przyciąga klienta ale warto samemu popracować nad kolorystyką bo efekt jest lepszy ,
zresztą w tanich lustrzankach też ta kolorystyka jest ale trzeba to poustawiać w aparacie co nie każdy potrafi i stąd potem mit że jakaś marka lustrzanek ma lepsze kolory .
Dexter88
05-07-2013, 11:24
Decydować zakup aparatu pod dźwięk migawki i cukierkowe kolory wypluwanych zdjęć. Boże widzisz, a nie grzmisz..
Gdyby autorka jednak raczyła sama porównać jakość z premium kompaktów lub bezlusterkowców zauważyłaby również, że właśnie w coś takiego powinna celować. No ale skoro koleżanki mają d5200 to też go sobie kup!
Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2
Gdyby autorka jednak raczyła sama porównać jakość z premium kompaktów lub bezlusterkowców zauważyłaby również, że właśnie w coś takiego powinna celować. No ale skoro koleżanki mają d5200 to też go sobie kup!
dokladnie dobrze napisane, ale niektorzy nie chca sluchac wlasciwych rad, wiec trzeba im proponowac to co by chcieli kupic. :mrgreen:
Sylwek_ch
05-07-2013, 11:39
za dużo fejsbuka i instagramu, ewentualnie blogów modowych :D
wg mnie bez względu czy kupisz D90 D5100 czy D3200 będziesz zadowolona :) potrzebujesz tylko kita 18-105VR i stałki 35mm. Potem zaczniesz robić zdjęcia i zapomnisz o dywagacjach "czy dobrze zrobiłam, a moze trzeba było wziąć xxxx" :) będziesz zadowolona
potrzebny będzie jeszcze photoshop, ściagnięte jakieś presety do obróbki do niego :)
Lena&TheShadow
05-07-2013, 13:41
Ja to ostatnio przerabiałam. Córka znajomej z braku kasy szukała jakiegoś zestawu na początek. Poleciłam D200 + parę naprawdę dobrej jakości szkieł. Wybrała C 500D+najgorszy obiektyw ale o zakresie ogniskowych jak w kompakcie.
Decydujące było to czym bardziej zaszpanuje znajomym z FB. Liczy się cyfra na korpusie (możliwie najwyższa) i obiektyw o wyglądzie profi.
Laska - Nikon D7000 kosztuje na Allegro już 2100 i na pewno da się tę 100 wytargować. Do tego kup nikkora AF-S 18-70 gdyż porównywalny z AF-S18-105 VR ale tańszy i zbieraj na 50f1.8D. Mając D7000 będziesz miała aparat na kilka lat obsługujący wszystkie szkła (śrubokręt i manualne). Także jeśli fotograficzna pustka w Twojej głowie za jakiś czas wypełni się treścią i będziesz wiedziała czego chcesz nie będziesz musiała wymieniać aparatu tylko obiektywy :D.
Nikon D7000 kosztuje na Allegro już 2100 i na pewno da się tę 100 wytargować. Do tego kup nikkora AF-S 18-70 gdyż porównywalny z AF-S18-105 VR ale tańszy i zbieraj na 50f1.8D.
zauważ że pytająca ma na wszystko 2300 i nie zamierza nic dokupować, poza tym klasyfikuje aparaty wg. dźwięku migawki i kładzie nacisk na "bajeczność" jpg, należy dołożyć do tego niezbyt udany nick, brak składni, polskich znaków i błędy w interpunkcji.....
Czytając niezliczoną ilość postów z prośbami o poradę na tym forum niemal zawsze kończyło się tym, że delikwent dał sobie w sklepie wcisnąć byle co i nie posłuchał tego co mu ludzie radzili. Przede wszystkim nie dociera nigdy, że lepsze zdjęcia zrobi się lepszym obiektywem a nie body, oraz że poza numerkami na opakowaniu dwa identyczne obiektywy mogą być od siebie zupełnie różne (Tamron vs Sigma 17-50, na przykład).
Dziewczyna ewidentnie zobaczyła u znajomych byle co + 50 f/1.8, zobaczyła płytką głębię i teraz będzie się upierała na lustrzance. Jeśli tak było, to niech kupi byle jakie body i stałkę 35 bądź 50, byle trafiła na dobrą sztukę i będzie mega zadowolona, i na fejsbusiu każdy będzie sikał. Ja z własnego doświadczenia wiem, że ktokolwiek kto nie interesuje się fotografią, będzie się jarał dowolnym zdjęciem z płytką głębią i czterema tonami cross processów na tym. Takie czasy.
Czytając niezliczoną ilość postów z prośbami o poradę na tym forum niemal zawsze kończyło się tym, że delikwent dał sobie w sklepie wcisnąć byle co i nie posłuchał tego co mu ludzie radzili. Przede wszystkim nie dociera nigdy, że lepsze zdjęcia zrobi się lepszym obiektywem a nie body, oraz że poza numerkami na opakowaniu dwa identyczne obiektywy mogą być od siebie zupełnie różne
Odpowiem - nie masz racji. Ja czytam was już długo, i zawsze bardzo wnikliwie wszelkie wątki poradowe :)
Właśnie kupiłam swoją pierwszą lustrzankę ... i już nie wytrzymuję ... ładuje się bateria.
Zatem dziękuję Wam oraz wszystkim tutaj, którzy jednak udzielają porad na wątki w stylu "co kupić"
Andrzej1974
05-07-2013, 16:34
Właśnie kupiłam swoją pierwszą lustrzankę ... i już nie wytrzymuję ... ładuje się bateria.
Czy możesz podzielić się informacją, co to za model?
amfetamiczka
05-07-2013, 17:03
barb, a co masz do mojego nicku? Oceniasz kogos po tym? To wspolczuje idiotyzmu. Wszystkie posty pisze na tel jadac tramwajem, autobusem czy pociagiem.Posiadam najgorsza firme produkujaca plastikowe telefony tj szajsung na ktorym napisanie czegos bez poprawiania jest niemozliwe,a ty wymagasz cudow bledow ortograficznych, ktore moga kogos owstecznic nie robie;) Wracajac do aparatu to dzwiek migawki ma dla mnie znaczenie, bo po co mam sie irytowac podczas robienia zdjec, zadna przyjemnosc. To jakbys musial cos zjesc czego nie lubisz;)Teraz kwestia kolorow nie musza byc takie mega "slitasne"czy bajeczne po prostu chce, aby byly zywe, bo spotkalam sie z kolorami, ktore mi nie podchodzily, oczekuje kolorow podobnych do pentaxa kx, a kupic za bardzo go nie chce, bo jest slaba dostepnosc szkiel i ceny dosc wysokie. Natomiast widzialam zdjecia robione super kompamtami i od razu widac, ze to nie lustro sa jakby takie gladkie dlatego chce lustrzanke.Zdecydowalam sie na d5100+18-105, ale czy na pewno?bo ta kase moglabym miec 500d 18-135 i 50, tylko nie wiem czy ten canon ma duzo wieksze szumy i jak bardzo odbiega od d5100? kupujac najkona nie wiem kiedy pozwole sobie na 35 lub 50;/
P.S. Nie wciagam amfetaminy;) to tylko nick cos na szybko wymyslic musialam;)(a ze kreska byla z boku rozsypana to tak mi przyszlo do glowy haha zart oczywiscie)
Andrzej1974
05-07-2013, 17:16
Zdecydowalam sie na d5100+18-105, ale czy na pewno?bo ta kase moglabym miec 500d 18-135 i 50, tylko nie wiem czy ten canon ma duzo wieksze szumy i jak bardzo odbiega od d5100? kupujac najkona nie wiem kiedy pozwole sobie na 35 lub 50;/
35-tka czy 50-tka to wydatek rzędu ok. 700 zł. Czy to dużo? Hmm... IMO nie a zabawa przednia...
Powtórzę raz jeszcze: IMO cenowo i jakościowo bardzo ciekawy zestaw to... D5100 + 35 f/1,8G (dość "uniwersalny" i jasny obiektyw).
Czy możesz podzielić się informacją, co to za model?
Bardzo proszę. Zakup przemyślany : d5100 + 18-105.
Jak chcesz żywsze kolory to kwestia zakupu filtru polaryzującego...
Lena&TheShadow
05-07-2013, 18:18
Różnica pomiędzy 500d a D5100 jest dosyć duża. Natomiast różnica pomiędzy D90 a D5100 w obrazowaniu nie będzie duża a w funkcjonalności to przepaść. Może lepiej kupić D90 i dobre szkła niż D5100 i śmieciowy obiektyw?
Porównanie:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/586|0/%28brand2%29/Canon/%28appareil3%29/439|0/%28brand3%29/Nikon
Andrzej1974
05-07-2013, 18:25
[...] różnica pomiędzy D90 a D5100 w obrazowaniu nie będzie duża a w funkcjonalności to przepaść.
Nie przesadzajmy z tą "przepaścią" bo jej po prostu nie ma...
Może lepiej kupić D90 i dobre szkła niż D5100 i śmieciowy obiektyw?
Hmm... a może lepiej kupić... D5100 i "dobre szkła"? W porównaniu, które zaprezentowałeś jakoś nie widzę, żeby D90 biło D5100.
Jak chcesz żywsze kolory to kwestia zakupu filtru polaryzującego...
Sorki, ale filtr polaryzujacy nie jest srodkiem do uzyskania "zywszych kolorow", te mozna ustawic w puszce badz uzyskac na kompie. Polfiltr daje nieco inny efekt...
Zawsze też można ustawić w D5100 kolory na "żywe" zamiast neutral lub standard.
Kolory zależą od kilku rzeczy.
1. Balans bieli. Niby oczywiste, ale różnica w odbiorze jest bardzo duża. Dlatego wiele osób robi zdjęcia w formacie RAW. Jednak w świetle dziennym zazwyczaj automatyczny balans bieli sprawdza się bardzo dobrze. Zaawansowane konstrukcje mają możliwość ocieplania lub ochładzania zdjęć w stosunku do tego, co podpowiada automatyka. Warto popytać o taką możliwość przy wybranym przez nas modelu.
2. Profil kolorów. Czyli neutralny, żywy, krajobraz, itd. Tu liczą się dwie rzeczy: zarówno kontrast jak i nasycenie. Im mniejszy kontrast tym lepszy wygląd skóry. Im większe nasycenie, tym kolor skóry się pogarsza. Należy tu zachować pewien balans. Ale aparat nie pozwala tu zwykle na zbyt wielką ingerencję. Warto sprawdzić jakie możliwości ingerencji w wygląd zdjęć JPEG daje korpus.
3. Rozpiętość dynamiczna matrycy. Im nowsza matryca, tym generalnie lepiej... w Nikonie. U innych bywa już różnie. Większa dynamika matrycy oznacza ładniejszy kolor nieba oraz skóry, pisząc w wielkim uproszczeniu i nie wdając się w szczegóły. W dodatku ma to znaczenie na każdym ISO i bardziej zależy od sceny. Przy zdjęciach słonecznych, wysokokontrastowych szczególnie. Jak kogoś temat interesuje to może porównać sobie ten parametr w serwisach optyczne.pl lub DxOmark.com. Osoby bardziej zaawansowane radzą sobie z tematem stosując filtry połówkowe i polaryzacyjne. To jednak wymaga wiedzy i kosztów oraz nie polepsza obrazu przy podwyższaniu ISO.
4. Odwzorowanie kolorów. Nikon bardzo dobrze oddaje kolor zieleni. Ciut gorzej bywało z tonami skóry oraz odcieniami fioletu. W nowych aparatach ze względu na pkt. 3 problem praktycznie nie występuje, a zieleń nadal ma doskonałą barwę. W Canonie może to być problem (bo już się spotkałem z tym zarzutem kilkukrotnie). Kiedyś JPEGi z aparatu, czyli bez obróbki na kompie, w Nikonie były słabej jakości. Ale i te czasy minęły i możliwość dostosowania parametrów JPEGów jest bardzo dobra.
Jeżeli ktoś szuka prostego aparatu, który zrobi wiele za niego, dając jednocześnie dobry obraz, to im nowsza konstrukcja, tym zwykle będzie to wygodniejsze. D90 daje dobry obraz, ale wiele rzeczy było w nim jeszcze w fazie rozwoju, czy eksperymentów. To chyba pierwszy korpus z możliwością filmowania. Choćby z tej przyczyny lepiej sięgnąć po nowsze, a w podobnej cenie. Podobnie będzie z fotografią podróżniczą, w pełnym słońcu. Oraz zdjęciami po ciemku. Nowsze matryce mają tu przewagę w kolorach. Właściwie obojętne co to będzie D3100, D3200, D5100, D5200, D7000, czy wyższe i droższe modele. To już są matryce nowej generacji (mniej więcej od 2010 roku). D90 jako staruszek broni się ceną, ergonomią oraz możliwością stosowania obiektywów niewyposażonych w silnik. Czyli starszych i tańszych. Ale dla amatora ma to często małe znaczenie, gdyż niemal wszystkie amatorskie i nowe obiektywy silniki już mają.
Ergonomia, waga, wielkość, dźwięk migawki, wizjer, odchylany lub nie ekran, górny LCD, szybkość AF i reakcji puszki, filmy, żywotność akumulatora. To wszystko wpływa na radość i wygodę fotografowania. Może być równie ważne jak sama jakość zdjęć, która jest podobna pomiędzy lustrzankami, ale bardzo różni się od tej z kompaktów. Do kształtów i rozkładu przycisków można się przyzwyczaić w ciągu miesiąca używania, zatem samą ergonomię traktowałbym jednak niżej niż możliwości korpusu i jego funkcjonalność.
Odradzam tanie Canony. Już prędzej skierowałbym wzrok ku Pentaksowi lub Sony. Canon ma jakby ciut inną politykę tego, co z lepszych i wyższych modeli wkłada do tych tańszych. Dlatego tu byłbym ostrożny. Dodatkowo jego matryce zostały w tyle za konkurencją w tym segmencie. Natomiast Pentax i Sony należy rozważyć całościowo i zobaczyć czy i za ile da się skompletować cały potrzebny nam system. I ewentualnie ile kosztuje jego rozbudowa i jakie są na nią szanse. Do amatorskich potrzeb to ciekawe systemy.
Nikon ma aktualnie dość elastyczną ofertę i pełen zakres osprzętu, który stopniowo się unowocześnia bez wielkich rewolucji. Matryce praktycznie najlepsze na rynku. AF także bardzo dobry na tle konkurencji. Wizjery, LCD, materiały - wszystko tu jest zależne wyłącznie od zasobności portfela i praktycznie brak aktualnie wielkich dziur w ofercie. Stąd można być niemal pewnym tego, że ze wydane pieniądze, kupimy to, co jest najwyższej jakości. I chyba nie ma takiej sytuacji, że w innym systemie byłyby one jednoznacznie lepiej spożytkowane.
W dodatku praktycznie każdy obiektyw jest wart swojej ceny. I każdy ma jakieś zastosowanie, plusy i minusy. Zatem ponownie - można kupować niemal w ciemno. :D
Dobrym pomysłem jest by kupić taki sam korpus, jaki sprawdza się u znajomych. Natomiast obiektyw już niekoniecznie, choć przy podobnym podejściu do fotografii, wybór będzie prawdopodobnie zbliżony. Ale obiektywami z przyjaciółmi można się wymieniać i jeżeli mamy różne, to w ten sposób poeksperymentować trochę.
Andrzej1974
08-07-2013, 15:01
Jeżeli ktoś szuka prostego aparatu, który zrobi wiele za niego, dając jednocześnie dobry obraz, to im nowsza konstrukcja, tym zwykle będzie to wygodniejsze. D90 daje dobry obraz, ale wiele rzeczy było w nim jeszcze w fazie rozwoju, czy eksperymentów. To chyba pierwszy korpus z możliwością filmowania. Choćby z tej przyczyny lepiej sięgnąć po nowsze, a w podobnej cenie. Podobnie będzie z fotografią podróżniczą, w pełnym słońcu. Oraz zdjęciami po ciemku. Nowsze matryce mają tu przewagę w kolorach. Właściwie obojętne co to będzie D3100, D3200, D5100, D5200, D7000, czy wyższe i droższe modele. To już są matryce nowej generacji (mniej więcej od 2010 roku). D90 jako staruszek broni się ceną, ergonomią oraz możliwością stosowania obiektywów niewyposażonych w silnik. Czyli starszych i tańszych. Ale dla amatora ma to często małe znaczenie, gdyż niemal wszystkie amatorskie i nowe obiektywy silniki już mają.
Sam lepiej bym tego nie ujął...
Zacytuję jeszcze wpis kolegi z sąsiedniego wątku, by był pełen obraz:
Rozwój matryc przebiegał mniej więcej tak
D300 = D90 = D5000
D3100
D7000 = D5100
D3200 = D5200 = D7100
Jak widać D90 i D5000 to już dość przestarzałe konstrukcje. Co nie znaczy, że nie można nimi wykonać świetnych zdjęć. Oznacza to jedynie, że może to być trudniejsze, wymagające lepszego obiektywu lub oświetlenia, filtrów, czy pracy z plikami RAW (a to dodatkowe pieniądze na oprogramowanie, czas na naukę obsługi itd). Im nowsza matryca (i korpus, bo w Nikonie to to samo), tym mniej trzeba wiedzieć i umieć, zatem dla amatora idealnie! :D
Aha, amatorom z ograniczonymi zasobami gotówki odradzam pełnoklatkowego D600 (i wyższe) jeszcze przez jakiś czas. To nadal za droga zabawa w połączeniu z obiektywami. A najnowsza generacja mniejszych matryc (DX/APS-C) jest już naprawdę doskonała.
Skoro już mnie cytujecie, to dopiszę jeszcze moje wrażenia, jako że miałem D90, D7000 i D7100.
W jakości obrazka między D90 a D7000=D5100 jest ogromna przepaść. Dotyczy to przede wszystkim dynamiki, która pozwala zrobić zdjęcia o ogromnym kontraście albo uratować skopane ujęcia. W drugiej kolejności oddanie kolorów. Na D90 i D300 nie raz walczyłem z żółtobrązową skórą, nowsze matryce potrafią to zdecydowanie lepiej oddać. Wreszcie szumy, które pozwalają zrobić zdjęcie z mniej więcej dwa razy krótszym czasem.
Kolejna matryca w D7100 (podobna do D5200) jest już tylko nieznacznie lepsza od D7000 pod względem szumów, ale trochę gorsza pod względem dynamiki.
Osobiści polecam aparat D5100 lub D7000. W tym przypadku raczej D5100.
W jakości obrazka między D90 a D7000=D5100 jest ogromna przepaść.
a co z d3200? bedzie lepszy jakosciowo od d5100?
To moze czas by sprzedac swoj d90.. ;)
Będzie. Nawet D3100 ma lepszą matrycę, chociaż był pierwszym z nowej generacji i żaden inny aparat Nikona jej nie ma.
Ale Ty zbierasz przecież na D7100?
Będzie. Nawet D3100 ma lepszą matrycę, chociaż był pierwszym z nowej generacji i żaden inny aparat Nikona jej nie ma.
Ale Ty zbierasz przecież na D7100?
Nie, ja nie zbieram na d7100 nawet go w planie nie mialam, ale co watek otworze, to lepszy obraz ma d5100, czy inny nowszy.. a moj nikon i tak malo uzywany jest ostatnio, wiec.. :)
Wreszcie szumy, które pozwalają zrobić zdjęcie z mniej więcej dwa razy krótszym czasem.
Kolejna matryca w D7100 (podobna do D5200) jest już tylko nieznacznie lepsza od D7000 pod względem szumów, ale trochę gorsza pod względem dynamiki.
Czy D7000 ma lepszą dynamikę tonalną (dynamic range) niż D7100? Myślałem, że DR jest jeszcze lepsze w D7100.
Wzrost ilości pikseli (a dokładniej zmniejszenie powierzchni "sensela") to duże wyzwanie, by *zachować* dynamikę. Zwykle się ona pogarsza w takich sytuacjach, choć firmy i postęp w technologii próbują to pokonywać.