PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] ŚLEPE IDEE - seria?

M-P
03-07-2013, 08:57
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://ubplanet.pl/uploads/images/UBPlanet-1372834613-U8505.jpg)

Kontynuować? :)

Artur_A
03-07-2013, 10:53
Kontynuować? :)
Chętnie bym zobaczył. Ale temat jest trudny, poproś o zezwolenie właściciela strony. W dzisiejszych czasach pełno jest oszołomów, którzy tylko marzą o tym, żeby kogoś o coś oskarżyć.

nimnull
03-07-2013, 12:43
Chętnie zobaczę kolejne, to do mnie nie jakoś trafia.
Zdecydowanie widziałbym bliski portret, ale wtedy byłoby to jednorazowe.
Zobaczę jak rozwinie się seria.
Pozdrawiam Mirek

Rafał_Sz
08-07-2013, 12:42
Zdjęcie jest zwyczajnie słabe. Słaby kadr, obróbka, temat. Jedynie ta swastyka rodzi jakieś emocje, niestety negatywne. Na miejscu autora zastanowił bym się jeszcze 3 razy, zanim spróbuje kontynuować serię. Bo sama prowokacja to zdecydowanie za mało, że coś nazywać sztuką.

Komentujących proszę o powstrzymanie się przed "podpuszczaniem autora", to jest forum fotograficzne, a nie historyczno-polityczne. Do tego jest to dział portret, a z portretem ta praca ma mało wspólnego.

Wszelkie komentarze o charakterze dyskusji na temat szerzenia faszyzmu w ten czy inny sposób, lub przekonywania, że jest to "tylko" sztuka, będę wycinał, tak, że proszę się powstrzymywać przed tego typu wpisami.

Dziękuje za uwagę.

M-P
08-07-2013, 12:51
(...) Bo sama prowokacja to zdecydowanie za mało, że coś nazywać sztuką. (...)
Sztuki nigdy robić nie chciałem, to co wpadło mi do głowy poddałem wizualizacji :)

Kadr słaby? Możesz mi powiedzieć dlaczego?
Obróbka słaba? Też chciałbym się zapytać dlaczego.
Temat nie wszystkim musi pasować :)

Rafał_Sz
08-07-2013, 13:03
Sztuki nigdy robić nie chciałem, to co wpadło mi do głowy poddałem wizualizacji :)

Kadr słaby? Możesz mi powiedzieć dlaczego?
Obróbka słaba? Też chciałbym się zapytać dlaczego.
Temat nie wszystkim musi pasować :)
Lewa strona zdjęcia, to w zasadzie tylko czarne nic. Przechył w tym przypadku nie jest dla mnie niczym uzasadniony. Sam pomysł to za mało. Potrzebny jest jeszcze odpowiedni warsztat, żeby ten pomysł przekuć w udane zdjęcie. Dla mnie to zdjęcie jest porównywalne do namalowania swastyki na murze i zatytułowania tego "mur milczenia" czy temu podobne farmazony.

Zdjęcia, które balansują na krawędzi przyzwoitości czy prawa, to bardzo trudny temat i miałeś prawo na tym polec. I poległeś, na całej linii. Dlatego właśnie napisałem, żebyś się dobrze zastanowił przed kontynuacją tej serii. Jeśli jednak chcesz to zrobić, proszę Cię, żebyś najpierw pokazał to zdjęcie(a) mi, przedyskutuję je z administracją. I nie chodzi o samą serię, a raczej o jej walory jako fotografii bo to jest w gestii użytkowników, ale o wykorzystywanie i pokazywanie tematów około faszystowskich na publicznym (!) forum.

Ok?

stock
08-07-2013, 13:17
ja bym zezwolił na kontynuowanie watku. Zobaczymy co się dalej urodzi. Nie widze tu nic zdroznego. Dla mnie swastyka może być azjatyckim symbolem szcześcia dla przykładu.

Rafał_Sz
08-07-2013, 13:23
Dla mnie swastyka może być azjatyckim symbolem szcześcia dla przykładu.Marcin, ja Cię proszę...

stock
08-07-2013, 13:30
no co ? tak jest przecież. A że większości europejczyków się kojarzy jak kojarzy to juz inna kwestia. Ja bym poczekał na kolejne pomysły autora - zobaczymy w którym pójdzie kierunku. Jak źle to zadziałacie odpowiednio. Zresztą, zrobita jak uważacie :)

Gundrum
08-07-2013, 14:32
Zdjęcie przedstawia zaślepienie przez idee (tu nazizm). O promocji nazizmu zupełnie nie ma tu mowy, wręcz przeciwnie. Prowokacji też tu nie widzę.
Pojedyncze zdjęcie zupełnie do mnie nie mówi, ale pomysł jest na tyle ciekawy, że chętnie zobaczyłbym więcej, szczególnie coś mniej oczywistego. Moim zdaniem seria może być bardzo dobra.

Rafał_Sz
08-07-2013, 14:52
Większość osób rozumie temat tak jak rozumieć się go powinno, ja także. Jednak był już na forum dym o dowcipy o Żydach w dziale HUMOR, które zostały przez niektóre organizacje (dzięki "uprzejmości" niektórych naszych użytkowników) potraktowane jako publiczne szerzenie antysemityzmu. Proszę więc zrozumieć moje stanowisko w tym wątku.

Po rozmowie z autorem zdjęcia mogę napisać jeszcze tyle, że seria raczej nie będzie kontynuowana. I tym optymistycznym akcentem zakończmy tą dyskusję. Jeśli autor zechce coś jeszcze tu dodać, proszę o info na PW.

qualin
08-07-2013, 14:53
Dla mnie swastyka może być azjatyckim symbolem szcześcia dla przykładu.

No napewno wpisana w biale kolo na czerwonym tle.
Pozatym pomysl na samo zdjecie do bani. Rozumiem, jakby tam siedzial niemiecki zolnierz z czasow II WŚ, ale nie wspolczesny ludek z wspolczesnym karabinem i we wspolczesnym ubraniu. Wyglada jak jakis pseudo zolnierz/partyzant. W dzisiejszych czasach oczywiscie istnieja faszysci/nazisci czy jak ich tam nazwac, ale nie wydaje mi sie zeby mieli grupy zbrojne i wygladali jak czlowiek na powyzszym zdjeciu.
Juz predzej zrozumialbym jakby siedzial tam lysy gosc pokroju skinheada z ta opaska. Takze forma "przekazu" jak dla mnie jest zadna.