PDA

Zobacz pełną wersję : Wbudowana Lampa nikond3100

znofek
02-07-2013, 20:12
Witam. Mam takie pytanie ponieważ zastanawiam się czy lampa wbudowana w nikonie d3100 poradzi sobie ze zdjęciami w klubie. Dostałem propozycje od koleżanki abym zrobił kilka fotek na jej urodzinach, które organizuje w klubie. Dodam, że w tym klubie jest dość intensywne światło (kolorowe neony, dużo stroboskopów) Impreza odbędzie się w piątek, ale w żadnym sklepie u mnie w mieście nie dostanę żadnej lampy błyskowej pod mój aparat i wszystko dopiero na zamówienie na przyszły poniedziałek. Chciałem fotografować szkłem Nikkor 18-105. Jest szansa żeby zdjęcia się udały ? Zapewne będą to zdjęcia portretowo-pozowane czy jak to inaczej nazwać :) jak to na imprezach. Z góry dziękuję za odpowiedź

puciek
02-07-2013, 20:18
Ta lampa może być za słaba i będziesz miał na 100% czerwone oczka na zdjęciach.

znofek
02-07-2013, 20:20
Myślę, że efekt czerwonych oczu można jakoś w programach delikatnie zredukować później :P ewentualnie ustawić w body "efekt czerwonych oczu" i może nie będzie tak źle :)

GonzoG
02-07-2013, 20:22
Zdjęcia się raczej udadzą, bo lampa z LP=12m przy 18-105/3.5-5.6 da Ci przynajmniej 2m zasięgu przy ISO 100 do 8m przy ISO 1600.
Musisz tylko pamiętać, o zdjęciu osłony przeciwsłonecznej, bo będzie cień. No i po zrobieniu zdjęć trzeba będzie pousuwać czerwone ślipia, bo funkcje w aparacie sobie raczej z tym nie radzą.

znofek
02-07-2013, 20:24
Myślę że 2m to będzie już taki max odległość z której będę robił zdjęcia :) także dziękuję za tak optymistyczną odpowiedź :) A tak jeszcze do tematu to jaką lampę polecacie do mojego sprzętu ?

GonzoG
02-07-2013, 20:30
Myślę że 2m to będzie już taki max odległość z której będę robił zdjęcia :) także dziękuję za tak optymistyczną odpowiedź :) A tak jeszcze do tematu to jaką lampę polecacie do mojego sprzętu ?

Dobrą i nietanią.
Bo nie ma tanich i dobrych.

Nikon SB-700, SB-910
Nissin Di866 mk II
Metz 52 AF-1
Yongnuo YN-565EX, YN-568EX
Veoloon 331EX, V500, V600.

znofek
02-07-2013, 20:33
Właśnie tą Nikon SB-700 zaproponował mi sprzedawca w sklepie za 1050zł Więc skoro wy ją polecacie to jednak się na nią zdecyduję, a póki co to imprezę jakoś śmignę na tej wbudowanej. A na tej wbudowanej i na nikkorze 18-55 jakby się to prezentowało ?

Borat1979
02-07-2013, 20:36
Akurat czerwone oczy to niewielki problem bo usunięcie w każdym programie graficznym zajmuje ze 2 sekundy. Gorzej, że lampa wbudowana wali tylko na wprost dość wąskim strumieniem światła i gęby będą się świecić jak psu jajka :) Przydałby się nawet jakiś domowej roboty dyfuzor żeby deko rozproszyć światło.

To jest ciekawy patent

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/natuurplaat496x372-2.jpg
źródło (http://s2.blomedia.pl/fotoblogia.pl/images/2009/05/natuurplaat-496x372.jpg)

znofek
02-07-2013, 20:41
O proszę :) bardzo ciekawe rozwiązanie :P kiedyś próbowałem rozproszyć światło za pomocą zwykłej kartki papieru przyłożonej do lampy :P ale efekty nie były za dobre ;) będę musiał spróbować tego sposobu z tym wkładem na kliszę :) gdzieś się takie walały po domu :)

znofek
02-07-2013, 21:32
I bym sobie zapomniał :) czy przy takim fotografowaniu lepiej używać jakiegoś trybu auto lub tematycznego czy jakieś specjalne ustawienia Manualne ??

GonzoG
02-07-2013, 21:38
I bym sobie zapomniał :) czy przy takim fotografowaniu lepiej używać jakiegoś trybu auto lub tematycznego czy jakieś specjalne ustawienia Manualne ??

To co lepsze, zależy od tego co chcesz mieć na zdjęciu i jakie są twoje umiejętności.
Jak wiesz jakie dobrać parametry na manualu, to manual da Ci większe panowanie nad tym co na zdjęciu. Jak nie wiesz jakie, to najlepiej tryb A lub tematyczny.

znofek
02-07-2013, 21:46
Właśnie moje doświadczenie w trybie manualnym ograniczało się do stosowania w "dzień" przy dobrym naturalnym oświetleniu. Więc coś czuję, że jednak będę zmuszony korzystać z trybu auto :) Dziekuję za wszystkie rady z waszej strony

GonzoG
02-07-2013, 21:56
Właśnie moje doświadczenie w trybie manualnym ograniczało się do stosowania w "dzień" przy dobrym naturalnym oświetleniu. Więc coś czuję, że jednak będę zmuszony korzystać z trybu auto :) Dziekuję za wszystkie rady z waszej strony

Wybacz, że tak powiem, ale używanie trybu manualnego w dzień, to zazwyczaj idiotyzm - ustawianie parametrów do wskazań światłomierza ani nie zrobi z ciebie lepszego fotografa, ani nie pozwoli robić lepszych zdjęć, a zazwyczaj wręcz przeciwnie.

Tryb manualny używa się tam, gdzie światłomierz (tryby P, S, A) jest zupełnie nie przydatny - np w klubach. Ustawiasz parametry raz, tak aby tło mieć widoczne, ale ciemniejsze o np. 2 EV, następnie otwierasz lampę i robisz zdjęcia - temu służy tryb manualny.
Używanie go w klubach jest znacznie łatwiejsze, bo nic nie trzeba robić - automat naświetlania lampą robi wszystko.

Art Erie
02-07-2013, 22:04
[..]Więc coś czuję, że jednak będę zmuszony korzystać z trybu auto :) Dziekuję za wszystkie rady z waszej strony

Nie rób tego, bo polegniesz. W takiej sytuacji tylko M.

znofek
02-07-2013, 23:38
Skoro tak uważacie to możecie podać jakieś ustawienia M abym tak od razu nie poległ :)

GonzoG
03-07-2013, 00:03
Skoro tak uważacie to możecie podać jakieś ustawienia M abym tak od razu nie poległ :)

Pisałem jakie:

Ustawiasz parametry raz, tak aby tło mieć widoczne, ale ciemniejsze o np. 2 EV, następnie otwierasz lampę i robisz zdjęcia - temu służy tryb manualny.
Używanie go w klubach jest znacznie łatwiejsze, bo nic nie trzeba robić - automat naświetlania lampą robi wszystko.

Dokładniej się nie da.

Chyba że wolisz bardziej skomplikowanie:
czas - w zależności od tego co chcesz osiągnąć - im dłuższy tym ciekawsze rozmycia można uzyskać, np. poprzez zoomowanie.
przesłona - zależna od tego jaką głębię ostrości chcesz uzyskać - zazwyczaj używa się w pełni otwartej, ale np. przy szerokich kadrach całej imprezy warto przymknąć, aby jak najwięcej złapać ostrego
ISO - zależne od dwóch powyższych, tak aby światłomierz wskazywał od -1 do -3 EV.
korekta ekspozycji - 0 EV, bo wpływa też na lampę.

Ja używam np. czasu 1/10 - 1/2 s, przesłona f/2.8 - f/5.6, ISO 400-3200, ale te ustawienia tyczą się klubu, w którym czasami robię zdjęcia. W innym klubie mogą być nawet skrajnie różne ustawienia.

znofek
03-07-2013, 00:12
Ok dziękuję za wskazówki ;) na pewno z nich skorzystam :) jeżeli chodzi o oświetlenie w tym klubie to jest dość mocne i intensywne. Jest dużo niebieskich i czerwonych neonów, które świeca przez cały czas na parkiet, a do tego wchodzą stroboskopy i od czasu do czasu laser zielony, a w lożach jest światło białe z lamp ustawionymi nad lożami, więc tam nie będzie problemu ze zdjęciami. Dziękuję za info :)

Art Erie
03-07-2013, 10:18
[...]Ja używam np. czasu 1/10 - 1/2 s, przesłona f/2.8 - f/5.6, ISO 400-3200, ale te ustawienia tyczą się klubu, w którym czasami robię zdjęcia. W innym klubie mogą być nawet skrajnie różne ustawienia.

Ale skoro podałeś początkującemu koledze takie parametry, to powinieneś też napisać ze wszystko w kadrze będzie rozmazane i nieostre. To co ma być ostre, będzie efektem zamrożenia ruchu lampą błyskową.
Myślę, że dla znofek'a nie jest to oczywiste; tak samo to że taki sposób robienia zdjęć wymaga wprawy i niezbędny jest trening.

GonzoG
03-07-2013, 10:20
Ale skoro podałeś początkującemu koledze takie parametry, to powinieneś też napisać ze wszystko w kadrze będzie rozmazane i nieostre. To co ma być ostre, będzie efektem zamrożenia ruchu lampą błyskową.
Myślę, że dla znofek'a nie jest to oczywiste; tak samo to że taki sposób robienia zdjęć wymaga wprawy i niezbędny jest trening.

Ano prawda...
Ale czasami zapomina się o rzeczach, które dla nas są oczywiste :/

znofek
05-07-2013, 12:52
Witam ponownie :) Mała kontynuacja tematu :) myślę, że teraz sobie poradzę z tymi zdjęciami, bo udało mi się zakupić dobre szkło N 85 :) jest dość jasne i na pewno lepsze od tych co miałem wcześniej :) do tego jeszcze dzisiaj będzie lampa, SUNPAK DF3000 (szału nie ma, ale za 50zł udało się zakupić) I jeszcze jedna sprawa, opłaca się zabierać ze sobą tą Sigmę 70-300 ?

plan3s
05-07-2013, 13:17
Witam ponownie :) Mała kontynuacja tematu :) myślę, że teraz sobie poradzę z tymi zdjęciami, bo udało mi się zakupić dobre szkło N 85 :) jest dość jasne i na pewno lepsze od tych co miałem wcześniej :) do tego jeszcze dzisiaj będzie lampa, SUNPAK DF3000 (szału nie ma, ale za 50zł udało się zakupić) I jeszcze jedna sprawa, opłaca się zabierać ze sobą tą Sigmę 70-300 ?

Nie chcę Cię straszyć, ale 85mm na klub brzmi strasznie wąsko. Sigma 70-300 w ogóle Ci się nie przyda. Jak wejdziesz na parkiet to ludzi będziesz miał na odległość 'samojebki', w takiej sytuacji proponuje zabrać tylko i wyłącznie kita. Bez 18mm nie ma co do klubu iść.

GonzoG
05-07-2013, 14:19

Nie bierz tej sigmy... zupełnie się nie przyda, bo jest ciemna jak diabli i zupełnie nie radzi sobie z ostrzeniem w gorszych warunkach - a raczej aparaty sobie z nią nie radzą, bo jest kiepskiej jakości optycznej i aparat nie potrafi już złapać ostrości.

znofek
05-07-2013, 15:22
Ok dziękuję za info :) więc sigma zostanie w domu i zabiorę 18-105 i ewentualnie 85 :) żeby sprawdzić w takich warunkach :)

znofek
05-07-2013, 15:27
Oświetlenie w tym klubie wygląda tak :) Więc myślę, że z tym SUNPAK jakoś sobie dam radę

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/8352/u35n.jpg)

bboy4
15-07-2013, 18:09
To zdjęcie było robione jakąś "rybką"... Oświetlenie nie jest takie złe , ale pewnie neony i inne bajery nie świeca się "non stop" , więc zmienia się cała infrastruktura naświetlania matrycy... Na taką imprezę zabierz 18-105 , bo 85mm za wąsko ,a sigma zbyt ciemna i przede wszystkim wolna :-)

35mm F1.8 to gadżet do takich zadań :-)