PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia o zmroku

Niwek1993
01-07-2013, 14:03
witam mam taki problem ze slonce zaszlo nad woda i chce zrobic zdjecie niedaleko sa jakies knajpy oswietlone i po zrobieniu zdjecia te swiatla sa takie pomazanane zdjecia nie sa ostre i neiiwem co jes tnie tak nawet na normalnych ustawieniach aparatowych ... i jeszcze jedno pytanie co zmienia mi zmienienie jakosci zdjecia z normalnego na fine ?

puciek
01-07-2013, 14:04
Użyj statywu i wyłącz stabilizację (o ile masz)

Niwek1993
01-07-2013, 14:14
na obiektywie mam cos takiego jak VR
ale stabilizacje w opcjach tez chyba widzialem a zdjecia wlasnie byly robione ze statywu to co zrobic?

puciek
01-07-2013, 14:18
VR nie raz nie wystarczy do wykonania nieporuszonego zdjęcia w kiepskich warunkach. Będziesz musiał albo ustawić wysokie ISO i czas (w zależności od przysłony) od 1/15s albo użyć właśnie statywu, ustawić ISO 100 i długi czas naświetlania. VR nie jest receptą na wszystko.

ps. Jak robiłeś zdjęcia ze statywu, to wyłącz VR, który może wprowadzać drgania.

Niwek1993
01-07-2013, 14:20
aa wlasnie ja mialem statyw i zalaczone vr i te lampy i wszystko jakies zamazane ... i myslalem ze cos jest nie tak wlasnie ...

Niwek1993
01-07-2013, 14:21
a jak juz tu jestem to mam jeszcze jedno pytanie jak robie wieczorem ale jeszcze jasno jest to jak w aparacie zrobic zeby wszystko bylo fajne i ostre a nie tylko pare rzeczy z przodu a reszta zamazana ... ? i co to zmienia ze zmienie z normalmnej jakosci na fine ?

pan.lukasz
01-07-2013, 14:26
dali do aparatu instrukcję?

Niwek1993
01-07-2013, 14:28
dali ale jest to wszystko tam tak napisane ze na normalny rozum i tak sie wie tyle o ile ... a skoro wiecie i mozecie pomoc to nie rozumiem dlaczego prosciej odeslac do instrukcji i juz ...

puciek
01-07-2013, 14:28
Kupić książkę o fotografii i dokładnie poczytać o zależnościach ISO, przysłony i czasu naświetlania. Bez tego będzie ciężko.

Fine to mniejsza kompresja pliku JPG. Daje to większy obrazek o większej ilości szczegółów.

Tu masz trochę informacji - czytaj i ucz się: http://www.optyczne.pl/15.1-poradnik-Wykorzystanie_tryb%C3%B3w_tematycznych_w_lustrzanc e.html

GonzoG
01-07-2013, 14:33
a jak juz tu jestem to mam jeszcze jedno pytanie jak robie wieczorem ale jeszcze jasno jest to jak w aparacie zrobic zeby wszystko bylo fajne i ostre a nie tylko pare rzeczy z przodu a reszta zamazana ... ? i co to zmienia ze zmienie z normalmnej jakosci na fine ?

musisz nauczyć się i zrozumieć podstawowe pojęcia - czułość, przesłona, czas i zależności pomiędzy nimi.

co do zamazania - przeczytaj co to głębia ostrości (GO) oraz co na nią wpływa i w jakim stopniu.

To załatwi 90% twoich pytań.
resztę - 9% masz w instrukcji aparatu

Niwek1993
01-07-2013, 14:34
no i zawsze troche pomocy jest dziekuje :)

pan.lukasz
01-07-2013, 14:35
a ja nie rozumiem, dlaczego czasami są pytania o proste rzeczy, podstawowe niemal, na które odpowiedzi udzielono sto razy, a kolejna odpowiedź powieli poprzednie. Są w internecie symulatory aparatu fotograficznego, jest szeroki kard, jest mnóstwo wątków do przejrzenia na rożnych forach, są książki, jest instrukcja aparatu.

Instrukcje co do zasady są pisane na tyle jasno, żeby bez większej szkoły można było je rozumieć. Ostatnio nabyłem aparat i nie pytałem się na forum jak się robi zdjecia, tylko siadłem do instrukcji i wertowałem, jak nie wiedziałem, to testowałem ustawienia.

Irytuje mnie, jak każdy chce mieć na tacy podane informacje przez kogoś na nowo, a sam nie chce palcem kiwnąć i wnieść poza pytaniem własnego wkładu na przykład przez sięgniecie do internetu chociażby albo instrukcji.

albo polecam tryb AUTO :)

GonzoG
01-07-2013, 14:47
a ja nie rozumiem, dlaczego czasami są pytania o proste rzeczy, podstawowe niemal, na które odpowiedzi udzielono sto razy, a kolejna odpowiedź powieli poprzednie. Są w internecie symulatory aparatu fotograficznego, jest szeroki kard, jest mnóstwo wątków do przejrzenia na rożnych forach, są książki, jest instrukcja aparatu.

Bo po co szukać, czy czytać to co dołączyli do aparatu (instrukcja), jak prościej jest zapytać...
Teraz już nikt nie próbuje sam szukać, czy uczyć się. Każdy chce recepty na super zdjęcia w 30 sekund...

TOP67
01-07-2013, 15:43
Pierwsze i podstawowe, to pokaż zdjęcie, o którym piszesz. Bez tego to wróżenie z fusów.

bboy4
10-07-2013, 15:02
Pytanie odnośnie wpisu z pierwszej strony wątku: Dlaczego należy wyłączać VR przy fotkach ze statywu?? (nie wiedziałem że VR może też szkodzić dlatego pytam)

TOP67
10-07-2013, 17:36
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149581

advisor
11-07-2013, 22:30
Jak wyżej - temat zdjęcia po zmroku - pytanie czy to zdjęcie może być czy nadaje się do większej obróbki. Jest to jpg bez żadnej obróbki...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/6513/j418.jpg)

6868
11-07-2013, 22:54
Jak wyżej - temat zdjęcia po zmroku - pytanie czy to zdjęcie może być czy nadaje się do większej obróbki. Jest to jpg bez żadnej obróbki...

To zależny tylko wyłącznie od ciebie, co chciałbyś zmienić lub inaczej przedstawić. Każdy ma jakas tam swoja wizje.

TOP67
11-07-2013, 23:11
Na pewno trzeba skorygować poziom

szymon708
12-07-2013, 11:44
Odkąd tutaj zaglądam jeszcze nie spotkałem się z wątkiem poruszającym tak PODSTAWOWY temat. Oczywiście wydawało mi się zawsze, że kupując tak zaawansowany sprzęt jak lustrzanka zerka się do instrukcji. Co to jej zrozumienia to nie wiem co tam jest niejasnego.

A tekst w stylu: na obiektywie mam coś takiego jak VR rozbił bank :-) Co do zdjęcia. Więcej dołu, mniej góry, korygujemy poziom.

advisor
12-07-2013, 16:49
A tekst w stylu: na obiektywie mam coś takiego jak VR rozbił bank Co do zdjęcia. Więcej dołu, mniej góry, korygujemy poziom.

Dzięki za szybką odpowiedź :-o. A jeżeli chodzi o kogoś kto kupuje lustrzankę i nie wie co ma w tej lustrzance a przede wszystkim nie czyta instrukcji to moim zdaniem parodia. Sam nie jestem zaawansowanym fotografem bo dopiero zaczynam swoją przygodę z lustrzanką i uczę się powoli tego trudnego rzemiosła - bo tego nie da się nauczyć w 5 min :sad: . Ale jak w to się wchodzi to podstawy powinny jakieś być u każdego kto miał styczność choćby z zaawansowanym kompaktem. Jest tego dużo: filmików jak co kiedy robić. Wystarczy trochę najpierw posiedzieć a dopiero później coś działać aż samo zacznie nam wychodzić.