PDA

Zobacz pełną wersję : YN 560 II i Nikon D3100

sniegu
01-07-2013, 21:32
Hej
mam problem. Jestem nowym użytkownikiem forum. Piszę do Was z pytaniem i zarazem prośbą.
Zacząłem bawić się amatorsko w robienie zdjęć zakupiłem sobie z rok temu Nikona D3100 i postanowiłem teraz zainwestować te 300 zł w dodatkową lampę i kupiłem YN 560 II.
No i jest problem bo za każdym razem po naciśnięciu migawki otwiera się wbudowana lampa a YN 560 II nie reaguje. Czy ja poprstu nie potrafie jej uruchomić? Czy po prostu ta lampa nie może być do tego modelu? Proszę pomóżcie.
Mam nadzieje że nie powieliłem tematu, bo nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi w tej tematyce :(

RAF7705
01-07-2013, 21:51
Ja mam yn 560 i z d90 żadnych problemów.
W jakim trybie fotografujesz?
Wydaje mi się że tryb Auto może robić takie problemy.
W trybach PASM nie powinno się tak robić.
A najpewniej będzie w M.

sniegu
01-07-2013, 21:57
Kurde to czegoś nie rozumie.
A opisz krok po kroku jak uruchamiasz lampe w jednym z tych trybów ?
A lampe masz połączoną w jakiś sposób z aparatem , w sensie przewodem ? Czy tylko stoi na stopce?

GonzoG
01-07-2013, 22:04
Hej
mam problem. Jestem nowym użytkownikiem forum. Piszę do Was z pytaniem i zarazem prośbą.
Zacząłem bawić się amatorsko w robienie zdjęć zakupiłem sobie z rok temu Nikona D3100 i postanowiłem teraz zainwestować te 300 zł w dodatkową lampę i kupiłem YN 560 II.
No i jest problem bo za każdym razem po naciśnięciu migawki otwiera się wbudowana lampa a YN 560 II nie reaguje. Czy ja poprstu nie potrafie jej uruchomić? Czy po prostu ta lampa nie może być do tego modelu? Proszę pomóżcie.
Mam nadzieje że nie powieliłem tematu, bo nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi w tej tematyce :(

A dlaczego ma nie otwierać wbudowanej ?? Bo jak nie rozumiem pytania...

Przełącz aparat na jeden z trybów P, S, A lub M, to nie będzie otwierał wbudowanej.
Poza tym skąd aparat ma wiedzieć, że podłączyłeś do niego lampę manualną - ona przecież w żaden sposób nie komunikuje się z aparatem.

~lxs
01-07-2013, 22:04
Lampę musisz założyć na sanki, jeżeli chcesz jej używać zamiast wbudowanej

sniegu
01-07-2013, 22:09
Wkładam lampę w sanki. Włączam ją i ok. Włączam aparat, przechodzę w jeden z trybów PASM. Naciskam migawkę i zdjęcie robi się bez lampy. Naciskam przycisk uruchamiający lampę w aparacie i otwiera się ta wbudowana mimo założonej YN 560 II. Czy może muszę coś przestawić w ustawieniach aparatu?

sniegu
01-07-2013, 22:14
A może muszę jeszcze dokupić jakiś przewód którym połączę aparat razem z lampą?
Czy całe połączenie odbywa się przez sanki ?

GonzoG
01-07-2013, 22:16
Wkładam lampę w sanki. Włączam ją i ok. Włączam aparat, przechodzę w jeden z trybów PASM. Naciskam migawkę i zdjęcie robi się bez lampy. Naciskam przycisk uruchamiający lampę w aparacie i otwiera się ta wbudowana mimo założonej YN 560 II. Czy może muszę coś przestawić w ustawieniach aparatu?

1. Już pisałem:

Poza tym skąd aparat ma wiedzieć, że podłączyłeś do niego lampę manualną - ona przecież w żaden sposób nie komunikuje się z aparatem.
Więc jak naciśniesz guzik od lampy, to się wbudowana otworzy.

2. A czy przed naciśnięciem spustu, włączyłeś lampę i poczekałeś aż się naładuje (czerwony kolor pilota) ?? Bo jak tak, to musi błyskać.

A może muszę jeszcze dokupić jakiś przewód którym połączę aparat razem z lampą?
Czy całe połączenie odbywa się przez sanki ?

NIE pisz jednego posta pod drugim - masz od tego edycję.

Nie ma żadnego połączenia między YN-560 II, a aparatem. To lampa manualna i korzysta tylko ze styku synchro - jest zwarty z masą (błyska) lub nie i tyle.
Nie będzie błyskać, tylko jak ustawisz tryb zdjęć bez lampy. W pozostałych będzie błyskać zawsze.

sniegu
01-07-2013, 22:20
Tak lampa ładuje się bardzo szybko cały czas pilot czerwony. Jak zrobię test i nacisnę pilot to błyśnie.
Czyli z tego wychodzi że bez żadnych zmian po zamontowaniu na sankach lampa za każdym naciśnięciem migawki powinna błyskać ? Dobrze rozumie?

Sprawdziłem i w żadnym z trybów nie błyska. :(

RAF7705
01-07-2013, 22:25
To może jednak zacznij od instrukcji obsługi.

GonzoG
01-07-2013, 22:26
Tak lampa ładuje się bardzo szybko cały czas pilot czerwony. Jak zrobię test i nacisnę pilot to błyśnie.
Czyli z tego wychodzi że bez żadnych zmian po zamontowaniu na sankach lampa za każdym naciśnięciem migawki powinna błyskać ? Dobrze rozumie?

Nie.
A ustawiłeś lampę w odpowiedni tryb ?? bo ta lampa ma ich kilka, a tylko w dwóch będzie się wyzwalała z aparatu.

I uprzedzając twoje kolejne pytania - przeczytaj instrukcję lampy. Tam jest napisane jaki tryb do czego.

I kolejne - jak zauważysz, że zdjęcia są za jasne, albo za ciemne, a zauważysz, to patrz wyżej na chyba pierwszą moją odpowiedź w tym wątku - to nie lampa TTL, a manualna.

~lxs
01-07-2013, 22:28
Ja mam YN-560 w pierwszej wersji i działa jak trzeba (z D90)...
1. Zakładam lampę na sanki i blokuję.
2. Włączam aparat i lampę (kolejność bez znaczenia).
3. Wciskam spust migawki i lampa się wyzwala...

Zaznaczam, że robię zdjęcia w trybie M. Może w trybach automatycznych i półautomatycznych nie wyzwala Ci się lampa, bo nie ma w niej żadnej automatyki, przez co body nie ma możliwości komunikacji z lampą w celu ustawienia poprawnej ekspozycji.

GonzoG
01-07-2013, 22:29
Ja mam YN-560 w pierwszej wersji i działa jak trzeba (z D90)...
1. Zakładam lampę na sanki i blokuję.
2. Włączam aparat i lampę (kolejność bez znaczenia).
3. Wciskam spust migawki i lampa się wyzwala...

Zaznaczam, że robię zdjęcia w trybie M. Może w trybach automatycznych i półautomatycznych nie wyzwala Ci się lampa, bo nie ma w niej żadnej automatyki, przez co body nie ma możliwości komunikacji z lampą w celu ustawienia poprawnej ekspozycji.

Lampa wyzwoli się w każdym trybie aparatu poza "zdjęcia bez lampy"
Natomiast lampa musi być w trybie wyzwalania z aparatu. Jak ma włączone wyzwalanie zdalne, to nie działa wyzwalanie ze stopki, a tylko fotocela.

~lxs
01-07-2013, 22:31
No tak, takie oczywiste problemy jak zły tryb lampy wykluczyłem :D

sniegu
01-07-2013, 22:35
No i sprawa rozwiązana. A ja na upartego z S1 lub S2 próbowałem. Głupi błąd. Na M i Multi błyska.
Jednym słowem z tą lampą jedynie samemu trzeba ustawiać parametry błysku? Nie ma tak że ona będzie sobie automatycznie dobierać wartości?

GonzoG
01-07-2013, 22:38
No i sprawa rozwiązana. A ja na upartego z S1 lub S2 próbowałem. Głupi błąd. Na M i Multi błyska.
Jednym słowem z tą lampą jedynie samemu trzeba ustawiać parametry błysku? Nie ma tak że ona będzie sobie automatycznie dobierać wartości?

A nie pisałem już o tym ??

Nie.
A ustawiłeś lampę w odpowiedni tryb ?? bo ta lampa ma ich kilka, a tylko w dwóch będzie się wyzwalała z aparatu.

I uprzedzając twoje kolejne pytania - przeczytaj instrukcję lampy. Tam jest napisane jaki tryb do czego.

I kolejne - jak zauważysz, że zdjęcia są za jasne, albo za ciemne, a zauważysz, to patrz wyżej na chyba pierwszą moją odpowiedź w tym wątku - to nie lampa TTL, a manualna.

RAF7705
02-07-2013, 00:12
To nie wiedziałeś co kupujesz, nie do wiary.
A nie mówiłem żebyś zaczął od instrukcji obsługi. :D

Lukasz_85
02-07-2013, 08:42
No to pewnie już Ci nie będzie potrzebna :) sprzedajesz?

sniegu
02-07-2013, 17:48
Jak pisałem wcześniej zaczynam dopiero bajkę z fotografią :) A że wypatrzyłem ten model, opis wydawał się obiecujący, więc skusiłem się na zakup. Nic tylko teraz się uczyć odpowiednich parametrów.
Dziękuje wszystkim za pomoc.

GonzoG
02-07-2013, 20:18
Jak pisałem wcześniej zaczynam dopiero bajkę z fotografią :) A że wypatrzyłem ten model, opis wydawał się obiecujący, więc skusiłem się na zakup. Nic tylko teraz się uczyć odpowiednich parametrów.
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Nie nauczysz się odpowiednich parametrów, bo takich nie ma.
Wszystko jest zależne od czułości, przesłony, ustawienia zoomu w lampie i odległości od obiektu.
Ogólnie - dużo zabawy i liczenia, nie na palcach, albo zrobić sobie książeczkę z tabelkami...
A i tak gwarantuję Ci, że każde zdjęcie będziesz powtarzał nawet kilka razy, aby było ok. A te co nie będziesz mógł powtórzyć - stracisz.

Kup lampę z TTL, a tą zostaw na przyszłość, albo sprzedaj. Uratujesz setki zdjęć.

RAF7705
02-07-2013, 20:35
Nie prawda, , trochę doświadczenia i w miarę wprawne oko.
Nauczy się.

sniegu
03-07-2013, 12:46
W związku z tym jaką lampę proponujesz?? Oczywiście w rozsądnej cenie ?

GonzoG
03-07-2013, 12:49
W związku z tym jaką lampę proponujesz?? Oczywiście w rozsądnej cenie ?

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3166014#post3166014

sniegu
03-07-2013, 13:32
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3166014#post3166014

Niestety wszystkie wymienione lampy na tą chwilę są poza cenowym zasięgiem dla mnie. Więc pozostaje się uczyć :) na tej co zakupiłem.

GonzoG
03-07-2013, 13:38
Niestety wszystkie wymienione lampy na tą chwilę są poza cenowym zasięgiem dla mnie. Więc pozostaje się uczyć :) na tej co zakupiłem.

Są i tańsze (od 300zł), ale ja ich nie polecam, bo szybko stają się nie wystarczające.

sniegu
03-07-2013, 14:38
Są i tańsze (od 300zł), ale ja ich nie polecam, bo szybko stają się nie wystarczające.

A te koło 300 zł to jakie modele?

GonzoG
03-07-2013, 14:51
A te koło 300 zł to jakie modele?

Jakiś jakiś Mezt, ale modelu nie pamiętam. Później koło 350-400 są Yongnuo...

Ale jak chcesz mieć lampę, to lepiej kupić lampę, a nie jakieś tam błyskadełko... bo później tego nie sprzedasz, a lepszą i tak trzeba będzie kupić.

adolfik9501
03-07-2013, 14:54
Za 400, stówę taniej niż nowa: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232154.

fotoewelina
12-07-2013, 14:01
sniegu i raff7705 polecacie lampę YN 560 II? Zastanawiam się nad jej zakupem i nie wiem czy jest sens? możecie napisać swoje opinie?

RAF7705
13-07-2013, 08:44
Ja mam wersję pierwszą, bez wyświetlacza. Druga została w kilku kwestiach poprawiona, choć ja jakichś specjalnych wad w wersji pierwszej nie widzę.
Jak najbardziej na tak.

GonzoG
14-07-2013, 05:18
sniegu i raff7705 polecacie lampę YN 560 II? Zastanawiam się nad jej zakupem i nie wiem czy jest sens? możecie napisać swoje opinie?

Świetna lampa do strobingu (jako zdalna) i raczej tylko do tego.

kakersik
14-07-2013, 10:54
Ja mam wersję pierwszą, bez wyświetlacza. Druga została w kilku kwestiach poprawiona, choć ja jakichś specjalnych wad w wersji pierwszej nie widzę.
Jak najbardziej na tak.

Nie polecałbym manualnej lampy osobie, która ma póki co małe pojęcie. Owszem, ta lampa jest dobra, ale komuś zaczynającemu przygodę z fotografią doradziłbym dozbierać do lampy z automatyką. Chyba, że koleżanka Ewelina jest na tyle świadoma i wie z czym wiąże się zakup lampy manualnej.

RAF7705
14-07-2013, 14:58
Ja nic nie polecam.
Odpowiedziałem na zadane pytanie.
Nie rozważam zasadności takiego a nie innego zakupu.

malwinka
17-07-2013, 12:46

Jeszcze taki Tumax DSL-983 (http://foto-tip.pl/pl/tumax-dsl-983-afz-nikon.html) w rozsądnej cenie jest, dla tych co szukają tanich w porządku lamp, zaletą w porównaniu do kilku innych tanich jest palnik który mozesz ustawić w dowolną stronę więc mozna z niej swobodnie korzystać.

puciek
17-07-2013, 12:50
I przy każdym błyśnięciu mieć inaczej doświetlony kadr. Tumaxa nie polecam, kiepsko pracuje w iTTL

malwinka
17-07-2013, 13:00
Dlatego inaczej doświetlony? Może ciekawiej po prostu? Tak jak mówiłam kiedyś, często pracuje na manualu.

GonzoG
17-07-2013, 13:08
Dlatego inaczej doświetlony? Może ciekawiej po prostu? Tak jak mówiłam kiedyś, często pracuje na manualu.

Co z tego, że w aparacie masz manual, jak lampa pracuje tylko w TTL - więc w automacie.
Już sabiny nie dają w TTL za każdym razem takich samych efektów, ale Tumax, to jest porażka - różnice w naświetleniu między 2 zdjęciami ze statywy wynoszą nawet 2 EV.... Ogólnie ciężko powiedzieć, że te lampy kiedykolwiek uzyskują poprawne naświetlenie.

malwinka
17-07-2013, 13:22
Jak testowałam troszkę kiedyś tego Tumaxa i naprawdę nie mogę mu tego zarzucić, choć na stałe też nie używam, więc nie będę się upierać