PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 a autofocus przypadek inny

cocodrillo
01-07-2013, 21:09
Witam. Od początku jak kupiłem ten aparat naczytałem się tu wielu wątków na temat złego AF. Na szczęście ja nie mam tego problemu i mój D700 ostrzy poprawnie. Jednak czasami mam dziwny problem z ustawieniem ostrości na AF. Pracuję na obiektywie SIGMA DC 17-50/1:2,8 EX HSM ze stabilizacją OS . Problem polega na tym, że czasami nie chce w ogóle ustawić ostrości. Kręci dość dużo pierścieniem i nie chce złapać i nie wyostrzy jeśli nie zmienię punktu ostrzenia. Ustawienia AF A 39 pól. Ciekawe jest to, że np. nie mogłem ustawić ostrości na twarzy pana młodego w kościele, gdzie potem ostrzył bez zastrzeżeń w tym samym kościele, a na pani młodej ostrzył choć byli koło siebie. Zdarzało się też w domu. Zmiana kąta lub znacznika ostrości na włosy lub marynarkę skutkowała poprawnym ostrzeniem. Mam ustawiony priorytet ostrości, wiec kiedy nie ma ostrości nie ma wyzwolenie migawki. Wszystkie te problemy są kiedy jest oświetlenie sztuczne a ja mam lampę błyskową. Na dworze jeszcze mi się nie zdarzyło, że nie chciał ostrzyć. Może nie jest to jakaś wielka niedogodność, ale jest. Czy ktoś miał coś podobnego, lub jakąś rozsądną teorię ?
Pozdrawiam

GonzoG
01-07-2013, 21:24
1. To jest zupełnie normalne - jak ustawiasz ostrość na elemencie bez wyraźnych różnic w barwie czy kontraście to AF może głupieć.
2. Sigma to nie Nikkor i nie ma tak dopracowanej komunikacji z body, przez co i AF nie zawsze działa jak powinien. Tu każdy obiektyw nie Nikona będzie się gorzej sprawował i problemy z ostrzeniem w cięższych warunkach są raczej standardem. Trzeba się nauczyć kiedy występują i unikać takich sytuacji.

Mbuna
03-07-2013, 21:51
W instrukcji obsługi są wymienione przypadki, w których mogą wystąpić problemy ze znalezieniem ostrości.
W gorszym oświetleniu częściej dochodzi do takich problemów. Spróbuj z innym jaśniejszym obiektywem.

Pozdrawiam

moshica
04-07-2013, 09:01
W gorszym oświetleniu częściej dochodzi do takich problemów. Spróbuj z innym jaśniejszym obiektywem.

Trochę zła odpowiedź. Ma zmieniać obiektyw na 1.8 lub 1.4 ? Ja na 1.4 też mam te problemy, więc na jaki miałbym zmieniać, na 1.0 ?
Po prostu trzeba kierować punkt AF na bardziej charakterystyczny element a nie na jednolite tło.
Za to można dziękować polityce Nikona i Canona, którzy mają w tym interes ;-)

cocodrillo
04-07-2013, 20:15
Tak właśnie robię zmieniam punkt AF tyle, że nieraz to dość denerwujące, np przy przysiędze, kiedy masz mało czasu i obiektyw kręci jak głupi w jedną i w drugą a expozycji nie ma :) Ma się wtedy wtedy ciśnienie i szybko przebiera jojstickiem, żeby zmienić punkt.
Jeszcze słowo do obiektywu. Może to nie NIKOR ale nie narzekam na niego.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Mbuna
10-07-2013, 20:44
Trochę zła odpowiedź. Ma zmieniać obiektyw na 1.8 lub 1.4 ? Ja na 1.4 też mam te problemy, więc na jaki miałbym zmieniać, na 1.0 ?
Po prostu trzeba kierować punkt AF na bardziej charakterystyczny element a nie na jednolite tło.

Nie napisałem, że jaśniejszy obiektyw rozwiązuje całkowicie problem. Jednak ustawienie ostrości następuje przy maksymalnie otwartej przysłonie, a to sprawia, że do czujnika AF dociera więcej światła.

Nie pisałem żebyś to Ty spróbował z jaśniejszym obiektywem, tylko cocodrillo SIGMĘ DC 17-50/1:2,8

moshica
11-07-2013, 08:26
tak wiem że nie ja mam próbować, ale co to zmienia, że na jednym jasnym szkle będzie AF poprawnie sobie radził a na innym zupełnie źle ?

Rafał_Sz
11-07-2013, 08:31
To nie żadna polityka, tylko sposób działania AF w lustrzankach. Jeśli pracuje się z jasnymi szkłami, należy sprawdzić, które punkty AF są punktami krzyżowymi i starać się z nich korzystać - na pewno takim punktem jest zawsze punkt centralny. Ostrzenie na jednolite tło zawsze powoduje problemy z AF.

moshica
11-07-2013, 10:27
wiem o tym, w przeciągu roku serwis Sigmy i Tamrona kalibrował mi 3 jasne szkła na centralnym AF, to raczej informacja do autora postu.

Rafał_Sz
11-07-2013, 10:28
Miejmy nadzieję, że to przeczyta. ;)

cocodrillo
12-07-2013, 21:19
Pewnie, że przeczyta ;). Mam też obiektyw Sigma 30mm f/1.4 HSM DC tylko jego używam do zdjęć bez flesza. Raczej nie pamiętam żeby kręcił obiektywem w jedną i drugą stronę i nie znalazł ostrości. Problem jest wtedy, kiedy muszę robić z lampą i to nie zawsze.
Jak pisałem na początku na twarzy młodego nie chciał wyostrzyć. A problem zasygnalizowałem bo jest dość denerwujący i chciałem skonsultować czy też tak macie .
Pozdrawiam

krzysiek.81
12-07-2013, 21:56
Witam. Ciekawe jest to, że np. nie mogłem ustawić ostrości na twarzy pana młodego w kościele, gdzie potem ostrzył bez zastrzeżeń w tym samym kościele, a na pani młodej ostrzył choć byli koło siebie. . Czy ktoś miał coś podobnego, lub jakąś rozsądną teorię ?
Pozdrawiam

Już ktoś pisał coś na ten temat na forum...... to mógł być wampir :)))

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203900

cocodrillo
15-07-2013, 11:18
Już ktoś pisał coś na ten temat na forum...... to mógł być wampir :)))

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203900
A to zbieg okoliczności, bo młody miał na imię Krzysztof :shock: