Zobacz pełną wersję : który wybrać 18-250 czy 18-270
Witam,
potrzebuje szkło spacerowe i mam dylemat, które bedzie lepiej ostrzyło Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD czy sigma SIGMA 18-250 OS HSM MACRO
a może inny model spacerówki polecacie.. w cenie do 1800zeta do puszki D90
Rafał_Sz
01-07-2013, 17:57
18-200 VR II brałeś pod uwagę?
18-200 VR II brałeś pod uwagę?
a czy bedzie lepiej ostrzył? interesuje mnie jakość zdjęć
Nie ma lepszych optycznie, jak i pod względem AF szkieł z zakresu 18-200~300 niż Nikkory 18-200 i 18-300.
Nie ma lepszych optycznie, jak i pod względem AF szkieł z zakresu 18-200~300 niż Nikkory 18-200 i 18-300.
ale cena mnie blokuje :(, dlatego szukam tańszego rozwiązania
Rafał_Sz
01-07-2013, 18:04
AF daje radę. Na krótkim końcu lekko winietuje i ma dystorsję, powyżej 150 ostrość jest już słabsza. Jednak mimo to, wziąłbym właśnie ten obiektyw.
Używany 18-200 VR w pierwszej wersji można kupić na 1200 zł. Optycznie są identyczne, różnią się tylko kolorem napisu VR i blokadą na 18 mm.
Używany 18-200 VR w pierwszej wersji można kupić na 1200 zł. Optycznie są identyczne, różnią się tylko kolorem napisu VR i blokadą na 18 mm.
to mówisz, że jest tylko taka różnica miedzy nimi?? bede musiał poszukac wobec tego
Dokładnie tylko taka. Obydwa mają VR II, są identycznie zbudowane optycznie.
Nikon twierdził, że nowsza wersja 18-200 II ma nieco skuteczniejsze VR, ale nie wiem, ile w tym prawdy. Sam mam używanego 18-200 v.I i nie narzekam. Jego zaletą wobec wszystkich innych Sigm czy Tamronów jest to, że na długim końcu jest odrobinę jaśniejszy (5,6 a nie 6,3), a w trybie AF ma FTM (Full-Time Manual), czyli w każdej chwili można ręcznie przeostrzyć bez wyłączania AF. Optycznie Nikkory wypadają ogólnie lepiej od całej konkurencji, we wszystkich znanych mi testach.
Bardzo "słodkim" obiektywem jest też najstarsza Sigma 18-200, bez żadnych OSów, HSMów, itd. - optycznie jest całkiem niezła, ale najsłodsze są jej wymiary - jest mniejsza od Nikkora 18-55! Nią też popełniłem trochę zdjęć w czasie wycieczek - wygoda niesamowita, a obiektyw malutki, leciutki, i wcale nie "wydmuszka"!
W którym miejscu tak twierdzi?
Ogólny opis systemu VR II jest taki sam.
Potwierdzam dobrą opinię o starej Sigmie 18-200. Miałem wersję z silnikiem na D40. Idealnie pasowała do tego korpusu. Na D90 jeszcze dawała radę.
Wyczytałem to w teście porównawczym 6 megazoomów 18-200/250/270 w DFV 4/2012, str. 36: "Nie wprowadzono rewolucyjnych zmian, ale producent chwalił się zastosowaniem wydajniejszych powłok antyodblaskowych, skuteczniejszą stabilizacją (deklarowane 4 EV) i wprowadzeniem mechanizmu zapobiegającego (niezależnie od blokady przy 18 mm) samodzielnemu wysuwaniu się przedniej części obiektywu". Być może autor artykułu pomylił VRII z II wersją obiektywu, bo faktem jest, że obie wersje obiektywu mają VRII z deklarowaną skutecznością 4 EV. A więc niniejszym odszczekuję.
Borat1979
02-07-2013, 16:00
Jak interesuje cię jakość zdjęć to nie powinieneś kupować megazooma :)
Podzielam pogląd kolegów co do N18-200. Miałem przez długi okres pierwszą wersję, bez blokady. AF działał bardzo fajnie, nigdy nie sprawiał najmniejszych problemów. Działał razem z D90 i byłem z niego zadowolony. Jako towarzysz wędrówek i wszelkiej maści wypadów był niezastąpiony. Z jakości zdjęć również byłem zadowolony.
Mogę tylko polecić to szkiełko.