Zobacz pełną wersję : Przymiarka do Sigma A 30 1.4
Obecnie głownie pstrykam S17-50 i jestem bardzo zadowolony z tego szkła. Ostatnio wypożyczyłem starą S30 1.4 na kilka dni , popstrykałem i wiem, że chcę jasną stałkę. Pytanie tylko którą ? Czy jest sens kupować nową z symbolem A, czy może zakupić przecenioną już nieco starszą wersję ? Czy może N35 1.8? Ma ktoś tą nową Sigmę ? Może jakieś sample ? ... chyba nie grozi mi w przyszłości FX bo to kuuupę kasy pochania a biednego amatora nie stać. Mam d300s i na razie zmieniać nie mam zamiaru (miałem też już d7000) - chyba, że pojawi się d400 z hiper mało szumiącą matrycą i przeolbrzymim DR :)
hostman22
01-07-2013, 17:30
nowej 30/1.4 długo w sklepach nie było wątpię, aby ktoś już miał. Nowa sigma powinna mieć lepszy AF od starej wersji. Teraz masz do wyboru starą wersję fajny obrazek, ale musisz szukać sztuki pod body (af), nikkor 35 trochę ciemniejszy, tańszy, af też lubi świrować czy wyłożyć ponad 2 tysie na nową sigmę z literką A ;)
nowej 30/1.4 długo w sklepach nie było wątpię, aby ktoś już miał. Nowa sigma powinna mieć lepszy AF od starej wersji. Teraz masz do wyboru starą wersję fajny obrazek, ale musisz szukać sztuki pod body (af), nikkor 35 trochę ciemniejszy, tańszy, af też lubi świrować czy wyłożyć ponad 2 tysie na nową sigmę z literką A ;)
No to żeś doradził :)
cz4rnuch
01-07-2013, 22:23
Jeśli wcześniej nie czytałeś, może to Ci jakoś pomoże: <<klik>> (http://www.lensrentals.com/blog/2013/04/sigma-30mm-f1-4-dc-hsm-vs-sigma-30mm-f1-4-ex-dc)
hostman22
02-07-2013, 00:25
No to żeś doradził :)
Nowa sigma powinna być najlepszym wyborem podanym przez Ciebie jak masz $ to bierz (możesz sprawdzić w sklepie stacjonarnym jak takowy znajdziesz, to podziel się wrażeniami :D). Gdy się szczypiesz z finansami, to stara wersja konkuruje z nikkorem (miałem oba i doradzam sprawdzić samemu niż liczyć na jakieś porady z forum w stylu "kupuj x,y,z bo jest najlepsze" :P). A całkowicie prywatnie na dx, bym widział 28/1.4 :D - pomogłem ;)
Na optycznych masz test tego szkła. Może dostali taką sztukę, ale wygląda na straszne mydło na f/1.4, przynajmniej poza centrum.
Stara wersja którą mam ma loteryjny AF (nawet po kalibracji). W miarę dobrym świetle jest ok, ale o zmroku zalicza 1/3 złych trafień. Ten egzemplarz słynie z kapryśności, nie wiem jak nowy...może faktycznie poprawili AF.
Jeśli wcześniej nie czytałeś, może to Ci jakoś pomoże: <<klik>> (http://www.lensrentals.com/blog/2013/04/sigma-30mm-f1-4-dc-hsm-vs-sigma-30mm-f1-4-ex-dc)
Dzięki - czytałem już
Nowa sigma powinna być najlepszym wyborem podanym przez Ciebie jak masz $ to bierz (możesz sprawdzić w sklepie stacjonarnym jak takowy znajdziesz, to podziel się wrażeniami :D). Gdy się szczypiesz z finansami, to stara wersja konkuruje z nikkorem (miałem oba i doradzam sprawdzić samemu niż liczyć na jakieś porady z forum w stylu "kupuj x,y,z bo jest najlepsze" :P). A całkowicie prywatnie na dx, bym widział 28/1.4 :D - pomogłem ;)
Kasę mam to nie problem - zastanawiam się jednak czy wydać 2k PLN na DX szkło. Tak czy owak to trochę dużo. A co jeśli mi się na FX jednak zmieni ?
Na optycznych masz test tego szkła. Może dostali taką sztukę, ale wygląda na straszne mydło na f/1.4, przynajmniej poza centrum.
Nie wiem co dostali - ja miałem wypożyczoną 30 1.4 i na 1.4 dawało b.dobry obraz.
A całkowicie prywatnie na dx, bym widział 28/1.4 :D - pomogłem ;)
pomogłeś :) już lecę do sklepu !!
dalej nie ma nikogo na forum z tym szkłem ?