PDA

Zobacz pełną wersję : Włochy - kto był, kto doradzi?

sokolnik
30-06-2013, 21:14
Cześć

Planuję pojechać na tydzień do Włoch. Na 100% Rzym. Może ktoś polecić jakiś "dobry/niedrogi" hotel/hostel w okolicy Rzymu? Bliskość do metra wskazana :)

Za każdą radę bardzo dziękuję i zachęcam do wypowiedzi głównie osoby które były we Włoszech a szczególnie w Rzymie :)

Tydzień nastawiony głównie na zwiedzanie, zdjęcia i może 1-2 dni plaża.

Rafał_Sz
01-07-2013, 10:26
Noclegu nie polecę, bo nie znam. Ale przestrzegę Cię przed złodziejami, zwłaszcza w środkach komunikacji miejskiej - miejscowi kieszonkowcy to mistrzowie świata. Dwukrotnie byłem świadkiem płaczu moich rodaków, bo stracili paszporty, kasę i karty. Na koniec słyszałem podobny tekst: przecież cały czas pilnowałam, pilnowałem, to nie możliwe...

lesander
01-07-2013, 11:49
Zależy co masz na myśli "dobry", i co masz na myśli "niedrogi"?
W maju zatrzymałem się w Rzymie na 4 dni w hostelu dosyć blisko centrum. Do Koloseum itp. metro nie było potrzebne.

Jak tylko dostane namiary od żony zaraz Ci napiszę nazwę i dane do tego hostelu.

tomfoot
01-07-2013, 12:22
Proszę bardzo: Hotel Oxford 4*, tutaj masz link na tripadvisor: HOTEL (http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g187791-d205107-Reviews-Hotel_Oxford-Rome_Lazio.html)
Byłem wprawdzie tam w 2004 i 2008, więc nieco dawno, ale nie podejrzewam żeby wiele się zmieniło. Doskonała lokalizacja, tanio - bo można znaleźć za 50-70 euro za pokój ze śniadaniem. Kapitalne jedzenie, czysto i naprawdę wszędzie blisko.

Rufus92
01-07-2013, 17:24
Ale przestrzegę Cię przed złodziejami, zwłaszcza w środkach komunikacji miejskiej - miejscowi kieszonkowcy to mistrzowie świata. Dwukrotnie byłem świadkiem płaczu moich rodaków, bo stracili paszporty, kasę i karty. Na koniec słyszałem podobny tekst: przecież cały czas pilnowałam, pilnowałem, to nie możliwe...

Byłem kilka razy, nie tylko w Rzymie i to prawda, pilnować, pilnować i raz jeszcze pilnować.
zasady jak na koloniach, nigdy nie trzymać wszystkiego razem, zostawić w hotelu czy coś, jak już trzeba zabrać wszystko to portfel gdzieś głęboko, na dnie plecaka.
Panie torebki zawsze powinny być noszone, na ramieniu/przez ramię, ale zawsze trzymane z przodu,przy sobie, szczególnie jak się zaczyna ścisk.
warto na wszelki wypadek zapisać sobie adres i telefon do ambasady, by jak się już coś stanie, to żeby było wiadomo gdzie się udać.

co do zwiedzania, warto pamiętać o sjeście, kiedy to będzie trzeba się zając samym sobą, bo dużo miejsc będzie zamkniętych.

sokolnik
01-07-2013, 19:59
a ja zamierzałem wszędzie nosić torbę z aparatem i obiektywami i do tego na jakieś wieczorne/nocne zdjęcia się wybierać np ze statywem jeśli da radę... a tu złodzieje wszędzie :(

Rufus92
01-07-2013, 20:13
spokojnie, ja się tam wybieram na pół roku od października :)

sądzę, że wystarczą podstawowe zasady ostrożności i oczy szeroko otwarte jak ktoś się podejrzanie zaczyna kręcić.
znam wiele osób, z wieloma byłem i nic się nie stało. Gorzej jest chociażby teraz w Londynie, więc lekko wyostrzyć czujność i będzie dobrze :)

lesander
01-07-2013, 23:07
Dokładnie, nie ma co się tak bardzo bać.
Ja śmigałem po Rzymie z plecakiem pełnym sprzętu i w dzień i w nocy i nic się nie stało. Oczywiście tak jak mówi Rufus92 trzeba wyostrzyć czujność. Czasami czułem się bezpieczniej niż w naszych polskich miastach.
Najbardziej co mnie irytowało to przybysze ze wschodu i afryki, którzy próbowali sprzedać Ci wszystko i czasem bardzo natarczywie co czasem kończyło się nieprzyjemnie.
Mówię cały czas o Rzymie bo według mnie tam było najgorzej. W innych miastach takich jak np. Florencja było o niebo lepiej nie wspominając już małych miasteczek gdzie aż chciało się wychodzić i na myśl mi nie przyszło, że może coś się wydarzyć nieprzyjemnego.

Borat1979
01-07-2013, 23:26
a ja zamierzałem wszędzie nosić torbę z aparatem i obiektywami i do tego na jakieś wieczorne/nocne zdjęcia się wybierać np ze statywem jeśli da radę... a tu złodzieje wszędzie :(

Polecam plecak z suwakami od strony pleców. Mam lowepro flipside sport i świetnie sprawdza się sytuacjach gdy jest duży tłok. Nie ma obawy, że ktoś mi coś wyciągnie z plecaka.

http://www.youtube.com/watch?v=X2_CmsU33F4

Najbardziej co mnie irytowało to przybysze ze wschodu i afryki, którzy próbowali sprzedać Ci wszystko i czasem bardzo natarczywie co czasem kończyło się nieprzyjemnie.

To faktycznie jest plaga. W Rzymie są dosłownie na każdej ulicy.

Nad morzem w okolicach Pizy próbowali nam nawet sprzedać na plaży kurtki zimowe :grin:

lesander
01-07-2013, 23:45
To faktycznie jest plaga. W Rzymie są dosłownie na każdej ulicy.

Nad morzem w okolicach Pizy próbowali nam nawet sprzedać na plaży kurtki zimowe :grin:

I w dodatku oni mają jakieś magazyny podziemne czy coś bo jak jest słońce sprzedają okulary przeciwsłoneczne.
Jak zaczyna padać deszcze, to dosłownie po pierwszych kroplach mają już w ofercie parasole i peleryny.
Kiedy z natomiast zbliża się wieczór mają np. latarki i statywy cobyś mógł ładnie zrobić nieporuszone zdjęcie Koloseum ;)
A w między czasie jeszcze możesz obdarować swoją wybrankę, z którą przechadzasz się po mieście, tonami kwiatów bo za każdym rogiem jest gościu, co myśli jakie to jest romantyczne jak kupisz wciśnięte prawie że na siłę różyczki.

Sorki, ale oni mi naprawdę zatruli trochę krwi. :twisted:

rychu_cmg
02-07-2013, 00:00
W maju włoscy kieszonkowcy przekonali mojego ojca do przekonania się do nowego portfela, który dostał na Boże Narodzenie.

Rufus92
02-07-2013, 00:10
może dla pocieszenia dodam, ze i Włosi ich nie lubią, bo zabierają im miejsca pracy, mówię tu o tych pracujących, a nie tylko o tych co są wszędzie.

ja, jak zawsze, zapraszam do zwiedzania małych włoskich miasteczek, moje kochane Włochy, są tam prawdziwe, oddalone od skupisk. "Wsiąść do pociągu byle jakiego", o bilet zadbać, nie ma ulgowych biletów i trzeba pamiętać, że tam bilet się KASUJE na peronie przed wejściem do pociągu, bo one są wydawane na dłłłłłłłłługie terminy, ważność biletu jest chyba 6miesięcy i pojechać poza Rzym, do wiosek, poczuć klimat włoskiego dolce far niente :)

polecam Parco nazionale del Circeo nad morzem albo Parco nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, jak ktoś lubi roślinność.

sokolnik
15-07-2013, 00:08
lecę. 6 pełnych dni nie licząc dnia przyjazdu i odjazdu. dalej się Zastanawiam nad zabraniem sprzętu foto. Ostatni film na forum Jak okradają Kolesia z obiektywu dal mi mocno do myślenia. W Pradze miałem cały sprzęt (D90) i nic się nie stało tylko tam byłem 16os grupa znajomych i prawie każdy miał jakiś aparat. Teraz wybieram się sam z dziewczyna. Boję się tłoku w Rzymie (początek sierpnia). W Pradze byłem w marcu. Też było sporo ludzi Ale miejscami były pustki. W rzymie spodziewam się tłumów ogromnych. Najbardzie się obawiam natrętnych namawiaczy na byle co. Znajomy mi mówił że w Rzymie proponują zrobienie zdjęcia naszym aparatem i często albo znikają albo oddadzą dopiero 'po opłacie' wykupnego.

Borat1979
15-07-2013, 00:21
lecę. 6 pełnych dni nie licząc dnia przyjazdu i odjazdu. dalej się Zastanawiam nad zabraniem sprzętu foto. Ostatni film na forum Jak okradają Kolesia z obiektywu dal mi mocno do myślenia. W Pradze miałem cały sprzęt (D90) i nic się nie stało tylko tam byłem 16os grupa znajomych i prawie każdy miał jakiś aparat. Teraz wybieram się sam z dziewczyna. Boję się tłoku w Rzymie (początek sierpnia). W Pradze byłem w marcu. Też było sporo ludzi Ale miejscami były pustki. W rzymie spodziewam się tłumów ogromnych.
Nie przeżywaj to nie RPA. Po prosto jak wszędzie trzeba zachować podstawowe środki ostrożności. Nie noś sprzętu na wierzchu gdy to nie jest konieczne. Jak robisz zdjęcia z ręki to owiń sobie pasek wokół ręki. W komunikacji miejskiej czy w tłoku trzymaj plecak czy torbę zawsze przed sobą. Olewaj namolnych ludzi, którzy coś ci proponują i tyle.

Najbardzie się obawiam natrętnych namawiaczy na byle co. Znajomy mi mówił że w Rzymie proponują zrobienie zdjęcia naszym aparatem i często albo znikają albo oddadzą dopiero 'po opłacie' wykupnego.
To trzeba być po prostu kompletnym kretynem żeby pozbyć się sprzętu w ten sposób.

sokolnik
15-07-2013, 00:33
ok :) może i racja :) kto by chciał kraść mój sprzęt? :) czy mógłby ktoś napisać jakie tam są ceny? Np żywności(śniadanie mam mieć w hotelu) oraz ceny np biletow metra czy biletow do muzeum oraz opisac sytuacje wejscia do Watykanu. duze kolejki?

Borat1979
15-07-2013, 00:48
Byłem we wrześniu czyli poza sezonem więc wielkiego tłoku nie było.
W lipcu czy w sierpni trzeba się jednak spodziewać sporych kolejek.

Jak dla mnie Watykan to kompletna strata czasu.
Kościół jak setki innych tylko trochę większy :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2pR4N6z5ucuuFPy7F6Wu1RwCLkcJqdE4jXsFeK0hTxyJBXKdU 1DAW2n3I32spqJ_ubRU4J-VoOAFnPEZPc6-a8Gw/DSC_5951.jpg?psid=1)

RAF7705
15-07-2013, 04:41
Byłem w takim terminie jak ty jedziesz.
Do Watykanu trzeba jechać wczesnie rano, wtedy można uniknąć kolejek.
Jedzenie nie zbyt drogie. Bilety wstępu raczej drogie, oni na tym mają biznes.
Cały sprzęt nosiłem w plecaku.
Nie zauważyłem niebezpiecznych sytuacji.
Sprzedawcy uliczni są wkurzajacy.
Ale znalazłem metodę.
Ignorowałem ich. Jak mi stanął na drodze, to szedłem prosto na niego jakby go nie było.

lesander
15-07-2013, 07:03
Ja byłem w tym roku.
Co do cen, ceny według mnie niestety wysokie. Musisz uważać bo lubią turystów w restauracjach czasem wykiwać. Zawsze najpierw zapytaj o cenę a potem dopiero zamawiaj.
O Watykanie też słyszałem, że trzeba z samego rana iść bo wtedy kolejki najmniejsze. Ja tak zrobiłem i żałowałem. W prawdzie nie stałem długo bo 1,5 to nie jest źle, ale jak wychodziłem to kolejki nie było wcale.
Aha, i jeszcze śniadania... jak trafisz na dobry hotel zjesz śniadanie. jak trafisz na tradycyjny włoski, dostaniesz tradycyjne włoskie śniadanie czyli kawa i słodki rogalik ;)
Podsumowując nie ma się czego bać, trzeba być ostrożny i tyle.

No i oczywiście życzę udanej wycieczki ;)

sokolnik
16-07-2013, 22:05
pytanko:
Zastanawiam się nad filtrem, kupić polara czy jakiś szary? UV mam jakiś zwykły, marumi.
co radzicie na ostre Włoskie słońce? :)

RAF7705
16-07-2013, 22:34
Słońce takie samo jak wszędzie.

ptr07
16-07-2013, 22:53
ok :) może i racja :) kto by chciał kraść mój sprzęt? :) czy mógłby ktoś napisać jakie tam są ceny? Np żywności(śniadanie mam mieć w hotelu) oraz ceny np biletow metra czy biletow do muzeum oraz opisac sytuacje wejscia do Watykanu. duze kolejki?

1) Watykan: do muzeum kolejki są bardzo duże, ale wsatrczy być wcześniej, dodatkowo dosyć szybko wpuszczają. Jak ktoś lubi muzea, to warto :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/IMG_0126JPG-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-p9vdYAMAV68/ThS7bODh2cI/AAAAAAAAAUc/NR45-O5fwvU/w409-h545-no/IMG_0126.JPG)
Na plac św Piotr, do bazyliki św Piotra (jak byłem 2 lata temu) można było wejść prawie bez kolejki, chyba że są jakieś celebracje... ale to już zupełnie inna bajka :)

2) Jeżeli chodzi o metro, zwiedzanie itp. można zainteresować się np. RomaPass: http://www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2

3) Nie wiem czy można reklamować, ale w googlach można znaleźć fajną stronę o Rzymie (nie mam z nią nic wspólnego, ale jest pełna wartościowych informacji): google: rzym it

Borat1979
16-07-2013, 23:01
pytanko:
Zastanawiam się nad filtrem, kupić polara czy jakiś szary? UV mam jakiś zwykły, marumi.
co radzicie na ostre Włoskie słońce? :)
UV do niczego prócz osłony soczewki się nie przyda.
Do zdjęć wakacyjnych bardziej przyda się polar niż szary.

Rufus92
17-07-2013, 14:40
włoski serwis "jak dojadę" - Rzym (http://infopoint.atac.roma.it/bw.asp?lingua=ITA)

bilety: (http://www.atac.roma.it/page.asp?p=14)
BIT (€ 1,50) 100 minuto od skasowania
BIG (€ 6,00) 24h
BTI (€ 16,50) 3dni
CIS (€ 24,00) 7 dni

linie metra w Rzymie (http://www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=4)
mapa komunikacyjna Rzym - miasto (http://www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=2)
mapa komunikacji w Rzymie - centrum (http://www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=3)
pozostałe mapy (http://www.atac.roma.it/page.asp?p=18)

Bazylika św. Piotra, warto rano, bo później kolejka stoi w słońcu i trzeba pamiętać, że się tam nie wejdzie ze scyzorykiem, no i ważne - ubiór.
Muzea Watykańskie - z tego co słyszałem to ostatnia niedziela, wejście za darmo, info nie sprawdzone. ok. 2h czekania

RAF7705
17-07-2013, 14:52
To prawda. Ostatnia niedziela miesiąca ale kolejki 4 razy większe niż normalnie.
Ja postałem 2-3 godziny w takiej kolejce i dałem sobie spokój.

sokolnik
18-07-2013, 23:59
dzięki bardzo za info :) Rufus92 dzięki bardzo :) zabieracie ze sobą na takie wypady do dużego miasta statyw? Mam duży statyw, ciężki. Zastanawiam się czy Warto. Bagaż w samolocie 15kg na 2os.

Rufus92
19-07-2013, 00:48
Rufus92 dzięki bardzo
nie ma za co :) od października będę tam studiował, więc się orientuję trochę. i co najgorsze, szukam mieszkania ;/

zabieracie ze sobą na takie wypady do dużego miasta statyw? Mam duży statyw, ciężki. Zastanawiam się czy Warto. Bagaż w samolocie 15kg na 2os.
ja mój aparacik d5100 + s17-50 będę kupował w sierpniu, ale z doświadczenia wiem, że ludziom jest ciężko, temperatura, dużo chodzenia pieszo, coby poczuć trochę romanitas a nie tylko od zabytku do zabytku, nie mówiąc już o ciekawych zdjęciach street, kościołach, które można napotkać na swojej drodze na każdym kroku, milionie skuterów etc., więc statyw może trochę zawadzać, lepiej go wieczorem zabrać ze sobą, ale to takie uwagi laika :)

RAF7705
19-07-2013, 00:54
Ja miałem taki tani lekki statyw i zabierałem go tylko na wieczorne wypady. Normalnego bym nie dał rady w ten upał.
Raz targałem duży po Londynie cały dzień, nigdy więcej.

ptr07
19-07-2013, 07:26
dzięki bardzo za info :) Rufus92 dzięki bardzo :) zabieracie ze sobą na takie wypady do dużego miasta statyw? Mam duży statyw, ciężki. Zastanawiam się czy Warto. Bagaż w samolocie 15kg na 2os.
Poradzę tak jak koledzy, statyw ze sobą warto brać tylko i wyłącznie na wieczorne/nocne zdjęcia.

lesio1999
19-07-2013, 08:53
Właśnie wróciłem. Tłumy turystów. Nie wszędzie we wnętrzach można używać statywu. Bilety wspólne do Koloseum i Forum Romanum, ważne 2 dni warto kupić w tym drugim - kolejka duużo mniejsza. Płyny do picia drogie z naszego punktu widzenia butelka 0.5 l od 2 do 3 euro, ale za to lodowato (dosłownie) zimna. Żadnych złych wspomnień jeśli chodzi o sprzęt i portfel. Zwykłe środki ostrożności nawet na miejskich targowiskach - polecam niedzielny Porta Portese. Stronka, którą tu polecano (R.....it) warta obejrzenia. Udanych wakacji życzę.

Rufus92
19-07-2013, 11:51
Płyny do picia drogie z naszego punktu widzenia butelka 0.5 l od 2 do 3 euro, ale za to lodowato (dosłownie) zimna.

Rzym, i jeszcze inne miasta, dostarcza także darmową wodę do picia dzięki czemuś co się nazywa Nasoni (nasone - l. poj). To takie małe wodopoje,fontanienki, woda smaczna, ZIMNA, niegazowana, badana ponad 120 000 razy rocznie, z niej korzystają także rzymianie, co o czymś świadczy, a funkcjonują od 1874.

kilka storn z lokalizacją tych Nasoni:
mapa na kanwie google maps (http://mdicosimo.netsons.org/Nasoni/)
mapa ze zdjęciami poszczególnych Nasoni (http://www.colosseo.org/nasoni/)
do wydrukowania (http://www.acea.it/media.aspx/mappa_dei_nasoni_-_cartina?lang=it)
karta informacyjna o wodzie (http://www.acea.it/GetMedia.aspx?lang=it&id=eb084389805342429da626118609bbc0&s=0)
przykładowy Nasone

źródło (http://monumentiroma.xoom.it//monumenti.roma/curiosita/immagini/nasone.jpg)

lesio1999
19-07-2013, 12:09
Rzym, i jeszcze inne miasta, dostarcza także darmową wodę do picia

PRAWDA ! Jak się zatka wypływ to woda tryska wprost do ust z małej dziurki na wierzchu rurki. Chciałem tylko zobrazować poziom cen w miejscach "turystycznych".

TOP67
19-07-2013, 13:05

Specjalnie na wyjazdy samolotem z bagażem podręcznym, kupiłem sobie mały statyw. Waga z głowicą 1kg, udźwig 4kg, po złożeniu 31 cm. Przechodzi bez problemu kontrolę bezpieczeństwa.
Używam go tylko do zdjęć nocnych.

sokolnik
19-07-2013, 14:46
mi chodziło o zdjęcia wieczorne/nocne :] w kościołach z ręki + wysokie iso. zastanawiam się dalej. a na lotnisku mogą cofnąć mój statyw?

TOP67
19-07-2013, 14:55
W bagażu lukowym nie, w podręcznym tak.

cz4rnuch
19-07-2013, 15:42
Specjalnie na wyjazdy samolotem z bagażem podręcznym, kupiłem sobie mały statyw. Waga z głowicą 1kg, udźwig 4kg, po złożeniu 31 cm. O jakim modelu piszesz? Ostatnio byłem na pogadance o fotografowaniu podczas podróży organizowanym przez Olympusa i tam prowadzący (nazwisko Dobas, imienia nie pamiętam, edit: Marcin) polecał chyba jakąś frotkę, bardzo zgrabną i lekką ale jednak dość drogą.

TOP67
19-07-2013, 15:43
Sirui T-005

cz4rnuch
19-07-2013, 15:52
A głowica, C-10? Pytam bo widzę że cena bardzo fajna i w ciekawy sposób się składa. I jeszcze jedno pytanie, czy da się odwrócić kolumnę np do zdjęć makro bo jeśli tak to byłby to dla mnie fajny sprzęt do ogólnego zastosowania, nie tylko w podróż.

TOP67
19-07-2013, 17:40
Tak, głowica C10 i to ona jest z tego zestawu najfajniejsza. Kolumny nie da się odwrócić, minimalna wysokość statywu to 35 cm. Ale na statyw ogólny to jednak jest ma mały. Popytaj tu http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=71

lesander
19-07-2013, 22:31
Płyny do picia drogie z naszego punktu widzenia butelka 0.5 l od 2 do 3 euro, ale za to lodowato (dosłownie) zimna.

Nie wiem gdzie Ty ta wode kupywales, ale za 1 euro spokojnie kupisz 1,5 litrowa butelke zimnej wody mineralnej w centrum Rzymu. Poza tym tak jak juz zostalo wspomniane, woda jest na "ulicy" ;) wystarczy sie nachylic (do kranu) ;)

RAF7705
19-07-2013, 22:49
Pewnie od ciapatych pod Koloseum:-)

lesio1999
19-07-2013, 22:50
Nie wiem gdzie Ty ta wode kupywales, ale za 1 euro spokojnie kupisz 1,5 litrowa butelke zimnej wody mineralnej w centrum Rzymu. Poza tym tak jak juz zostalo wspomniane, woda jest na "ulicy" ;) wystarczy sie nachylic (do kranu) ;)

Nie wiem kiedy tam byłeś, ale nawet w "poukrywanych" na bocznych uliczkach, carrefour express woda w 1,5 l butelkach nie stoi w chłodziarce. Mówiłem o straganach "żywnościowych" poustawianych w całym turystycznym Rzymie. Turysta zazwyczaj nie ma czasu na poszukiwanie sklepów. Poza tym potwierdziłem użyteczność ogólnie dostępnej wody ulicznej:-)

RAF7705
19-07-2013, 23:11
Ja byłem 10 dni i pod koniec to już nie było czego zwiedzać. Był czas na wszystko

lesio1999
19-07-2013, 23:16
Ja byłem 10 dni i pod koniec to już nie było czego zwiedzać. Był czas na wszystko

Masz małe zapotrzebowanie na atrakcje :-). Ja byłem 2 tygodnie i nie zobaczyłem wszystkiego co chciałem.
P.S. Są wakacje czas "na wszystko" jest zawsze!

RAF7705
19-07-2013, 23:33
Albo ty jesteś słabo zorganizowany. ...

lesio1999
19-07-2013, 23:42
Organizacja nie polega na "zaliczeniu" sześciu np. kościołów w ciągu jednego dnia. Ale odbiegliśmy trochę od tematu wątku. Trzeba pojechać, zobaczyć i samemu ocenić - my, którzy byliśmy możemy tylko przekazać nasze spostrzeżenia mogące, bądź nie, pomóc tym wybierającym się.

sokolnik
19-07-2013, 23:58
ok dzięki za info.
A teraz kto był i może napisać/polecić "co warto zobaczyć"? Wiem, w necie dużo jest poradników itp jednak chce wybrać te najpopularniejsze i te najważniejsze.
Koloseum, Watykan i jego "atrakcje", co jeszcze?

lesio1999
20-07-2013, 00:13
Zamek Anioła
Św. Jan na Lateranie
Villa Borghese
Faktycznie zajrzyj na tą stronkę o Rzymie, są tam wypisane atrakcje oblookasz, co cię zainteresuje i dołączysz do planu.
Każdy ma trochę inne preferencje fotograficzne - bo zdjęcia będziesz robił :-). Rzym nocą jest fajnie oświetlony.

Rufus92
20-07-2013, 00:35
w drodze na Lateran to Bazylika Ś. Klemensa (trójpoziomowa, II-XIII wieku, rzadko odwiedzana przez turystów, a chłód daje wytchnienie, po tym jak od Forum Romanum przez Koloseum idzie się na Lateran i żar się leje z nieba, to taka bazylika jest zbawienna :) )
oczywiście S. Maria Maggiore (sklepienie ma złocone złotem z ameryki, co przywiózł sam Kolumb) a tuż obok, Święte Schody z kroplami krwi Jezusa, którymi to wchodził do Piłata i ś. Pawła za murami, daleko bo w końcu za murami.
Przy Villa Borghese to Piazza i Kościoł S. Maria del Popolo (Caravaggio Bramante i inni).
po Rzymie znajdzie się mnóstwo różnych rzeczy, zależy ile masz dni, bo rzeczy najważniejszych będzie wiele, w zależności od osoby i zainteresowań :)

za jakieś 9E można, a nawet poleciłbym pojechać do Cassino by pójść na Cmentarz Montecassino i do opactwa, ale to juz wyjazd na cały dzień raczej.

RAF7705
20-07-2013, 06:18
Jeśli o atrakcje chodzi, zwróć uwagę na plakaty na mieście.
Ja tak trafiłem na pokazy lotnicze o których nie miałem pojęcia wcześniej.

kmark
21-07-2013, 21:47
Wróciłem tydzień temu z Italii - obskoczyłem Rzym, Watykan, Florencję, Wenecję i Asyż. Plecak naneu pro alpha i zero problemów z kieszonkowcami. W Watykanie jest sporo obostrzeń - przez bramkę przeszedłem ze swoim plecakiem ale... kiedy spytałem czy mogę z nim dalej pójść dowiedziałem się że... ze spadochronami wstęp wzbroniony :-) bilet kosztuje 16 euro a zniżkowy 8 euro - w każdą ostatnia niedzielę wstęp wolny. Normalnie w kolejce trzeba odstać pod murami ok. 2 godzin - ale uważam że warto.
Mój D3100 spisał się we wnętrzach bardzo dobrze na ISO 1600 (w wielu miejscach nie wolno używać flasha).
Jak będziesz przy Panteonie to po lewej stronie znajduje się super pizzeria "Pizzeria Tavola Calda" - znakomita pizza w super cenie sprzedawana na wagę. Dają tam świetną kawę i super lody. Warto zobaczyć: Koloseum, Kapitol, Panteon, Fontannę di Trevi, Łuku triumfalnego Konstantyna Wielkiego czy Bazylikę św. Jana na Lateranie. Wody nie kupowałem - można napełnić butelki w wielu miejscach - wodą smaczniejszą od sklepowej ;-) Pamiętaj że w wielu restauracjach do rachunku musisz zapłacić dodatkowo za tzw. nakrycie to jest ok. 2 euro - jeśli będziesz z kimś nie zapłacisz wielokrotności tej ceny jeśli zamówicie razem na jeden rachunek. Trzeba uważać także w kawiarniach - normalnie kawa kosztuje 1-2 euro - np. jeśli się rozpędzisz i zajmiesz stolik mogą Ci doliczyć i za jedną kawę zapłacisz np. 17 euro - bywa że przy barze zapytają Cię czy chcesz pić przy barze? Wtedy decyzja należy do Ciebie :-) W Weneckich kafejkach kawa przy stoliku kosztuje ok. 20 euro. Florencja super - choć obecnie trwa remont ołtarza w kościele św. Krzyża więc tutaj "czystych" zdjęć nie zrobisz. Nie mam pojęcia gdzie planujesz być (chodzi o miasta) - jeśli chcesz jeszcze coś wiedzieć pisz - postaram się pomóc ;-)

sokolnik
22-07-2013, 21:21
Będę mieszkać w Centrum Rzymu (na 100% blisko centrum) :)
Zwiedzanie głównie Rzym. Dziewczyna mnie ciągnie gdzieś na północ i nad morze na 1 dzień, tylko nie wiem jak tam się dostać? Na północ? Pociąg? Nad morze to jakaś kolejką, autobusem?
Nie chcemy też wydać majątku :) Myślę że 6 dni w Rzymie mi wystarczą na zwiedzanie :)

RAF7705
22-07-2013, 22:10
Nad może jedziesz metrem naziemny, bilet miejski obejmuje tą trasę.
Granice Rzymu są jakby rozciagniete aż do morza, wzdłuż torów.

Borat1979
22-07-2013, 22:18
Sirui T-005
Czy tą głowicę można odkręcić i wymienić na inną?

Jak byłem nad morzem niedaleko Pizy to wybraliśmy się z kumplem pieszo plażą do małego malowniczego miasteczka. Litr wody kosztował nas tam 6 euro :shock: To była najdroższa woda jaką w życiu piłem :)

TOP67
22-07-2013, 22:45
Czy tą głowicę można odkręcić i wymienić na inną?

Tak. Ale prędzej bym wymienił statyw niż tą głowicę. Jest genialna. Mała, lekka, z podziałką do panoramowania, udźwig 15 kg.

lesander
23-07-2013, 07:32
Jak byłem nad morzem niedaleko Pizy to wybraliśmy się z kumplem pieszo plażą do małego malowniczego miasteczka. Litr wody kosztował nas tam 6 euro :shock: To była najdroższa woda jaką w życiu piłem :)

Ożeż Ty, rzeczywiście droga ta woda, chyba taniej by wyszło wino ;)

kmark
23-07-2013, 16:58
Będę mieszkać w Centrum Rzymu (na 100% blisko centrum) :)
Zwiedzanie głównie Rzym.

Spora oszczędność czasu na dojazdach, a zwłaszcza na poceniu się w kolejkach naziemnych (są w nich super tłoki - obecnie w Rzymie mieszka ok. 3 mln ludzi a drugie tyle dojeżdża do Rzymu z okolicznych miejscowości do tego wystarczy dodać następne 3 mln turystów z których duża grupa mieszka pod Rzymem i dojeżdża tymi kolejkami) chociaż pewnego dnia spotkałem dwie dziewczyny z.... Olsztyna :-)

Dziewczyna mnie ciągnie gdzieś na północ i nad morze na 1 dzień, tylko nie wiem jak tam się dostać? Na północ? Pociąg?
Kolej jest najlepsza i najtańsza - zwłaszcza "Reggionale" choć można też podróżować "Intercity" - te łączą większe miasta i jest nieco droższa. Na północ od Rzymu jest Florencja - przepiękne miasto - ale to ok. 300km od Rzymu więc jak macie pojechać i wrócić do Rzymu (tego samego dnia) to czeka Was 600km jazdy ;-(

Nad morze to jakaś kolejką, autobusem?
Nie chcemy też wydać majątku :) Myślę że 6 dni w Rzymie mi wystarczą na zwiedzanie :)

Jak już ktoś pisał kolejką naziemną.
Miłego zwiedzania Rzymu :-)

RAF7705
23-07-2013, 17:48
Ja mieszkałem koło głównego dworca, Termini. Komunikacyjne świetne miejsce.
Busy na lotnisko, zajezdnia autobusowa, skrzyżowanie linii metra, no i dworzec kolejowy.

Rufus92
23-07-2013, 21:42
pewnego dnia spotkałem dwie dziewczyny z.... Olsztyna wszystkie drogi prowadzą do Rzymu ;)
storna kolei włoskich (http://www.trenitalia.com/trenitalia21.html), na peronie się kasuje bilet przed wejściem do pociągu, bo na pewno bilety Regio, są wydawane na pół roku.

co do Florencji to, imho, jest przereklamowana :p jak na północ, to pytanie dlaczego, może znajdzie się coś innego :)

kmark
23-07-2013, 22:16
wszystkie drogi prowadzą do Rzymu ;)
storna kolei włoskich (http://www.trenitalia.com/trenitalia21.html), na peronie się kasuje bilet przed wejściem do pociągu, bo na pewno bilety Regio, są wydawane na pół roku.

co do Florencji to, imho, jest przereklamowana :p jak na północ, to pytanie dlaczego, może znajdzie się coś innego :)

Ano polaków tam nie brak - i mogą w wielu sprawach podpowiedzieć.

Florencja - może nie do końca przereklamowana - jednak obecnie sporo remontów się tam odbywa i można ją uważać za dość drogą ale....są tam miejsca które na pewno warto odwiedzić.
Kolega pisał że jednego dnia się chce gdzieś wybrać na północ - Florencja to przykład - choć już dość daleko położony. I tutaj masz rację że chyba trzeba poszukać czegoś innego i chyba bliższego.

Rufus92
23-07-2013, 22:52
Florencja - może nie do końca przereklamowana - jednak obecnie sporo remontów się tam odbywa i można ją uważać za dość drogą ale....są tam miejsca które na pewno warto odwiedzić.
napisałem imho ;) byłem tam tydzień, są ciekawe miejsca jak piazzale Michelangelo czy gardino di Boboli. W muzeach nie bywałem, ponoć drogie.
na północ poleciłbym Asyż (Assisi) ok. 9-11€ w jedną stronę, jak się tylko przekroczy bramę miasta św. Franciszka to taki powrót do średniowiecznego miasteczka :)

kmark
24-07-2013, 10:44
napisałem imho ;) byłem tam tydzień, są ciekawe miejsca jak piazzale Michelangelo czy gardino di Boboli. W muzeach nie bywałem, ponoć drogie.
na północ poleciłbym Asyż (Assisi) ok. 9-11€ w jedną stronę, jak się tylko przekroczy bramę miasta św. Franciszka to taki powrót do średniowiecznego miasteczka :)

We Florencji bilet do Kościoła Santa Croce bodajże 3,5 euro - musiałem tam być z powodu obecności wielkich ludzi, których tam pochowano - chyba z wiarą że coś z tej wielkości mnie przekażą :-)
Do Katedry Santa Maria del Fiore nie wchodziłem ogromnie długa kolejka (wstęp jest bezpłatny). Trochę żałowałem że nie odwiedziłem platformy widokowej na kopule - wstęp kosztuje 8 euro.
Sama katedra jest przepiękna.
Super jest też Piazza della Signoria z przepięknymi rzeźbami.

Asyż.
Zgadzam się z tą propozycją.
Oprócz pięknych widoków ze wzgórza - oprócz wspaniałych doznań duchowych odwiedzając Bazylikę św. Franciszka czy Bazylikę św. Klary - oprócz bardzo dobrej pizzy sprzedawanej po prawej stronie w pizzerii przy placu Piazza Santa Chiara z pierwszą fontanną (właśnie obok bazyliki) łatwo trafić bo po drugiej stronie placu jest piękny punkt widokowy - oraz wspaniałych lodów idąc główna uliczką "dochodząc do drugiej fontanny" po prawej stronie na samym rogu znakomita lodziarnia gdzie Pani nakłada lody łopatką.
Mnie bardzo podobały się uliczki oraz pewien drewniany balkon. Ma klimat Asyż - oj ma klimat :-)

Rufus92
24-07-2013, 12:42
Do Katedry Santa Maria del Fiore nie wchodziłem ogromnie długa kolejka (wstęp jest bezpłatny). Trochę żałowałem że nie odwiedziłem platformy widokowej na kopule - wstęp kosztuje 8 euro.
Sama katedra jest przepiękna.
prawda, wstęp bezpłatny, ale tam NIC nie ma, znaczy coś jest: Ołtarz, jak byłem to był Ołtarzyk w XIII wieku wystawiony przy okazji Roku Wiary, freski na kopule, kilka fresków w tym Dante spod pędzla Domenico di Michelino, zasadniczo spodziewałem się czegoś więcej po tym co widać z zewnątrz.

Przy P. Michelangelo jest piękny kościółek :), ale dalej nie wiemy czy sokolnik chce do Florencji czy gdzieś bliżej i taniej :p

sokolnik
25-07-2013, 21:09
Florencja chyba za daleko :) Może innym razem pojadę na północ zwiedzać mniejsze miejscowości itp Teraz chyba Rzym i okolice max 50-100km

kmark
25-07-2013, 23:04
Florencja chyba za daleko :) Może innym razem pojadę na północ zwiedzać mniejsze miejscowości itp Teraz chyba Rzym i okolice max 50-100km

To Asyż tez odpada to ok. 200 km od Rzymu.
W okolicach Rzymu jest sporo ciekawych miejsc więc nie będziesz się nudził - ja odwiedziłem Monterotondo - akurat były dni tej miejscowości - trzeba przyznać włosi potrafią się bawić - dawno nie widziałem takiej imprezy :-)

Tam wędrując nocą napotkaliśmy dwóch polaków jeden z Wrocławia a drugi z Kudowy-Zdrój - i za chwilę było już niezłe zgrupowanie polaków, a potem zabawa do białego rana. Trzeba przyznać że tam życie zaczyna się po godz. 22.
Dorośli z dziećmi wychodzą z domów - temperatura spada do ok. 25-27 stopni i można się bawić. Dziś w Olsztynie w Almie zauważyłem dwa piwa które piłem w Italii - Birra Moretti w sklepie kosztuje 8,50 zł w Italii kupowałem po 1,4Euro.
Choć mi osobiście smakowało piwo Peronii - w Italii piwo jest albo 0,33 litra albo 0,66 (za takie w pensjonacie płaciłem 2Euro) - te większe to ciekawa ilość :-)

Sklepy (oczywiście nie wszystkie) są otwarte np. od 8 do 14 potem przerwa do 17 i znowu otwierają by je zamknąć o godz. 22.

Mi w tych miejscowościach najbardziej podobały się .... maleńkie wąskie uliczki - nadzwyczaj malownicze.
Eh z ochotą bym tam nawet jutro pojechał.

Miłego zwiedzania Rzymu i okolic Sokolniku ;-)

sokolnik
27-07-2013, 13:02
słuchajcie a Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem zdrowotnym na wycieczce? Zastanawiam się czy Warto, gdzie je wykupić, ile to kosztuje? Ktoś doradzi? :)

Rafał_Sz
27-07-2013, 14:41
Kartę potwierdzającą ubezpieczenie na wypadek leczenia załatw sobie w NFZ. Ubezpieczenie od wypadków, kradzieży itp. to już wedle uznania w dowolnej firmie.

creep
27-07-2013, 15:36
Odnośnie celów na jednodniowe wycieczki z Rzymu, to mogę polecić:
1. Orvieto - piękne miasteczko na wzniesieniu (dojazd pociągiem, zatrzymuje się na stacji u stóp tego wzniesienia). Główne atrakcje to piękna katedra i studnia Św. Patryka, do której się schodzi w dół a potem wchodzi w górę spiralnymi schodami. Uwaga na dole, włoskie gówniarze lubią pluć w dół...
2. Tivoli - bliżej, można tam dotrzeć autobusem podmiejskim. Najpierw trzeba wysiąść wcześniej aby zwiedzić ruiny Willi Hadriana - piękne ogrody z pozostałościami po pałacach. Potem trzeba podjechać do miasteczka na górze - tam do zwiedzenia jeszcze kilka zabytków, i to co mi się najbardziej podobało - spacer ogrodami villa d'este - piękny zielony szlak spacerowy na zboczach góry, z widokiem na wodospad :)

sokolnik
27-07-2013, 19:12
Kartę potwierdzającą ubezpieczenie na wypadek leczenia załatw sobie w NFZ. Ubezpieczenie od wypadków, kradzieży itp. to już wedle uznania w dowolnej firmie.

hmm a jak ja teraz jestem bez pracy (zwolniłem się z jednej pracy i przechodzę za 2 tyg do innej pracy) to jak mam się ubezpieczyć ? :)

Rafał_Sz
27-07-2013, 19:39
hmm a jak ja teraz jestem bez pracy (zwolniłem się z jednej pracy i przechodzę za 2 tyg do innej pracy) to jak mam się ubezpieczyć ? :)
Więc idziesz z legitymacją ubezpieczeniową, lub bierzesz z ZUSu zaświadczenie, że jesteś ubezpieczony (ubezpieczenie jest ważne przez 3 miesiące od opłacenia ostatniej składki na NFZ), lub jesli jesteś zarejestrowany jako bezrobotny to bierzesz zaświadczenie z pośredniaka. Karta EKUZ wydawana na miejscu w NFZ. Możesz sprawę załatwić także przez internet - tu masz namiary (znajdziesz tam też wszystkie informacje) https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wniosek-ekuz-wypoczynek

Rufus92
28-07-2013, 00:54
Możesz sprawę załatwić także przez internet - tu masz namiary (znajdziesz tam też wszystkie informacje) https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczyn...kuz-wypoczynek

Z tego co wiem, to nie ma możliwości uzyskania jej przez internet - to jest tylko do wypełnienia, jak ktoś pisze jak kura pazurem vide ja :p (możliwe, że można fax-em, wtedy wysyłają na podany adres), a więc wizyta w NFZ jest niezbędna.
Teraz na dniach wyrabiałem ją w Jeleniej Górze i jest wydawana od ręki, tylko trzeba zaznaczyć, odbiór osobisty w Oddziale Wojewódzkim, w którym złożony został wniosek i swoje odstać:)
a co do potrzebnych papierów, to oni mają system i nie widziałem nikogo z niczym innym niż sam wniosek, ale mogę się co do tego mylić

Tivoli - tak :) też blisko jest Viterbo albo Todi, trochę dalej, zawsze Castel Gandolfo ze ślicznym l. albano

sokolnik
28-07-2013, 10:59
kupiłem filtr polaryzacyjny. Chwile się nim bawiłem bo na dłuższe zabawy będzie czas w Rzymie.
Jak trzymam go w rękach i kręcę to obraz się fajnie rozjaśnia i ściemnia :)
podobno tak ma być :)

ktoś ma jakieś rady jak i kiedy go używać w Rzymie? Chodzić z nakręconym filtrem cały dzień? :) Czy używać wtedy kiedy trzeba? Właśnie, kiedy trzeba ?
Marumi C-PL DHG - 220 zł :/

Marek
28-07-2013, 13:10
Filtr ani nie rozjaśnia ani nie ściemnia. Ona polaryzuje światło - usuwa odblaski i odbicia.
FP doskonale wydobędziesz błękit nieba jak i głęboką zieleń z roślinności. Zlikwidujesz odblaski ze szkła, dachówek i innych podobnych rzeczy.
Musisz pamiętać, że największa polaryzacja występuje pod kątem 90 stopni w stosunku do źródła światła (najczęściej słońce). Kąt 180 stopni niweluje działanie filtra praktycznie do zera. Licząc od osi obiektywu.
Filtr założony na UWA może nie objąć całego kadru polaryzacją i wtedy części np. nieba nie masz spolaryzowanej.
Oczywiście nie chodzić cały czas z nakręconym filtrem - zabiera światło i nie zawsze jest potrzebny.
Kiedy używać? kiedy uznasz za potrzebne, kiedy, przede wszystkim będziesz chciał zlikwidować odblaski i wydobyć tym samym głębokie kolory.
To tak w skrócie.

slasib
28-07-2013, 15:07
...chce wybrać te najpopularniejsze i te najważniejsze.
Koloseum, Watykan i jego "atrakcje", co jeszcze?...

dziwne podejście do tematu, że niby ktoś ma Tobie powiedzieć co jest ważne??? no to ja polecam stadion Lazio bo sympatyzują z nazistami a Watykan to dla tych co wierzą w Pana siedzącego na chmurce i kiwającego pacem jak grzeszysz. Napisałem tak oczywiście w formie żartu i nie oddaje to mojego światopoglądu, śmieszy mnie tylko takie podejście do tematu, jak bys nie wiedział co jest dla Ciebie warte zachodu

sokolnik
28-07-2013, 17:44
wiem co jest dla mnie ważne. Jednak wolę poczytać opinie osób które tam były i wybrać to co mnie interesuje najbardziej :)

sokolnik
29-07-2013, 16:39
pakowanie zbliża się ku końcowi jednak mam pytanie. Zabieracie ze sobą lampę błyskową na takie wyjazdy? Nie wiem czy mi się przyda hmmm co myślicie? brać/nie brać?

TOP67
29-07-2013, 16:43
Jak lecę samolotem, to zabieram SB-400. Jak samochodem, to SB-700.

sokolnik
29-07-2013, 16:47
zastanawiam się czy warto brać sb700. W większości zabytków itp nie można używać lampy błyskowej. Chodzi mi o to czy ją wykorzystam.

zielonek430
29-07-2013, 17:05
W Rzymie lampy nie użyjesz za bardzo. Całego budynku (bazyliki itp.) jedną lampą nie oświetlisz, a tam, gdzie chciałbyś oświetlić jedną rzecz zapewne będzie to zabronione.

Chyba że planujesz portrety, ale to chyba byłoby za dużo babrania jak na wyjazd turystyczny ;)

sokolnik
29-07-2013, 17:28
portrety hmm 85mm zabieram to kilka portretów zrobię mojej pięknej :) ale bawić się nie chce (w duuużym słońcu) w synchronizację z krótkimi czasami by wypełnić cienie na twarzy :)
chyba lampa zostanie :)

creep
29-07-2013, 20:11
W dzień będzie taki tłok, że prędzej szlag Cię trafi nim dobre zdjęcie z lampą zrobisz; w muzeach nie pobłyskasz, w nocy i tak raczej statyw będzie w użyciu. Jestem zwolennikiem zasady "lepiej nosić niż prosić", ale w tym wypadku, jeśli jesteś ograniczony wagą bagażu, lampę bym zostawił - dasz radę bez niej. W ostateczności masz wbudowaną, jak dobrze przysłonisz i odbijesz światło, powinna wystarczyć.

RAF7705
29-07-2013, 20:29
Jedyne zastosowanie to zdjęcia grupowe. Tzn wspólne z partnerką na zewnątrz w dzień i być może w nocy ale razem ze statywem, żeby zastanego złapać. Ja bym brał.

sokolnik
29-07-2013, 22:10
dobra lampę wezmę. Jedyne czego mi brakuje to jakieś UWA :/ coś w okolic 10-12mm :/ za rok na wakacje już będę miał :D

TOP67
29-07-2013, 22:13
W mieście możesz trzaskać panoramy (również w pionie) i poskładać szersze ujęcia. Byle ludzie nie łazili.
Ale fakt, przydaje się.

sokolnik
29-07-2013, 22:21
panoramy są ok, jeśli nie widać łączeń. Generalnie słabo to wychodzi bez głowicy pano (nie biorę jej).

Mam rybie oko :D to będzie moje pseudo UWA he

TOP67
29-07-2013, 22:27
Bzdura. Trzaskałem z ręki w kilku rzędach i program to bezbłędnie łączył. Problemy są z pierwszym planem, jeśli jest blisko.

Ale, jak masz rybę, to spoko.

sokolnik
07-08-2013, 13:55
Wróciłem ! ! !

Było świetnie, cudownie, pięknie, romantycznie itp ORAZ brudno, strasznie, smutno i przygnębiająco. Sporo kontrastów.

Generalnie bardzo mi się podobało, polecam każdemu wyjazd do Rzymu. Spore wrażenie na mnie zrobiło Koloseum i bazylika św. Piotra w Watykanie. Zwiedziłem praktycznie wszystko co zaplanowałem. Nie doświadczyłem niczego złego, nikt mnie nie okradł itp. Trochę krwi napsuli murzyni i inni chcący coś sprzedać czyt. wcisnąć. Zdjęć przywiozłem lekko ponad 1 200 (nef) jednak wiele kadrów się powtarza dlatego mam teraz trochę materiału do obróbki/selekcji. Wysoka temperatura nie zachęcała do artystycznego kadrowania i szukania miejscówki, jednak mam nadzieję że coś tam ładnego ustrzeliłem. Wysoką tem pomagały wytrzymać darmowe źródełka wody - bez tego bym umarł. Jedzenie na mieście było umiarkowanie drogie. 8-12euro pizza, butelka wina od 12e, piwo od 3e za 0,33L do 8e za duże 0,6-0,8L.
Doba na os 30euro, samolot w 2 strony na os 550zł + to co się wydało na mieście, ja wydałem prawie 1500 zł dodatkowo = prawie 3 tyś za 7 nocy w Rzymie.
Polecam jeszcze raz wyjazd do Rzymu. Jest tam bardzo ładnie.
Zabieram się za obrabianie zdjęć. Coś wrzucę niedługo.

RAF7705
10-08-2013, 21:21
No fajnie że Ci się podobało.
Lepsze na Rzym miesiące chłodniejsze ale dałeś radę:-)

sokolnik
11-08-2013, 14:43
Przedstawiam wybrane kadry, może komuś się spodoba i coś napisze :)
1.

źródło (http://imageshack.us/a/img189/8179/h6i6.jpg)
2.
http://imageshack.us/a/img46/3522/0ul6.jpg
3.
http://imageshack.us/a/img19/6500/wdkx.jpg
4.
http://imageshack.us/a/img845/8599/o7c9.jpg
5
http://imageshack.us/a/img853/6537/ufv9.jpg
6.

źródło (http://imageshack.us/a/img845/2396/llaj.jpg)
7.

źródło (http://imageshack.us/a/img843/6264/58e1.jpg)
8.
http://imageshack.us/a/img196/3305/xbun.jpg
9.
http://imageshack.us/a/img580/1762/r9l4.jpg
10.

źródło (http://imageshack.us/a/img407/8928/y3ep.jpg)
11.
http://imageshack.us/a/img23/9818/2l2d.jpg
12.

źródło (http://imageshack.us/a/img197/6153/kgcr.jpg)
13.

źródło (http://imageshack.us/a/img23/6307/gxuu.jpg)
14.
http://imageshack.us/a/img407/9140/57q2.jpg
15.

źródło (http://imageshack.us/a/img69/3669/1zj7.jpg)

RAF7705
11-08-2013, 23:02
Na 10 jest zakaz fotografowania, z biodra robiłeś?

sokolnik
11-08-2013, 23:10

nie ma zakazu. Wiesz co to za miejsce?
Z biodra robiłem gdzie indziej :)

Rufus92
11-08-2013, 23:30
Cytat:
Napisał RAF7705 Zobacz post
nie ma zakazu. Wiesz co to za miejsce?
Z biodra robiłem gdzie indziej
oczywiście Santa Maria Maggiore :P

sokolnik
11-08-2013, 23:38
oczywiście Santa Maria Maggiore :P

dokładnie :) zakaz foto był w lewej bocznej nawie. w samej bazylice nie było zakazu. Był zakaz szeroko rozumianej "golizny" :) ze statywu nie mogłem robić zdjęć (mogłem go wnieść do środka).

Rufus92
11-08-2013, 23:57
jako italofil i kompletny amator sądzę, że przy Piecie (3) można by było pokusić się i obciąć krzyż, bo ta szyba pancerna trochę wkurza; nocne mają ziarenka
zdjęcia typowo przewodnikowo-turystyczne, ale i taki był zamysł :) chociaż Santa Maria Maggiore jest o tyle ciekawa, że rzadko się widzi ją z tej perspektywy :P

sokolnik
12-08-2013, 00:00
nocne mają ziarenka
zdjęcia typowo przewodnikowo-turystyczne,

te ziarenka to ISO 3200 a nawet 6400

PiotrekW
12-08-2013, 12:55
A ja jeśli można mam pytania do sokolnika odnośnie samego wyjazdu:
1. Gdzie załatwiałeś tani lot? Jaki przewoźnik? Skąd wylot?
2. W jakim hotelu mieszkaliście i czy robiłeś wcześniejszą rezerwację z przedpłatą?
3. Jak poruszaliście się po mieście - wyłącznie na piechotę czy mieliście jakieś bilety lub karnety na przejazdy komunikacją miejską?
Będę wdzięczny za wszelkie info gdyż planuję wybrać się do Rzymu pod koniec września :)

sokolnik
12-08-2013, 14:01
przewoźnik wizzair. Lot z warszawy. Kupiony około 10dni przed lotem. Za hotel przedpłata za 1dobę. Poruszalismy się tylko nogami i może 3razy metrem. Metro 1.5euro. Nie kupowalismy romapass. Jeśli chodzi o stosunek kosztow wycieczki do tego co Widziałem to było bardzo tanio :) 3tys

markow
15-08-2013, 20:55
1. 3 kzł za osobe czy 2
2. metro 1,5E za przejazd czy dziennie itd...
3. opisz krótko przydatność obiektywów - ten który miałeś najczęściej zapięty i ten ktory na wyjeżdzie się nie sprawdził...
4. filmiki kręciłes?

Bije się z myslami, czy nie zamienić 50/1.8G i 18-105 na S17-50/2.8 choć szkoda mi troche zakresu 18-105 ktory traktuje tylko jako wycieczkowy no i czy ta sigma zastąpi mi krótka portretówke 50G

sokolnik
15-08-2013, 21:13
3kzł na osobę. 550zł samolot, 900 zł hotel + 1500 na 'życie'. Wyszło duuużo taniej niż z biura podróży.
1,5E na 100min - chyba jednorazowy, nie wnikałem czy to na 1 linię metra, czy 2, nie wiem. poruszałem się głównie piechotą. Metro brzydkie.
Najczęściej miałem zapięty 18-105 i już wiem że gdybym miał 10-24 to on by był głównie zapinany. Do fotografowania duuużych budynków, kościołów itp potrzebna jest szerokość. 18mm w Rzymie to za wąsko zdecydowanie. Czasem zapinałem rybkę na kilka kadrów. Jednak wszystkiego rybą się nie zrobi.
filmy kręciłem, 720p 60. Krótkie, takie 1-3min by uwiecznić na filmie jakieś zabytki.
ja bym nie zmieniał na tą sigmę. Niektórzy chwalą ale ja wolę się za 1600 zł nie denerwować potem że BF/FF itp
moje kolejne szkło coś w okolicach 10-20, najlepiej Nikkor 10-24.

zielonek430
15-08-2013, 21:40
Jednorazówka w metrze działa na zasadzie kupujesz bilet, wchodzisz i jedziesz dokąd Ci się żywnie podoba (w tym ze zmianą linii). Byle tylko nie wyjść poza bramki, bo się już nie wejdzie ;)

Z własnego doświadczenia z Rzymem również mogę stwierdzić, że najbardziej przydaje się szeroki kąt. Tam jest czasem naprawdę mało miejsca :)

Rufus92
15-08-2013, 22:49
2. metro 1,5E za przejazd czy dziennie itd...

post o komunikacji w Rzymie (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3176511&postcount=23)

Z własnego doświadczenia z Rzymem również mogę stwierdzić, że najbardziej przydaje się szeroki kąt. Tam jest czasem naprawdę mało miejsca :)
to częste i fajne zaskoczenie jak się chodzi bez mapy, a nawet i z mapą jest efekt, idziesz, idziesz, nic nie widać a tu nagle di Trevi czy Panteon wyłaniający się znikąd xD

sokolnik
16-08-2013, 15:45
na koniec ostatnia paczka zdjęć.

16 Panowie proponowali zdjęcie za kilka euro
http://imageshack.us/a/img28/5429/fvpq.jpg
17

źródło (http://imageshack.us/a/img690/2764/ra4i.jpg)
18

źródło (http://imageshack.us/a/img822/4418/q17c.jpg)
19
http://imageshack.us/a/img821/3701/9tgt.jpg
20

źródło (http://imageshack.us/a/img10/6420/0xwk.jpg)
21
http://imageshack.us/a/img163/4666/1ogu.jpg
22
http://imageshack.us/a/img202/6881/uhvs.jpg
23
http://imageshack.us/a/img850/1766/syaz.jpg
24

źródło (http://imageshack.us/a/img836/8181/6bta.jpg)
25

źródło (http://imageshack.us/a/img194/579/cuem.jpg)
26
http://imageshack.us/a/img189/1029/rpn8.jpg
27

źródło (http://imageshack.us/a/img405/2360/0yvr.jpg)
28
http://imageshack.us/a/img268/2783/69n4.jpg
29
http://imageshack.us/a/img843/4684/jhvi.jpg
30
http://imageshack.us/a/img268/6026/d65u.jpg

Archibald6803
16-08-2013, 18:45
Sprawdziłem ; 95% kadrów z Rzymu mam robionych S10-20 , 4% S 17-50 , pozostały procencik to tele w okolicach 200mm.
Taki już jest urok "wiecznego miasta" że jest wąsko i ciasno. Choć też dużo zależy od fotograficznej wizji......

sokolnik
16-08-2013, 18:47
już nie chciałem kombinować z zakupem szkła przez internet przed wycieczką by oddać po wycieczce :)

Archibald6803
16-08-2013, 18:57
UWA jest niezbędne. Nie tylko w Rzymie.

TOP67
18-08-2013, 20:15
Wystarczy, że tydzień mnie nie było, a tu tyle fotek do poprawienia. :)

Wszystkie piony są za duże. Wrzuć je w kolejnym poście z tymi samymi numerkami, to podmienię.
Na wielu zdjęciach budynki się walą. Czasami minimalnie, co szczególnie denerwuje.

TOP67
30-08-2013, 08:40
Po 20 latach i ja wybieram się do Rzymu. Bilety już kupione.

Devios
27-09-2013, 12:01
Piękne miasto, każdemu polecam, jest co zwiedzać.

RAF7705
28-09-2013, 21:37
Udanej wycieczki życzę .
Ja lecę do Madrytu za 3tyg.
Wreszcie odkurzę sprzęt :-)

Rafał_Sz
29-09-2013, 19:35
Udanej wycieczki życzę .
Ja lecę do Madrytu za 3tyg.
Wreszcie odkurzę sprzęt :-)Nie chcę Ci psuć humoru, ale Madryt nie jest we Włoszech. ;)

markow
29-09-2013, 20:12
:-D

RAF7705
29-09-2013, 20:58
A kto powiedział że jest. ....

zielonek430
29-09-2013, 23:52
https://www.youtube.com/watch?v=TBsztuNn0-M&feature=youtube_gdata_player

Jak ktoś się nasłucha pani Aliny to może tak powiedzieć :D

A tak na serio to życzę udanej wycieczki

Rafał_Sz