Zobacz pełną wersję : Wielkość pomieszczenia, przeznaczonego na studio
werbusso
30-06-2013, 17:34
Witam,
Czy pomieszczenie o wymiarach 3,5m x 5m i wysokości 3m (z założeniem że tło będzie na krótszej ścianie) jest wystarczające do "umeblowania" studia, dedykowanego do fotografii portretowej oraz produktowej ?
Pozdrawiam
werbusso
marszull
30-06-2013, 22:25
do produktowej tak (jelsi mowimy o packshot i stylizowanych packshot, przy budowaniu wiekszych aranzacji to czasem moze byc malo) i oczywiscie przy nie ogromnych produktach, portret tak, ale pamietaj ze przy dluzszych ogniskowych musisz sie liczyc ze beda to waskie portrety
Duże znaczenie ma też wysokość.
werbusso
05-07-2013, 22:53
Dziękuje Wam za odpowiedzi,
Problemem jest to, że powierzchnię i wysokość mogę dowolnie zmniejszyć ale powiększyć już niestety nie :(
Na moje potrzeby będzie musiało to wystarczyć.
Mam jeszcze jedno pytanie, bawiłem się ostatnio zdalnym wyzwalaniem lampy zewnętrznej w trybie SU-4
- Aparat Nikon D200, lampa SB-700, wyzwalana lampą wewnętrzną (ustawienia w body wbudowanej lampy: tryb "C" bez TTL i trybu "M")
W trybie manual i pełnej mocy lampy błyskowej, zdjęcia są niedoświetlone. Można powiedzieć że na dobrą sprawę taka jakby nie brała w nich udziału lampa SB-700.
Zmniejszenie mocy lampy przy tych samych parametrach ekspozycji, skutkuje dużo lepszym naświetleniem zdjęcia.
Macie pomysł co może być przyczyną ?
Pozdrawiam
werbusso
Zasada działania trybu "commander" jest taka, że wysyła serię bardzo krótkich błysków sterujących. Lampa z fotocelą (sb700 w SU-4) wyzwala w momencie "zobaczenia" pierwszego z tych błysków.
Zrób dwie próby,
- wbudowana w trybie "commander", zdalna w "slave"
- wbudowana w M, moc minimalna, zdalna w SU-4: zdalna odpala natychmiast po zobaczeniu błysku wbudowanej, a błysk wbudowanej następuje dopiero po pełnym otwarciu migawki, więc powinieneś zobaczyć efekt na zdjęciach (oczywiście w tym ustawieniu biegasz do lampy i ustawiasz ręcznie jej moc).
Oczywiście wiesz, jaki możesz mieć najkrótszy czas naświetlania i go nie przekraczasz (nie chodzi o "HSS").
werbusso
06-07-2013, 12:27
Dziękuję r_m, pomogła zaproponowana przez Ciebie opcja:
- wbudowana w M, moc minimalna, zdalna w SU-4: zdalna odpala natychmiast po zobaczeniu błysku wbudowanej
Moc jest ze mną ;)
Pozdrawiam
werbusso