PDA

Zobacz pełną wersję : Używany Nikon Coolpix 8800

piotrek.klon
30-06-2013, 16:56
Witam.

Mam okazje tanio kupić Nikona Coolpix 8800 (w okolicach 350zł).
Mam pytanie, czy warto? Parametry aparatu mi odpowiadają, ale obawiam się czy aparat nie jest już zbyt stary. Czy tego typu modele mają ograniczoną żywotność, czy sprzęt jeszcze posłuży jeżeli w chwili kupna robi dobre zdjęcia?
Do tej pory nie miałem styczności z aparatami Nikona, czy na coś zwrócić uwagę przy zakupie?

Pozdrawiam,
Piotr

Art Erie
30-06-2013, 17:40
Bardzo miło wspominam 8800. Jak długo posłuży używana elektronika? Może kilka lat, może jeden dzień... Ten modek nie miał chyba żadnych wad fabrycznych, jest pancerny i można nim robić dobre zdjęcia.

Robinson73
30-06-2013, 18:35
Z kupnem tak starego aparatu cyfrowego to jest zawsze loteria. Zwróć uwagę na gumę , na LCD na wizjer czy nie przetarty , na przyciski , to Ci da pojęcie jakieś o jego przebiegu. Cena uczciwa , ale aby jakaś okazyjna to nie sądzę.

30-06-2013, 20:51
ten aparat ma widoczne szumy od iso 200 wiec pomimo jego legendarnej świetności zastanów się czy ten aspekt nie będzie ci w pewnym momencie przeszkadzał bo ten fakt będzie się przekładał bezpośrednio na jakość fotografii.

piotrek.klon
30-06-2013, 21:23
Rozumiem, że nie jest doskonały, ale chyba powinien robić lepsze zdjęcia niż współczesne superzoomy w stylu fuji finepix S2950 czy Olympus SP 620-800UZ. Podsumowując, w stosunku do takiej konkurencji w swojej 'półce cenowej' jest wart tych pieniędzy?

Davit
30-06-2013, 21:34
ciężko jest porównywać aparaty z dwóch różnych okresów gdzie matryce były dużo mniej wydajne. Uważam, że kwota 350zł na bardzo dobry stan tego aparatu jest warta wydania. Za taką kwotę kupisz byle jaki ale nowy kompakt. Na duży plus będzie komfort użytkownika takiego aparatu, wytrzymałość korpusu i wiele zaawansowanych ustawień. wadami tego aparatu są słaby af w ciemnych warunkach oraz wysokie szumy od niskiego ISO. Jeśli ja bym stanął przed takim wyborem to bym w tej cenie w takim stanie kupił. Aktualnie użytkuję jedne z najdroższych aparatów systemu Nikona i powiem szczerze ze cuda to jakieś tez nie są a kosztują krocie.

Art Erie
01-07-2013, 00:56
Używalne ISO do 800, bardzo dobra optyka, w tym macro. PSAM to kolejny atut tego aparatu, zapis w RAW i TIFF trwa, trwa, trwa, przychodza myśli typu "zepsuł się?" i w końcu zakończył zapis na karcie, ale za te pieniądze bardzo fajna sprawa. Nie wiem jak z dostępnością dedykowanego aku, miałem do niego gripa na paluszki.

nikoniarka20
11-07-2013, 19:57
Mialam:) mnie słuzył cudownie:) Myslę, ze warto zaryzykowac:)

koberek
12-07-2013, 23:10
nawet nie bierz tego, szkoda kasy i nerwów!!!!!
wydaje mi się, że ludzie na tym forum naprawdę dostali po d_upie od rządu
ja tak kombinowałem z canonem g7 i na aukcji było ok, ale w domu już nie,
całe szczęście, że kolo zwrócił kasę, a ja odesłałem sprzęt.
dozbieraj stówkę lub dwie i masz dobrego, nowego na gwarancji np canona sx 130 lub szajsunga wb 750
w stare gnioty nie warto się pchać, chyba, że jesteś tylko kolekcjonerem

limal
15-07-2013, 00:52
nawet nie bierz tego, szkoda kasy i nerwów!!!!!
wydaje mi się, że ludzie na tym forum naprawdę dostali po d_upie od rządu
ja tak kombinowałem z canonem g7 i na aukcji było ok, ale w domu już nie,
całe szczęście, że kolo zwrócił kasę, a ja odesłałem sprzęt.
dozbieraj stówkę lub dwie i masz dobrego, nowego na gwarancji np canona sx 130 lub szajsunga wb 750
w stare gnioty nie warto się pchać, chyba, że jesteś tylko kolekcjonerem
No tak, rząd stworzył coolpix 8800 i spiskuje za pośrednictwem forum, wciskając sfrustrowanym ludziom ten szajs.
Tak na poważnie to przemyśl wszystko na spokojnie, bo w porównaniu z nowoczesnymi aparatami tej klasy, to ten jest już dość przestarzały. Jeśli potrzebujesz czegoś taniego do nauki, to jest to ciekawa propozycja.

marksanna
24-07-2013, 22:12
Ten nikon robi bardzo ładne zdjęcia ale nie licz na szybkość działania.