Zobacz pełną wersję : D90 + SB-700 + manualne szkła i problem z CLS
dareksad
30-06-2013, 13:32
Witam.
Mam taki problem, nie mogę wyzwolić bezprzewodowo lampy z manualnymi szkłami.
W ustawieniach lampy (aparat) -> Sterownik błysku
-> Wbudowana ustawiam na M
-> Grupa A ustawiam na M
-> Kanał 1
Jak bym nie ustawił, to nie chce mi błyskać.
Ze szkłami z elektroniką nie ma żadnego problemu w różnej konfiguracji.
W instrukcji aparatu i lampy nie znalazłem rozwiązania.
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak akurat w przypadku D90. Ale u mine się nie da. Zostaje tylko radio lub fotocela. CLS nie będzie działał z manualnymi szkłami.
Nie da się, bo D90 nie ma TTL przy szkłach bez CPU, a do pracy CLS (przynajmniej tego w body) wymagany jest TTL.
adolfik9501
30-06-2013, 15:57
Aparat M, lampa zdalna M (via sterownik w korpusie) i w CLS śmiga jak ta lala D80+Jupiter 37A+SB800.
EDYTA: Wbudowana akurat była na "--".
EDYTA2: Tylko oczywiście w tym wypadku CLS/AWL robi za nas robotę z podchodzeniem do lampy i zmianą ustawień w trybie M. Parametry ekspozycji w korpusie i moc lampy zdalnej musimy dobrać sami.
slawek061964
30-06-2013, 16:14
w D90 nie działa jedynie można wbudowaną ustawić w M i najniższą moc 128 lampę zewętrzną SU-4
adolfik9501
30-06-2013, 16:39
w D90 nie działa jedynie można wbudowaną ustawić w M i najniższą moc 128 lampę zewętrzną SU-4
Nie mam D90 więc nie mogę się ustosunkować. Jeśli jest tak jak mówisz, to tylko pogratulować Nikonowi pomysłów ;) W D80 jest tak jak pisałem wyżej.
dareksad
30-06-2013, 21:22
Dzięki kolego, twój sposób działa i na moje potrzeby w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam.
slawek061964
01-07-2013, 16:00
bo mam identyczny zestaw też się nad tym głowiłem
W d90 też to działa.
Wewnętrzna jako sterownik błysku a zewnętrzna na wyzwanie fotocelą, ot co.
slawek061964
02-07-2013, 16:27
RAF7705 wytłumacz mi po literce bo może tępy jestem mam założonego Heliosa aparat w trybie M lampa w CLS ustawiona na ( -- ) SB 700 w SU-4 wiadomo manual to jest fotocela jeśli szkła nie maja procesora to jak to możliwe że CLS działa? bo u mnie ni hu hu tylko na wyświetlaczu mi miga TTL
Osobiście mam lampę zewnętrzną w trybie M i filtr SG-3IR wtedy zatrybi
RAF7705 wytłumacz mi po literce bo może tępy jestem mam założonego Heliosa aparat w trybie M lampa w CLS ustawiona na ( -- ) SB 700 w SU-4 wiadomo manual to jest fotocela jeśli szkła nie maja procesora to jak to możliwe że CLS działa? bo u mnie ni hu hu tylko na wyświetlaczu mi miga TTL
Osobiście mam lampę zewnętrzną w trybie M i filtr SG-3IR wtedy zatrybi
Możliwe - jak ustawisz tylko jedną grupę na manual w sterowniku CLS, to lampa wyzwoli bardzo krótką serię błysków, tuż przez zrobieniem zdjęcia i na tyle krótko, że błysk lampy zdalnej zostanie zarejestrowany na zdjęciu.
Działa to też z lampami Yongnuo w trybie S1 (to samo co SU-4)
lampa w CLS ustawiona na ( -- ) SB 700 w SU-4 wiadomo manual to jest fotocela
Pomijając sprawę obiektywów, to nie całkiem tak.
SU-4 czyli fotocela: wtedy, gdy masz jeden błysk z lampy sterującej.
Jeśli masz wewnętrzną jako sterownik, to zdalna powinna być ustawiona jako "slave", bo ze sterownika otrzymuje normalne "polecenia" przez serię błysków, a nie tylko jeden błysk.
Jak zdalna jest w SU-4 to wbudowana w M.[/QUOTE]
Pomijając sprawę obiektywów, to nie całkiem tak.
SU-4 czyli fotocela: wtedy, gdy masz jeden błysk z lampy sterującej.
Jeśli masz wewnętrzną jako sterownik, to zdalna powinna być ustawiona jako "slave", bo ze sterownika otrzymuje normalne "polecenia" przez serię błysków, a nie tylko jeden błysk.
Jak zdalna jest w SU-4 to wbudowana w M.
Nie wbudowana nie musi być w manualu.
Opisany wyżej sposób działa bez problemów. W D7k bez problemów nawet dla 1/320s
slawek061964
02-07-2013, 18:14
Kurcze dzięki to naprawdę działa , po prostu nie zwracałem uwagi na grupy a tam był pies pogrzebany i znowu człowiek ciut więcej oświecony
adolfik9501
02-07-2013, 19:26
Kurcze dzięki to naprawdę działa , po prostu nie zwracałem uwagi na grupy a tam był pies pogrzebany i znowu człowiek ciut więcej oświecony
Czyli co, bo się nie mogę wyznać z tej pisaniny - można w D90 tak jak pisałem czy nie?
slawek061964
02-07-2013, 19:42
można tylko grupy wTTL nie mogą być
adolfik9501
02-07-2013, 19:56
można tylko grupy wTTL nie mogą być
Czyli Nikon nic nie pozmieniał. Co się tyczy grup to przecież oczywiste, że sterownik nie wie ile lamp będzie wyzwalał, więc wolne grupy na M lub "--".
Aparat M, lampa zdalna M (via sterownik w korpusie) i w CLS śmiga jak ta lala D80+Jupiter 37A+SB800.
EDYTA: Wbudowana akurat była na "--".
Brakło kolejnej EDYTY, że nieużywana grupa u mnie na "--".
slawek061964
02-07-2013, 21:08
no i teraz wszystko jasne dzięki jeszcze raz za kaganek oświaty
Pomyliłem się ze szkłem bez chipa wbudowana musi być na M nie na "sterownik błysku"