Zobacz pełną wersję : Nikon D700 nie rozpoznaje obiektywow
darkojad
29-06-2013, 13:00
Witam.
Mam problem lub nie wiem o co kaman. Przesiadlem sie na D700. Sie nie bede tutaj napinal jaki to ze mnie fotograf bo ja zwykly amator:) ale trafila sie puszka z malym przebiegiem(4500) i sie skusilem. Ucze sie tej puszki pomimo, ze krotko mialem D300S. Inna bajka. Ale do rzeczy. Mam trzy obiektywy: Sigma 50mm f1.4 i z nia wszystko OK. Puszka ja poznaje i prawidlowo przedstawia. Natomiast Nikon 70-210mm f4-5.6 D i Nikon 18-35mm f3.5-4.5 D ED dla puszki sa jak UFO. Czy to normalne? Czy wprowadzenie reczne danych tych obiektywow do puszki spelni swoje zadanie? Jak ktos ma chwile czasu i checi niech cos skrobnie a bede wdzieczny niesamowicie.
Wgrywałeś do niej najnowszy soft?
darkojad
29-06-2013, 13:15
Tak. Wgralem ostatni opublikowany na stronie Nikon`a. A 1.04 i B 1.03.
Problem dotyczy chyba obiektywów ze śrubokrętem i pierścieniem przysłony. Może to czujnik przysłony?
darkojad
29-06-2013, 14:49
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to , ze obiektywy dzialaja prawidlowo. Zadnych problemow z pomiarem swiatla czy AF, bez wzgledu na sposob pomiaru. Ale puszka w menu twierdzi, ze nie zna tych dwu obiektywow, tzn. nie ma danych na ich temat. Ot, zagadka przyrodnicza.
To może przedstaw jej te oto obiektywy :rolleyes:
Sorry nie mogłem się powstrzymać.
:-D
darkojad
29-06-2013, 19:39
Ano przedstawilem, nie bylo wyjscia. Bez brudzia sie obylo:)
Bogdan W
29-06-2013, 19:58
Witam. Czy obiektywy których nie widzi aparat maja zablokowane przysłony na f22.
Jeżeli nie to zablokuj i po problemie.
pozdrawiam.
darkojad
29-06-2013, 23:14
@Bogdan W
Napisze tak; kiedys w psychiatryku lekarz bardzo sie zdziwil, ze pacjent rozwiazal problem z ktorym doktor nie mogl sobie poradzic. Na pytanie lekarza jak to zrobil, pacjent odpowiedzial w te slowa; Panie doktorze ja jestem wariat a nie glupi. A ja jestem amator a nie.....:). Aparat de facto widzi te szkielka bo mozna ich uzywac, nie widac ich tylko w menu tak jak Sigmy, o czym pisalem w pierwszym poscie. Chcac zastosowac korekte obiektywu w LR tez nie da rady bo pusto. Recznie nie mozna wstawic bo rozwijalnym menu tez nie ma takich modeli. Czy ktos uzywa Nikona 70-210 z D700? Moze sprawdzi w menu czy widac to szkielko?
Może LR nie ma ich w bazie....?
Rozumiem, że w Exif masz przypisany obiektyw.
darkojad
30-06-2013, 00:38
@Budziko
Ano nie ma, a exif podaje tylko dlugosc ogniskowej.
Borat1979
30-06-2013, 00:39
@Bogdan W
Napisze tak; kiedys w psychiatryku lekarz bardzo sie zdziwil, ze pacjent rozwiazal problem z ktorym doktor nie mogl sobie poradzic. Na pytanie lekarza jak to zrobil, pacjent odpowiedzial w te slowa; Panie doktorze ja jestem wariat a nie glupi. A ja jestem amator a nie.....:). Aparat de facto widzi te szkielka bo mozna ich uzywac, nie widac ich tylko w menu tak jak Sigmy, o czym pisalem w pierwszym poscie. Chcac zastosowac korekte obiektywu w LR tez nie da rady bo pusto. Recznie nie mozna wstawic bo rozwijalnym menu tez nie ma takich modeli. Czy ktos uzywa Nikona 70-210 z D700? Moze sprawdzi w menu czy widac to szkielko?
O matuchno!
To po co piszesz bzdury, że D700 nie widzi szkieł? To nie ma żadnego związku z aparatem czy wersją firmware. To stare szkła i nie ma do niech profili w oprogramowanie Adobe Lightroom czy Camera RAW. Skoro nie ma profili to i nie ma automatycznego rozpoznawania i wprowadzania korekty.
darkojad
30-06-2013, 12:29
@Borat1979
Czytaj gosciu dziesiec razy a jak malo to pietnascie. Moze za pietnastym zrozumiesz. Bo jak na razie to Ty piszesz farmazony. Czytanie, to nie tylko rozpoznawanie literek, to rowniez rozumienie tekstu, czego Ci zycze z calego serca. Pozdrawiam
Mam problem lub nie wiem o co kaman. Przesiadlem sie na D700. Mam trzy obiektywy: Sigma 50mm f1.4 i z nia wszystko OK. Puszka ja poznaje i prawidlowo przedstawia. Natomiast Nikon 70-210mm f4-5.6 D i Nikon 18-35mm f3.5-4.5 D ED dla puszki sa jak UFO.
Posiadam D700 (wgrane najnowsze firmware), posiadam również obiektyw Nikon 18-35 3.5-4.5 D ED. Obiektyw podobnie jak u Ciebie działa prawidłowo. Nie rozumiem tylko kwestii że aparat go nie rozpoznaje. W moim przypadku mam w exif dane obiektywu, wchodząc w menu aparatu w korekcje AF widzę że body rozpoznało go jako 18-35mm.
Czy możesz uściślić co rozumiesz pod pojęciem: "Natomiast Nikon 70-210mm f4-5.6 D i Nikon 18-35mm f3.5-4.5 D ED dla puszki sa jak UFO." ?
Zakładam że chodzi Tobie o to iż sprawdzając info o firmware nie widzisz wersji FW obiektywu ?
Borat1979
01-07-2013, 13:22
@Borat1979
Czytaj gosciu dziesiec razy a jak malo to pietnascie. Moze za pietnastym zrozumiesz. Bo jak na razie to Ty piszesz farmazony. Czytanie, to nie tylko rozpoznawanie literek, to rowniez rozumienie tekstu, czego Ci zycze z calego serca. Pozdrawiam
Najpierw sam zadaj sensowne pytanie.
Mam trzy obiektywy: Sigma 50mm f1.4 i z nia wszystko OK. Puszka ja poznaje i prawidlowo przedstawia. Natomiast Nikon 70-210mm f4-5.6 D i Nikon 18-35mm f3.5-4.5 D ED dla puszki sa jak UFO. Czy to normalne? . Teksty o UFO są bezsensowne i niczego nie wyjaśniają. Tak naprawdę to nie wiadomo co co ci chodzi z tym "nie widzi obiektywu".
Tak naprawdę to nie wiadomo co co ci chodzi z tym "nie widzi obiektywu".
No i to jest całe sedno sprawy. Można się co najwyżej domyślać co autor pytania miał na myśli.
darkojad
01-07-2013, 15:52
Najpierw sam zadaj sensowne pytanie.
Teksty o UFO są bezsensowne i niczego nie wyjaśniają. Tak naprawdę to nie wiadomo co co ci chodzi z tym "nie widzi obiektywu".
Ty i kolega Jaack nie czaicie, no i trudno. Reszta dyskutantow zrozumiala o co kaman. Moze tak jakos sprobuje wam na spokojnie wyjasnic, tak jak mojemu juniorowi wyjasniam, maly tez ma problemy w orientacji wiec mam wprawe; to, ze widze Ciebie to nie znaczy ze rozpoznaje, a to, ze nie rozpoznaje to nie znaczy, ze nie widze. Latwiej teraz? Trzeba troszeczke wysilic szare komorki. Ja wiem, ze teraz nie ucza w szkolach myslenia abstrakcyjnego ale mozna samemu sie doszkalac i rozwijac. Tyle w temacie.
Ty i kolega Jaack nie czaicie, no i trudno. Reszta dyskutantow zrozumiala o co kaman. Moze tak jakos sprobuje wam na spokojnie wyjasnic, tak jak mojemu juniorowi wyjasniam, maly tez ma problemy w orientacji wiec mam wprawe; to, ze widze Ciebie to nie znaczy ze rozpoznaje, a to, ze nie rozpoznaje to nie znaczy, ze nie widze. Latwiej teraz? Trzeba troszeczke wysilic szare komorki. Ja wiem, ze teraz nie ucza w szkolach myslenia abstrakcyjnego ale mozna samemu sie doszkalac i rozwijac. Tyle w temacie.
Chyba masz rację, zapewne mam problemy w orientacji. ;-)
Tytuł wątku: Nikon D700 nie rozpoznaje obiektywow
Budziko: Może LR nie ma ich w bazie....?
darkojad: Ano nie ma, a exif podaje tylko dlugosc ogniskowej.
Teraz mam dopiero mętlik w głowie. Jak tu zrozumieć że aparat widzi że LR nie widzi Twoich obiektywów. ;-)
darkojad
01-07-2013, 21:59
@Jaack
Zapewne masz:)
Tytul watku..... gdzie tu masz slowo nie widzi? Mam tlumaczyc wszystko od poczatku? Nie chce mi sie.
OK. Niech ktorys z "wladcow forum" zamknie ten watek. Bardzo prosze. Bo nic nowego nie wnosi, a zaczyna sie przelewanie z pustego w prozne.
Ja juz uzyskalem odpowiedz w kwestii merytorycznej i nic wiecej sie nie dowiemy. A zaczyna sie robic bazarowo.
Borat1979
01-07-2013, 22:28
A zaczyna sie robic bazarowo.
I sam ten bazar rozkręcasz :)
Niepotrzebne docinki. Trzeba zamknąć.